Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Το bullying αλά Γιακουμάκη και ο ιερέας πατέρας του 17χρονου που "έγδυσαν" στην εκδρομή

Το τελευταίο διάστημα και μετά την τραγική περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη η κινητοποίηση όλων για την καταπολέμηση του bullying είναι ιδιαίτερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λείπουν τέτοια περιστατικά. 


Σαν βόμβα έσκασε πριν από μια εβδομάδα περίπου στο νησί των Κυκλάδων  η νέα περίπτωση σχολικού εκφοβισμού. Όπως καταγγέλλουν οι γονείς ενός μαθητή του ΕΠΑΛ Σύρου, ο 17χρονος γιος τους υπέστη βασανιστήρια από συμμαθητές του, την τελευταία ημέρα της πενθήμερης εκδρομής στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τους γονείς του παιδιού, του έριξαν στάχτη στο ποτό του, με αποτέλεσμα να το μεταφέρουν σχεδόν κοιμισμένο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Εκεί άρχισαν τα βασανιστήρια από τους δυο συμμαθητές με τους οποίους διέμενε, σύμφωνα πάντα με τη καταγγελία των γονεών.

«Απαθανάτισαν αυτά τα κατορθώματά τους με βίντεο και φωτογραφίες. Του κατέβασαν το εσώρουχό του μέχρι τα γόνατα, του έριξαν πίτσα, ντομάτες  μανιτάρια, του άδειασαν ένα μπουκάλι σαμπουάν και του έριξαν στα γεννητικά του όργανα στάχτη.» ανέφερε στο Star η Λίτσα Χαραλάμπους, δημοσιογράφος του «Λόγου» των Κυκλάδων.

Την επόμενη μέρα ο νεαρός μαθητής εξαιτίας της σταχτής που του έριξαν στο ποτό, δεν θυμόταν τίποτα. Φρόντισαν όμως να του δείξουν το βίντεο που τράβηξαν. Ο μαθητής απευθύνθηκε στον συνοδό καθηγητή, αλλά δεν τον πίστεψε  και ζήτησε να δει το βίντεο.

Σύμφωνα με τους γονείς του νεαρού, επειδή είχαν ενδείξεις ότι το παιδί τους θα ενοχληθεί και δεν ήθελαν να τον αφήσουν να πάει στην εκδρομή, είχαν προειδοποιήσει τον καθηγητή, ο οποίος  διαβεβαίωσε τους γονείς ότι δεν υπάρχει κανένα κίνδυνος.

Η συγγνώμη του συμμαθητή

Αυτό όμως που επίσης προκαλεί μεγάλη αίσθηση είναι η επιστολή που έστειλε μετανιωμένος ένας συμμαθητής του, ο οποίος συμμετείχε στο bullying. «Του κατεβάσαμε το εσώρουχο και ρίξαμε σαμπουάν στην ευαίσθητη περιοχή», λέει μεταξύ άλλων περιγράφοντας με λεπτομέρειες το τι συνέβη και ζητά συγνώμη.

Ο ίδιος έστειλε στο cyclades24.gr την πιο κάτω επιστολή:

«Απευθυνόμενος σε μια κοινωνία που τόσο με μίσησε. Τη κοινωνία της Σύρου. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να σας πω τα παρακάτω:

Αναφορικά σε όλα όσα συνέβησαν στη σχολική μου εκδρομή, νιώθω χρέος μου να μιλήσω εφόσον έκανα μια κακόγουστη πλάκα στη πενταήμερη εκδρομή του σχολείου μου. Μια εκδρομή, στην οποία περάσαμε τόσο καλά και νιώθω πως είμαι η αιτία που γκρεμίστηκαν όλα τη τελευταία στιγμή.

Την συγκεκριμένη ιστορία, την ακούω επαναλαμβανόμενα, από διάφορους, και ο καθένας τη λέει με διαφορετική μορφή. Σώπασα αρχικά από φόβο, αλλά νομίζω έκανα μεγάλο κακό στο κοινωνικό μου περίγυρο, και ήρθε η ώρα να μιλήσω. Να πω τα πραγματικά γεγονότα ως έχουν.

Όλα λοιπόν ξεκινούν,  όταν είχαμε βγεί  Πέμπτη 2 Απριλίου σε ένα ρεμπετάδικο. Οι καθηγητές μας, μας ενημέρωσαν πολλές φορές να προσέχουμε και να μη πίνουμε. Εμείς λοιπόν δεν ακούσαμε. Η ρίζα του κακού ξεκινά από κει. Μεθύσαμε. Στο λεωφορείο ο μαθητής ο οποίος υπέστη «πείραγμα», κατά το γυρισμό στο ξενοδοχείο, ήταν μεθυσμένος, κάνοντας εμετό κατά τη διαδρομή. ΔΕΝ ΕΡΙΞΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΟ ΠΟΤΟ ΤΟΥ. Κάτι αντίστοιχο, θα μπορούσε να του προκαλέσει σωματική βλάβη, όπως το να χάσει το φώς του. Αντίστοιχα πριν προλάβουν οι δημοσιογράφοι με τόσο φθόνο να αναρτήσουν το οτιδήποτε, ας σκεφτούν πως δεν απεδείχθη ποτέ κάτι τέτοιο διότι δεν έκανε ποτέ εξετάσεις αίματος.

Όταν λοιπόν φτάσαμε στο ξενοδοχείο, πήγαμε όλοι στα δωμάτια μας. Κάποιοι κοιμήθηκαν, ενώ άλλοι περιφερόμασταν στους διαδρόμους.  Δεν απειλήσαμε το συγκάτοικο του για να μπούμε, απλά κάνοντας βόλτες από δωμάτιο σε δωμάτιο με ξύπνιους μαθητές, μπήκαμε και στο δικό του. Τον βρήκαμε να κοιμάται απ τη μέθη στο κρεβάτι και έτσι απερίσκεπτα του κατεβάσαμε το εσώρουχο (το οποίο ήταν το μόνο το οποίο φορούσε) και του ρίξαμε ένα σαμπουάν μικρό ξενοδοχείου στην ευαίσθητη περιοχή.

Από κει κι έπειτα, τραβήξαμε κάποιες φωτογραφίες, ενώ ήδη είχαν ενημερωθεί οι καθηγητές, φοβηθήκαμε τις συνέπειες, οπότε διεγράφησαν. Οι καθηγητές μας έβρισαν για τη πράξη μας αυτή και μας απείλησαν με αποβολές. Στις συγκεκριμένες φωτογραφίες ΙΣΧΥΕΙ ότι του είχαμε βάλει δύο μπουκάλια στις μασχάλες, για πλάκα. Αυτά μόνο. Τίποτα παραπάνω. Πολύ πιθανό να διαπιστωθεί κάτι αντίστοιχο, αν τυχόν φτάσει κάτι τέτοιο στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και αποκαλυφθούν οι διαγεγραμμένες φωτογραφίες. Έτσι θα διαπιστωθεί μόνο, ότι δεν υπήρξε στύση και «σάλτσες» των καναλιών.

Με τον ερχομό μας στο νησί, νηφάλιοι πλέον,  διαπιστώσαμε ότι η πλάκα μας δεν ήταν καθόλου καλόγουστη. Κάθε άλλο!! Παρόλα αυτά, επιχείρησα να επικοινωνήσω να ζητήσω συγνώμη στο παιδί, το ίδιο και οι γονείς μου. Πράγμα το οποίο διαψεύθηκε. Μετά επιχείρησα να επικοινωνήσω μαζί του από facebook προσκαλώντας τον να πάμε για ένα καφέ να του ζητήσω συγνώμη. Ήταν κάθετος στο ότι δεν έχουμε να πούμε τίποτα!! Από κεί κι έπειτα, σταμάτησα να τον ενοχλώ στο να βρεθούμε. Ήταν άσκοπο!

Το να πώ ότι βυθίστηκα σε τύψεις για τη παραπάνω ιστορία, είναι γραφικό.

Στα άρθρα ξαφνικά που μου έστελναν όλοι στο διαδίκτυο, για τις καταγγελίες  του πατέρα του παιδιού, διέκρινα αρνητικές κριτικές για το σχολείο μου και για τους συνομήλικους μου, «βαφτίζοντας» τους «αγέλη», και πως όποιος δεν ανήκει σε αυτή, δεν είναι αποδεκτός. Δεν είμαστε ούτε ζώα ούτε λύκοι! Στα διαλείμματα είμαστε όλοι ένα, το ίδιο και στην εκδρομή. Μια παρέα ήμασταν όλοι. Κανένας δεν υπήρξε που να μην ήταν αποδεκτός.

Επίσης, ακούστηκε ότι είμαστε συμμορίτες, που κάνουμε σούζες και κάνουμε χρήση ναρκωτικών. Προσωπικά, είμαι πρόθυμος ανα πάσα στιγμή, συνοδευόμενος απ το πατέρα του παιδιού, να πάμε στο Νοσοκομείο να κάνω τοξικολογικές εξετάσεις να αποδείξω το αντίθετο. Επίσης δεν ήταν τίποτα προμελετημένο προ εκδρομής.  Ασυνείδητα έγιναν όλα!

Λίγο πριν κλείσω το μήνυμα μου αυτό, θα ήθελα να ζητήσω ΣΥΓΝΩΜΗ στους εξής,

πρώτα απ όλα στους καθηγητές μου, οι οποίοι ήταν τυπικότατοι ενώ εγώ όχι. Μας φέρθηκαν άψογα, και μας πρόσεχαν, αλλά δεν έδειξα καμία υπευθυνότητα απέναντι τους. Εκτός αυτού εξέθεσα το νησί μου, και το σχολείο μου σε πανελλήνιο επίπεδο, πράγμα το οποίο δεν αρμόζει σε ένα σχολείο σα το δικό μας.

Συγγνώμη, στο συμμαθητή μου ο οποίος υπέστη τα παραπάνω κατά τη διάρκεια της μέθης μου.

Συγνώμη, στο πατέρα του παιδιού ο οποίος μεγαλώνει ένα παιδί με αρχές, και αυτό φαίνεται, και τυγχάνει να είναι Ιερέας. Συγνώμη για την ψυχική οδύνη που έχει υποστεί από τα «κατορθώματα» μου. Θα ήθελα λοιπόν δημόσια να πω και κάποια πράγματα στον πατέρα του παιδιού, και όχι απευθυνόμενος σε έναν πατέρα μιας οικογένειας, αλλά μιας ενορίας της Ερμούπολης.

-Πατέρα, σας ζητώ επίσημα ΣΥΓΝΩΜΗ, γνωρίζω ότι μιλήσατε και με τους δικούς μου, και μου είπατε ότι τη συγνώμη μας δε τη δέχεστε. Με κατηγορήσατε για « Bullying». Είναι λέξη της μόδας! Μετά το συμβάν με το Γιακουμάκη, ακούγεται πολύ τακτικά. Στη συμπεριφορά του bullying υπάρχει μια διαφορά ισχύος ανάμεσα σ’ αυτούς που την ασκούν και σ’ αυτούς που την υφίστανται. Είναι μια συμπεριφορά η οποία έχει συνεχή δράση. Εγώ μόνο το περιστατικό αυτό του έκανα. Το bullying δεν πρόκειται για μια διαμάχη που χρειάζεται επίλυση! Εγώ κατ επανάληψη σας έδειξα τη πρόθεση μου, να τη λύσω.  Στο bullying, όσοι το ασκούν πιστεύουν ότι μέσα απ’ αυτή τη συμπεριφορά γίνονται πιο σημαντικοί. Δε νιώθω πιο σημαντικός. Νιώθω ένα τίποτα μες τη σχολική κοινότητα, μετά τη πράξη μου αυτή.

Το τελευταίο που θα ήθελα να σας πω, και τονίζω πως μιλάω σε έναν Ιερέα και όχι ένα πατέρα, είναι πως διάβασα τίτλους όπως «Το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο» ! Eίμαι πλήρης μετανιωμένος για όλα όσα έκανα, και είμαι προετοιμασμένος να μου προκαλέσετε όσο κακό μπορεί να θελήσετε για τη πράξη μου αυτή!  Αναμένω τη δίκη και την ανάλογη ποινή μου.

Τελευταία συγνώμη ζητώ στην οικογένεια μου, η οποία δυστυχώς σύμφωνα με τα άρθρα, έχει έλλειψη επιπέδου. Εγώ σαν άξιος κριτής, επειδή μεγάλωσα στο σπίτι τους, μπορώ να το διαψεύσω! Δε με μεγάλωσαν με τέτοιες αρχές. Δε με δίδαξαν πώς να κάνω κακόγουστες πλάκες. Με έμαθαν να ζητώ συγνώμη, και να αναγνωρίζω τα λάθη μου. Με έμαθαν πώς να είμαι έτοιμος να υποστώ τις συνέπειες.  Ζητώ επίσημα συγνώμη και σε αυτούς. Μαμά και μπαμπά, σας  ζητώ συγνώμη για όλο αυτό που προκάλεσα! Ζητώ επίσης να με συγχωρέσετε που δε θα επιτύχω στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς επίσης είναι πολύ πιθανό να επαναλάβω τη χρονιά.  Ξέρω πως η οικονομική σας κατάσταση είναι άσχημη, παρόλα αυτά θα εκτίσω την όποια ποινή με κάθε τρόπο. Είμαι διατεθειμένος να μου φτάσουν όσα μαχαίρια και αν αντέχουν ως το κόκκαλο.

Με έχει κατακλίσει αίσθημα απόγνωσης. Ο λόγος είναι ο ίδιος μου ο εαυτός!

Οι δηλώσεις του ιερέα-πατέρα

Ο ίδιος, ιερέας στο επάγγελμα, προσπαθεί να κρατήσει ισσορροπίες σε ένα τόσο λεπτό θέμα, καθώς από τη μία συμπαρίσταται στο παιδί του και από την άλλη επιθυμεί να περάσει ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει δεύτερο Βαγγέλη Γιακουμάκη. Φτάνει, έως εδώ».

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, ενημερώθηκε από το γιο του και κάποιους φίλους του για τα αίσχη που υπέστη το παιδί του από τους συμμαθητές του. Ο ίδιος αρνείται ότι έκανε μήνυση καθώς η εισαγγελία της Ερμούπολης κινήθηκε αυτεπάγγελτα. Επίσης, αναφέρει ότι η ανακοίνωση του παιδιού έχει πολλές ανακρίβειες.

«Δεν έκανα μήνυση, ούτε θα κάνω. Η εισαγγελία κινήθηκε αυτεπάγγελτα. Προφανώς διαθέτει αξιόποινο υλικό. Ακόμη να πω ότι, η συγκεκριμένη ανακοίνωση έχει πολλές ανακρίβειες» λέει ο ιερέας και πατέρας του παιδιού.

Σχετικά με τα όσα ακούγονται και γράφονται για τη μετάνοια του νεαρού που έγδυσε το συμμαθητή του ενώ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης, όπως υπιστηρίζει ο ίδιος, ο πατέρας του θύματος καταγγέλλει: «Ο νεαρός δεν ζήτησε συγνώμη από το παιδί μου. Ούτε από την οικογένειά μας. Μόνο η μητέρα του νεαρού μάς ζήτησε συγνώμη. Εκείνος έστειλε ένα μήνυμα στο γιο μου μέσω Facebook στο οποίο ανέφερε ότι θέλει να συναντηθούν και να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα. Τι ακριβώς να ξεκαθαρίσουν, δεν καταλαβαίνω» λέει ο πατέρας του θύματος.

Όντας ιερέας επέλεξε να μιλήσει στο ποίμνιό του και γενικότερα στην τοπική κοινωνία της Σύρου για το bullying που υπέστη ο γιος του, καθώς και την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, μετά το περιστατικό. 

«Ήταν χρέος μου να το κάνω. Μίλησα στην τοπική κοινωνία για το καλό του νησιού, με όποιο κόστος κι αν έχει αυτό στην ψυχολογία του παιδιού μου. Όμως θα σας πω κάτι. Εγώ φοράω ράσα και τα έχω συγχωρέσει τα παιδιά. Όμως η σύζυγος και ο γιος μου δεν φορούν και δεν την αποδέχονται τη συγγνώμη. Ούτε μπορώ να τους εξαναγκάσω να τους συγχωρέσουν» λέει ο ιερέας.

Την ίδια ώρα, ζητεί από την ελληνική πολιτεία να μην «κλείσει τα μάτια» σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, γεγονός που οδήγησε στο θάνατο τον 20χρονο Βαγγέλη Γιακουμάκη. «Τα παιδιά αυτά με τις πράξεις τους φωνάζουν ότι έχουν ανάγκη τη βοήθεια ειδικών. Ας μην αγνοήσει το ελληνικό κράτος ένα τόσο σοβαρό θέμα. Αν το παιδί μου φταίει, να τιμωρηθεί και αυτός. Αλλά αν δεν φταίει, τότε ας δικαιωθεί» δήλωσε ο ίδιος.


eirinika.gr
Categories: