Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Το ΝΑΤΟ ανάβει το «πράσινο φως» για την ενίσχυση της τουρκικής άμυνας


Ύστερα από αίτημα της Τουρκίας, σήμερα Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί μία σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου θα παρευρεθούν 28 υπουργοί Εξωτερικών για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την ενίσχυση των συνόρων της χώρας με τη Συρία.

to-nato-anavei-to-prasino-fos-gia-tin-enisxysi-tis-toyrkikis-amynas-

Όπως αναφέρει το BBC, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζουν ότι μία τέτοια απόφαση θα ληφθεί για καθαρά αμυντικούς σκοπούς. Την ίδια στιγμή, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά των ανταρτών, καθώς ο ίδιος χάνει τη μάχη των εναέριων επιθέσεων. 


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον Άσαντ ότι σε περίπτωση που ο ίδιος κάνει χρήση χημικών κατά του λαού του, θα υποστεί τις συνέπειες. «Ο κόσμος παρακολουθεί. Η χρήση χημικών όπλων είναι ανεπίτρεπτη» τόνισε ο Ομπάμα σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Ουάσινγκτον.   

Σε ό,τι αφορά την τουρκική ενίσχυση των συνόρων, θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση πυραύλων, οι οποίοι θα μπορούν να καταρρίψουν οποιοδήποτε αεροσκάφος επιχειρήσει να παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Το σύστημα θα μπορεί να εμποδίζει και συριακούς πυραύλους, οι οποίοι κατευθύνονται σε τουρκικό έδαφος. Οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως, ότι ένα τέτοιο σύστημα θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. 

Πηγή: newpost.gr
Categories: