Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Νεκρός ο Σαββίδης


Ένας από τους σημαντικότερους διευθυντές φωτογραφίας του σύγχρονου αμερικάνικου σινεμά, ο Χάρης Σαββίδης, πέθανε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου.

Νεκρός ο Σαββίδης


Ο Σαββίδης γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1957 στη Νέα Υόρκη από γονείς ελληνικής και κυπριακής καταγωγής. Σπούδασε στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης.


Ξεκίνησε την καριέρα του κινηματογραφώντας μόδα στο Μιλάνο και το Παρίσι. Το 1996 δούλεψε για πρώτη φορά ως διευθυντής φωτογραφίας στο «Heaven’s Prisoners» του (επίσης ελληνικής καταγωγής), Φιλ Τζοάνου.

Από τότε συνεργάστηκε με πάρα πολλούς σπουδαίους σκηνοθέτες: Γκας Βαν Σαντ (σε έξι συνολικά ταινίες!), Ντέιβιντ Φίντσερ (στο «The Game» και το «Zodiac»), Γούντι Άλεν (στο «Κι αν σου κάτσει;»), Ρίντλεϊ Σκοτ (στο «American Gangster») ενώ το μαγικό του άγγιγμα το χάρισε και σε ταινίες όπως η «Γέννηση» του Τζόναθαν Γκλέιζερ.

Η τελευταία του δουλειά έμελλε να είναι το «The Bling Ring» της Σοφίας Κόπολα που θα βγει στις αίθουσες το 2013 – με την Κόπολα είχαν συνεργαστεί και στο «Somewhere».

Ο Σαββίδης δούλεψε πολύ και σε βιντεοκλίπ. Μάλιστα μέχρι τις μέρες μας είναι ο μοναδικός διευθυντής φωτογραφίας που έχει κερδίσει τρία βραβεία MTV για τη δουλειά του - τα δύο μάλιστα διαδοχικά: για το «Rain» της Madonna και το «Everybody Hurts» των R.E.M.

Πηγή: tsantiri.gr

Categories: