Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Δύο χαμένες πόλεις ανακαλύφθηκαν στη ζούγκλα της Ονδούρας

Ίσως πρόκειται για την περιοχή που βρισκόταν η θρυλική «Πόλη του Θεού Πιθήκου» 

Dave Yoder, National Geographic
Αρχαιολόγοι βρήκαν δύο χαμένες πόλεις, βαθιά μέσα στη ζούγκλα της Ονδούρας, και κάνουν λόγο για έναν εξαφανισμένο αρχαίο πολιτισμό. Αναφέρουν ότι βρέθηκαν σε έναν τόπο ανέγγιχτο από τον άνθρωπο για τουλάχιστον 600 χρόνια και ίσως πρόκειται για την περιοχή που βρισκόταν η θρυλική «Λευκή Πόλη» ή «Πόλη του Θεού Πιθήκου».   


Η έρευνα ξεκίνησε από αέρος από το 2012 σκανάροντας με ειδική τεχνολογία την πυκνή ζούγκλα της Ονδούρας, κατά την οποία εντοπίστηκαν ενδείξεις ερειπίων στην απομακρυσμένη κοιλάδα Λα Μοσκίτια. Βρήκαν δομές που φαίνονταν να έχουν φτιαχτεί από άνθρωπο, δύο πόλεις με σπίτια και πλατείες. Έτσι, οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να εξερευνήσουν το σημείο και από εδάφους.   

Dave Yoder, National Geographic 
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν λίθινα θεμέλια από δύο πόλεις, που μοιάζουν να ακολουθούν τον τρόπο σκέψης των Μάγια, αν και δεν πρόκειται για τον ίδιο πολιτισμό των Μάγια. Ο νέος αυτός πολιτισμός χρονολογείται ανάμεσα στο 1.000 μ.Χ. και το 1.400 μ.Χ. και οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκές ασθένειες έπαιξαν ρόλο στην εξαφάνιση του.   

Η ομάδα των αρχαιολόγων ανακάλυψε ενδείξεις πυραμίδας, πέτρινα γλυπτά, μεταξύ των οποίων και ένα ομοίωμα με μορφή μισή ανθρώπινη και μισή ιαγουάρου.   

Dave Yoder, National Geographic
Από τη δεκαετία του 1920, πολλοί έχουν αναζητήσει την θρυλική «Πόλη του Θεού Πιθήκου», την οποία ισχυρίστηκε ότι βρήκε το 1940 ο Αμερικανός εξερευνητής Θίοντορ Μόρντε, που όμως δεν αποκάλυψε ποτέ την τοποθεσία. Πλέον, οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο μία «Λευκή Πόλη», αλλά ένας άγνωστος πολιτισμός που αναπτύχθηκε σε μία σειρά πόλεων. 

lifo.gr
Categories: