Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

UNISEF: Κάθε μέρα πεθαίνουν 275 παιδιά στο Αφγανιστάν


UNISEF: Κάθε μέρα πεθαίνουν 275 παιδιά στο ΑφγανιστάνΤην αποτυχία της ανθρωπιστικής αρωγής σε μια περιοχή που λαμβάνει από τις μεγαλύτερες βοήθειες στον κόσμο αποκαλύπτει η UNISEF, στην τελευταία της μελέτη.Σύμφωνα με αυτή ένα στα πέντε παιδιά στο Αφγανιστάν είναι λιποβαρές λόγω υποσιτισμού, ποσοστό που αυξάνεται σε ένα στα τρία παιδιά στο νότο της χώρας.
Από το 2001 και μετά η διεθνής κοινότητα χρηματοδοτεί με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια το Αφγανιστάν με σκοπό την εξάλειψη του υποσιτισμού. Απ’ότι φαίνεται όμως κάτι δεν λειτουργεί σωστά καθώς σύμφωνα με την έκθεση τα επίπεδα του υποσιτισμού είναι το ίδιο αυξημένα σήμερα όπως ήταν το 2004 κατά τη διενέργεια της πρώτης εθνικής εμβέλειας έρευνας.
«Κάθε μέρα, 275 παιδιά πεθαίνουν στη χώρα, τα περισσότερα πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους εξαιτίας ασθενειών που μπορούν να αποφευχθούν. Συχνά ο υποσιτισμός είναι η υποκείμενη αιτία», είπε η Κριστίν Ρερς, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children για το Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον ένα παιδί στα δέκα πεθαίνει πριν από τα πέντε του χρόνια στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τη UNICEF, ποσοστό που δείχνει εντούτοις μια πρόοδο σε σχέση με το 2009. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ένα παιδί στα πέντε δεν επιβίωνε το 2009 μετά τα πέμπτα του γενέθλια.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες Τετάρτη, το 18% των παιδιών στο Αφγανιστάν ηλικίας έως πέντε ετών, δηλαδή ένα εκατομμύριο μεταξύ αυτών υποφέρει από υποσιτισμό. Το ποσοστό αυξάνεται στο 29,5% στο νότο που θεωρείται η περιοχή με τη μεγαλύτερη βία στη χώρα. Αντίθετα το ποσοστό μειώνεται στο 13% στις κεντρικές επαρχίες όπου επικρατεί περισσότερη σταθερότητα.
Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού «δεν χρηματοδοτήθηκε ούτε προωθήθηκε επί μακρόν», τόνισε η Ρερς. «Και φοβόμαστε ότι δεν τυγχάνει όλη της προσοχής που του αρμόζει» μεσούσης της διαδικασίας μεταβίβασης των εξουσιών στον τομέα της ασφάλειας από τις νατοϊκές στις αφγανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε.
Πηγή: newsbomb.gr
Categories: