Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Συμφωνία για να πληρώσουν οι τράπεζες τα 550 εκατ. - Στα 9 δισ τα μέτρα του '13


Σε συμφωνία για τα 550 εκατ. ευρώ από τις οφειλές των τραπεζών κατέληξε το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε σε κυβέρνηση και κόμματα η απαίτηση των δανειστών να αντικατασταθούν τα έσοδα αυτά από νέες περικοπές ή φορολογικά μέτρα άμεσης ισχύος. Δεν «πέφτουν», πάντως, τελικά κάτω από τα 9 δισ. ευρώ τα μέτρα του πακέτου που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα το 2013.

Συμφωνία για να πληρώσουν οι τράπεζες τα 550 εκατ. - Στα 9 δισ τα μέτρα του '13
Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τονίζοντας ότι σημειώνεται σταθερά πρόοδος στις συζητήσεις και λύνονται ένα-ένα τα εκκρεμμή θέματα.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν «κλείσει» τόσο τα δημοσιονομικά, όσο και τα 89 προαπαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα που τίθενται ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης, το ίδιο στέλεχος έκανε γνωστό ότι και αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού με την τρόικα, την ίδια ώρα με σήμερα, δηλαδή στις 6.30 το απόγευμα.
«Ελπίζω έως τη Σύνοδο Κορυφής να έχουμε συμφωνήσει στα δημοσιονομικά και στα προαπαιτούμενα. Γιατί, κάθε ημέρα βγαίνει και ένα φασούλι, αλλά τα φασούλια μειώνονται», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Και πρόσθεσε ότι «εάν τα βρούμε σε αυτά τα δύο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κλείσουν και η βιωσιμότητα του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό, που προκαλεί η επιμήκυνση, που υπολογίζεται γύρω στα 12 δισ. ευρώ».
Σε ότι αφορά τις οφειλές των τραπεζών προς το Δημόσιο, ύψους 550 εκατ. ευρώ, που προκύπτουν από τα μερίσματα των προνομιούχων μετοχών που έλαβε το Δημόσιο ως αντάλλαγμα για το πακέτο στήριξης του 2008 επί Αλογοσκούφη, ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι συμφωνήθηκαν τρόποι για να τα πληρώσουν οι τράπεζες. «Θα το συζητήσουμε και με τις τράπεζες που συμφωνούν να τα πληρώσουν» είπε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αποτελέσει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Το «αγκάθι» της εμπροσθοβαρούς κατανομής των μέτρων, όπως το ζήτησε η τρόικα, φαίνεται ότι δεν έγινε δυνατόν να ξεπεραστεί. Όπως δήλωσε το ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, είναι δύσκολο τα μέτρα για το 2013 να είναι κάτω από τα 9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 13,5 δισ. ευρώ της επόμενης διετίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πακέτο των μέτρων κατανέμεται σε 7,8 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και σε 2 δισ. ευρώ καθαρά από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Από τα ποσά αυτά, τα 4,9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις συντάξεις που θα περικοπούν μέσα στο 2013, δηλαδή επιπλέον 1,1 δισ. από τα 3,8 δισ. ευρώ που εγγράφονται στον προϋπολογισμό.
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε, πάντως, ότι γλυτώνει το επίδομα των αναπήρων που αφορά σε ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. «Καταφέραμε να γλιτώσουμε το επίδομα στους ανάπηρους. Αλλά, ας μην γελιόμαστε. Σε πολλά θέματα, αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί έχουν και το πεπόνι», επισήμανε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Στη συμφωνία με την τρόικα θα υπάρξει και «ρήτρα απόκλισης» (αυτόματη επιβολή πρόσθετων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις από την 1/1/14, εάν το 2013 δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι), αλλά και «ρήτρα ύφεσης», που θα λειτουργήσει ευνοϊκά για τη χώρα.
Ερωτηθείς για τη διαφορά στις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας για το 2013 (το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ύφεση 3,8% και η τρόικα ύφεση 5%), ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι «εμείς έχουμε παρουσιάσει το μακροοικονομικό σενάριο με τις δικές μας εκτιμήσεις και αυτοί δεν έχουν φέρει το δικό τους, για να δούμε γιατί έχουμε τόσο μεγάλη απόκλιση».
Στη χθεσινή συζήτηση με τους επικεφαλής της τρόικας, τα στελέχη του υπουργείου έθεσαν ακόμη το θέμα που προέκυψε από δημοσιεύματα και φημολογίες περί εγκατάλειψης μικρών νησιών, με λιγότερους από 150 κατοίκους. «Ρώτησα την τρόικα και γέλασε» σχολίασε ο παράγοντας του υπουργείου και επανέλαβε ότι μόνο ως αστείο μπορεί να ειπώθηκε...
Πηγή: ethnos.gr
Categories: