Στο Τόκιο βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου, όπου και διεξάγεται η ετήσια κοινή Σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με παράγοντες της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής ζωής, στο περιθώριο του Συνεδρίου του χρηματοπιστωτικού κολοσσού, Barclays, για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στο πλαίσιο αυτών των δράσεών του, ο πρώην πρωθυπουργός, που θα επιστρέψει από τη χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου» στις ΗΠΑ, για να συνεχίσει τον κύκλο σεμιναρίων τον οποίο συντονίζει στο φημισμένο Χάρβαρντ, είχε την ευκαιρία να «γεμίσει» το ήδη πυκνό πρόγραμμά του, με βαρυσήμαντες συναντήσεις και συνομιλίες.
Έτσι λοιπόν, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς βρέθηκε με επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, στον οποίο και «επανέλαβε την σταθερή θέση του σύμφωνα με την οποία πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής», όπως προκύπτει από τη σχετική πληροφόρηση, κάτι βέβαια για το οποίο ο λουξεμβουργιανός πολιτικός δεν επείσθη από τον κ. Παπανδρέου όσο ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός της χώρας.
Ακόμη, ο Έλληνας πολιτικός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, στον οποίο έθεσε τόσο την ανάγκη της «άμεσης ανάγκης επενδύσεων στην Ελλάδα» όσο και τον επιτακτικό χαρακτήρα που λαμβάνει η «ανάληψη πρωτοβουλιών και την λήψη αποφάσεων για την ρύθμιση και τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών». Βέβαια, και εδώ οι δύσπιστοι θα μπορούσαν να παρατηρήσουν ότι ο κ. Παπανδρέου, χωρίς να αμφισβητούνται οι αγαθές προθέσεις του, έθεσε ζητήματα τα οποία ο ίδιος απέτυχε, ενόσω κυβερνούσε τη χώρα και είχε προνομιακή πρόσβαση στη διεθνή πολιτική σκηνή, να προωθήσει.
Επιπρόσθετα, ο πρώην πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον ηγέτη του κόμματος της Κεντροαριστεράς της Ιαπωνίας, Γιούκιο Χιατογιάμα, όπως και με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατσάν, με τους οποίους συζητήθηκαν οι προοπτικές δυνητικών συνεργασιών
Μιλώντας σε Συνέδριο Επενδυτών που προέρχονται από αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως «ο ελληνικός λαός έχει λάβει τις αποφάσεις του: η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ. Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί «στις θυσίες των Ελλήνων», τις οποίες άλλωστε εκείνος πρώτος επέβαλε.
Κανείς δεν γνωρίζει αν ο νέος αυτός κύκλος των συναντήσεων και των διεθνών συνομιλιών του Γιώργου Παπανδρέου θα αποδώσει καρπούς για την Ελλάδα, περισσότερους απ’ όσους απέδωσε η πρωθυπουργία του σε μία δύσκολη ομολογουμένως συγκυρία, το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός «έξω πάει καλά», αναβαθμίζοντας το προσωπικό του κύρος.
Πάντως με το στίγμα της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη να είναι ασθενές, ένα άλλο ίχνος, εν προκειμένω το «ενεργειακό αποτύπωμα» του κ. Παπανδρέου πρέπει να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Ο και περιβαλλοντιστής πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ταξιδεύοντας με αυτή τη συχνότητα στις τέσσερις «γωνιές» του κόσμου, με αεροπλάνο, θα πρέπει να συγκαταλέγεται στους πλέον «ενεργοβόρους» κατοίκους του πλανήτη. Αν μη τι άλλο αυτό θα πρέπει να δοκιμάζει τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του και τα αντίστοιχα αντανακλαστικά του.
Πηγή: newpost.gr