Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ανησυχία στην Ηλεία για τον «ιό του Μαρόκου»


Μεγάλη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των παραγωγών, των επιστημόνων ιολόγων, των γεωπόνων του νομού αλλά και των αιρετών της Π.Ε Ηλείας μετά τον προσδιορισμό (και μάλιστα εις  τριπλούν), για πρώτη φορά στην Ηλεία του ιού του Μαρόκου.

http://newpost.gr/post/163089/anisyxia-stin-ileia-gia-ton-io-toy-marokoy/


Ο ιός όπως έγινε γνωστό από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π. Ε Ηλείας, πιστοποιήθηκε σε δείγματα κολοκυθιάς από την ευρύτερη  περιοχή του νομού που εστάλησαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (προσδιορίστηκε από το εργαστήριο Φυτοπαθολογίας και τον καθηγητή κ. Νικόλαο Κατή) και  από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Εργαστήριο Ιολογίας καθώς και εργαστήριο του Εξωτερικού (Γαλλία). 


Για το λόγος αυτό εξάλλου προετοιμάζεται σύσκεψη στις 5.30 το απόγευμα της Τετάρτης σε ξενοδοχείο της Αμαλιάδας (διασταύρωση προς Κουρούτα) με την συμμετοχή του κ. Κατή, εκπροσώπου του Μπενάκειου αλλά με της εταιρείας παραγωγής –διάθεσης σπόρων κολοκυθιάς, με τους γεωπόνους του νομού μας, στην οποία θα αναλυθούν τα επιστημονικά δεδομένα, οι τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης.

Η μεγάλη αγωνία όλων έχει να κάνει με την πιθανή διαιώνιση του ιού στα μολυσμένα φυτά καλλιεργούμενα και αυτοφυή. Αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες σε μια από τις βασικές συναλλαγματοφόρες καλλιέργειες του νομού μας όπως είναι η καλλιέργεια του καρπουζιού. Ξενιστές του ιού εκτός του κολοκυθιού, σύμφωνα με την βιβλιογραφία είναι το καρπούζι, το πεπόνι, το αγγούρι.  

Τα τυπικά συμπτώματα της ασθένειας που προκαλεί ο ιός αυτός παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά σε καλλιέργειες στο Μαρόκο το 1974. Στην χώρα μας είναι η πρώτη επίσημη ταυτοποίηση που υπάρχει και ως εκ τούτου δεν είναι επακριβώς γνωστά τα ειδικά του χαρακτηριστικά.

Γενικά προκαλεί απώλειες στην ανάπτυξη και παραγωγή των φυτών ιδιαίτερα στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Φορέας μετάδοσης της ίωσης στη φύση είναι οι αφίδες ενώ διερευνάται πιθανός ρόλος του αλευρώδη. 

Ο ιός μεταδίδεται με τα τσιμπήματα που κάνει  το έντομο κατά την διατροφή του. Μερικά δευτερόλεπτα αρκούν για να μολυνθεί ένα φυτό. Ένα ενήλικο άτομο μπορεί να μολύνει μεγάλο αριθμό  φυτών. 

Μεγάλη συχνότητα και ένταση της ασθένειας παρουσιάζεται στην διάρκεια των θερμών και ξηρών περιόδων όπως η φετινή,  ενώ παρουσιάζεται ύφεση τους ψυχρούς και βροχερούς μήνες. Σαν συνέπεια της προσβολής από τον νέο ιό του Μαρόκου, καταρρέει η άμυνα του φυτού της κολοκυθιάς με αποτέλεσμα το φυτό να παρουσιάζει συμπτώματα από σύμπλοκο ιώσεων οι οποίες έχουν ήδη χρόνια παρουσία στην περιοχή. 

Τα συμπτώματα της ασθένειας στα μολυσμένα φυτά είναι νανισμός και φύλλα κορυφής μικρά, κατσαρά, χλωρωτικά.

Δήλωση Ν. Μιχαλόπουλου για τον ιό του Μαρόκου

Δήλωση για το θέμα που προέκυψε με τον ιό του Μαρόκου, έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος και γεωπόνος Νίκος Μιχαλόπουλος.

"Δυστυχώς  ο Μαροκινός ιός της κολοκυθιάς έκανε την εμφάνισή  του για πρώτη φορά στη χώρα μας και «Διάλεξε» θα έλεγα  το Νομό Ηλείας αλλά και τον γειτονικό Νομό τη Μεσσηνία. Είναι γνωστό ότι αμέσως  μετά τον εντοπισμό του το Τμήμα Φυτοπροστασίας της  Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης  έστειλε δείγματα τόσο στο Μπενάκειο όσο και στο Τμήμα Ιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)  όπου έγινε και η ταυτοποίησή του.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καφύρα,  και της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη από χθες είναι στο Νομό μας ο καθηγητής Ιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ο κ. Κατής, ειδική Ιολόγος του Μπενάκειου  Φυτοπαθολογικού Ιδρύματος,  όσο και εκπρόσωποι της Εταιρείας  που εφοδιάζουν τους καλλιεργητές με το συγκεκριμένο υβρίδιο. Μετά  από σύσκεψη στο Διοικητήριο οι ειδικοί επιστήμονες  επισκέφθηκαν αρκετές περιοχές της Ηλείας προκειμένου να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία που θα βοηθήσουν  στην  προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού. 

Είναι λογικό να υπάρχει μια έντονη ανησυχία εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου του καρπουζιού όμως αυτό που χρειάζεται πάνω απ’ όλα είναι σωστή ενημέρωση για ψύχραιμη αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα οι εκπρόσωποι της εταιρείας προγραμμάτισαν χθες το απόγευμα με  τον υπεύθυνο για την Νοτιοανατολική  Ευρώπη  εκπρόσωπό της, ενημερωτική εκδήλωση σε Ξενοδοχείο στην Αμαλιάδα όπου εκεί τόσο ο κος Κατής όσο και  η ειδική Ιολόγος   από το Μπενάκειο  έκαναν ενημέρωση στους  ιδιώτες Γεωπόνους αλλά και της Δ/νσης  Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο  την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του συγκεκριμένου ιού. 

Ο υπεύθυνος Γεωπόνος του Τμήματος Φυτοπροστασίας της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης  ο  κ. Μικέογλου  συνεχίζει μαζί με την ομάδα των ειδικών τις επισκέψεις σε όλο το Νομό για τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά του".

Πηγή: newpost.gr
Categories: