- "Κράτος παρατηρητής" η Παλαιστίνη με απόφαση του ΟΗΕ
- 138 κράτη ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, 41 απείχαν
- Πανηγυρισμοί στη Ραμάλα
- Εκνευρισμός στο Ισραήλ και την Ουάσινγκτον
- «Ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση» χαρακτήρισε την απόφαση η Χίλαρι Κλίντον
- Τι σημαίνει η αναγνώριση της Παλαιστίνης
Έστω και υπό το καθεστώς του «κράτους παρατηρητή», οι Παλαιστίνιοι έκαναν το πρώτο μικρό βήμα για να αναγνωριστούν ως κράτος.
Την ιστορική απόφαση για την αναγνώριση της Παλαιστίνης έβαλε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παρά την αντίθεση που είχαν εκφράσει ευθέως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Τους Παλαιστίνιους στήριξαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα.
Η ψηφοφορία έληξε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των Παλαιστινίων, καθώς 138 κράτη ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, ενώ υπήρχαν και 41 αποχές.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια έμμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους και μια τεράστια διπλωματική νίκη των Παλαιστινίων, καθώς αναβαθμίζεται το διεθνές κύρος της Παλαιστίνης και της παρέχεται πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και στις διεθνείς συνθήκες. Με απλά λόγια, πλέον, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά του Ισραήλ.
Η αποδοχή του παλαιστινιακού αιτήματος έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Αυτή είναι μια ακόμη νίκη στο δρόμο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και είμαστε ευχαριστημένοι. Η Χαμάς θεωρεί ότι είναι μια ενιαία επιτυχία που προκαλεί χαρά στο λαός μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Αχμέντ Γιουσούφ ένας εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ζήτησε να γίνει δεκτό το παλαιστινιακό αίτημα για να «γεννηθεί» ένα παλαιστινιακό κράτος.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε «εχθρική και δηλητηριώδη», γεμάτη από «ψεύτικη προπαγάνδα» την ομιλία του παλαιστίνιου προέδρου στον ΟΗΕ. «Αυτά δεν είναι λόγια ενός ανθρώπου που θέλει την ειρήνη», είπε.
Έξαλλη για την απόφαση και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, που χαρακτήρισε την απόφαση «ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση» που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη.
Η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, η οποία θεωρείται ως η πιθανότερη διάδοχος της Κλίντον στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσε τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Έκκληση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών «όσο το δυνατόν πιο σύντομα και άνευ όρων», απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Ο άμεσος διάλογος είναι πράγματι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει, ως φίλος τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS
Πηγή: newsIt.gr