Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ο κρίσιμος Σεπτέμβριος για την Ελλάδα και το ευρώ


Μήνας σταθμός για την ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος, καθώς θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη, ενώ ενδεχομένως να ανοίξει και το θέμα της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής.


Ο κρίσιμος Σεπτέμβριος για την Ελλάδα και το ευρώ

Το πολυσυζητημένο πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, καθώς στις 7 του μήνα επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών, Π. Τόμσεν του ΔΝΤ, Κ. Μαζούχ της ΕΚΤ και Μ. Μορς της ΕΕ.
Την αμέσως επόμενη μέρα, στις 8 Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Στις 9 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο, ενώ στις 10 του μήνα αρχίζει «σαφάρι» των τροϊκανών στα υπουργεία.
Ο Σεπτέμβριος ωστόσο είναι καθοριστικός και για το ενιαίο νόμισμα.
Στις 6 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιό της για την παρέμβαση στις αγορές ομολόγων.
Αν οι αποφάσεις της δεν πείσουν τις αγορές, τότε η Ισπανία αναμένεται να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 12η Σεπτεμβρίου, με τις εκλογές στην Ολλανδία και την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη για την συνταγματικότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης στην Ευρωζωνη.
Την ίδια ημέρα, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τον
Στις 13 Σεπτεμβρίου η ελληνική αποστολή αναχωρεί για την Κύπρο όπου μία μέρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της συνεδρίασης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί.
Πηγή: newsbomb.gr
Categories: