Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Πολιτική υποκρισία… Γνώριζαν κι αδιαφορούσαν για τα προβλήματα στη Γαλακτοκομική Σχολή

Όψιμο και ως ένα βαθμό υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου της χώρας για την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Η εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, εδώ κι ένα μήνα έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στη Σχολή που λειτουργεί στον Κατσικά Ιωαννίνων.


Με την παράδοση του πορίσματος της τριμελούς επιτροπής του ΕΛΓΟ Δήμητρα ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου έκανε γνωστό ότι ζήτησε την παραίτηση του Διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής. Όλες οι ενέργειες γίνονται κατόπιν εορτής και υπό την πίεση που δημιουργείται από την εξαφάνιση ενός νέου παιδιού.

Ουδείς, από τους αρμόδιους και τους αναρμόδιους, από τους ευαισθητοποιημένους πολιτικούς και τους ακόμη πιο ευαισθητοποιημένους πολίτες, έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον μόλις προ τριμήνου, όταν διάβαζαν την κραυγή αγωνίας των σπουδαστών για τις συνθήκες που επικρατούν στη Σχολή.

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υποτυπώδης φύλαξη και επιτήρηση, συνθήκες διαμονής άθλιες, συνθήκες διδασκαλίας απαράδεκτες έως κι επικίνδυνες.

Το υπόμνημα των σπουδαστών αποτέλεσε αντικείμενο ερωτήσεων που κατατέθηκαν στη Βουλή μόλις στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου.

Μάλιστα τη μία επερώτηση υπογράφουν εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο σημερινός υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου.

Τότε κανένας δεν συγκινήθηκε για να πράξει τα στοιχειώδη.

Το υπόμνημα των σπουδαστών, το οποίο μεταξύ των άλλων υπογράφει και ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, αποτελεί γροθιά σε ένα πολιτικό σύστημα που αρέσκεται στην υποκρισία.

Υπογραμμίζεται ότι η Σχολή αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα στο εκπαιδευτικό προσωπικό, μιας και απασχολούνται σ” αυτή 3 γεωπόνοι (οι 2 αποσπασμένοι ένας εκ των οποίων και ο Διευθυντής της Σχολής), 1 τεχνολόγος τροφίμων, 2 τεχνίτες τυροκομίας και 1 διοικητικός, με τους τρεις από τους τέσσερις τελευταίους να είναι σε καθεστώς αβεβαιότητας, μιας και δεν έχουν υιοθετηθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ οι δικαστικές αποφάσεις για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, ενώ για τον τέταρτο έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση.

Οι ανάγκες της Σχολής σε προσωπικό (εκπαιδευτικό και βοηθητικό) ξεπερνάει τα 25 άτομα.

«Ο ένας φύλακας που υπάρχει το απόγευμα και τη νύχτα δεν φτάνει για να εξυπηρετήσει τόσα πολλά παιδιά που είναι στο οικοτροφείο και τις τόσο μεγάλες εγκαταστάσεις της Σχολής», αναφέρουν οι ίδιοι οι σπουδαστές.

Όσο για τις συνθήκες στην Εστία; «Στην εστία γίνεται το αδιαχώρητο και ζούμε τριτοκοσμικές συνθήκες. Περισσότερος κόσμος από όσο μπορεί να αντέξει, τρία άτομα ανά δωμάτιο όπου πλέον δεν χωράει καλά καλά ούτε καρέκλα- για γραφείο για να διαβάζουμε δεν το συζητάμε. Το παλιό ηλεκτρικό δίκτυο δεν επιτρέπει να χρησιμοποιούμε συσκευές, έχουμε συνεχώς διακοπές ρεύματος και υπάρχει άμεσα κίνδυνος πυρκαγιάς ή ηλεκτροπληξίας.

Κάθε τουαλέτα και μπάνιο αντιστοιχεί για πάνω από δέκα παιδιά, οι μισές τουαλέτες είναι προβληματικές, άλλες στάζουν από τα ταβάνια. Το ζεστό νερό για μπάνιο είναι για όποιον προβάλει, και η διάρκεια που ανάβει η θέρμανση για τα δωμάτια θα πρέπει να είναι για περισσότερες ώρες».

Οι εικόνες που περιγράφουν οι σπουδαστές είναι τραγικές για το σύνολο των εγκαταστάσεων και των συνθηκών. Χωρίς πλυντήρια και τα νερά να στάζουν στο εστιατόριο και σοφάδες να πέφτουν μέσα στα πιάτα την ώρα του φαγητού.

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες του προσωπικού της Σχολής, όμως δεν αντέχουμε να κάνουμε άλλη υπομονή όμως μας λέτε… Βαρεθήκαμε να βλέπουμε διάφορους υπεύθυνους να περνάνε και να μας λένε παχιά λόγια. Αισθανόμαστε ότι μας κοροιδεύετε…» καταλήγουν στο υπόμνημα που είχε ως αποδέκτες μεταξύ των άλλων τη διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Ηπείρου και τους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων.

Το Υπουργείο βέβαια δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον. Και ο σημερινός Υπουργός το πιθανότερο είναι ότι έχει ξεχάσει την ερώτηση που ο ίδιος είχε καταθέσει.

Δεν είναι πρώτη φορά, όπου οι πολιτικοί αντιδρούν σπασμωδικά κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης. Και υπό την πίεση αυτή αναζητούν θύματα, κάποιες φορές και εξιλαστήρια, προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση…

Όμως ουδέποτε έχουν λυθεί με τέτοιους τρόπους σοβαρά προβλήματα.

Και αν κάποιοι σκέφτονται να τα λύσουν οριστικά με το κλείσιμο της Σχολής απλά θα έχουν κάνει ένα ακόμη ολέθριο λάθος.

rethemnosnews.gr
Categories: