Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Δημιούργησαν μοντέλο ανθρώπινου εγκεφάλου


Ένα μοντέλο ανθρώπινου εγκεφάλου κατάφεραν να δημιουργήσουν ερευνητές καναδικού πανεπιστημίου. Ο «Spaun», όπως είναι η ονομασία του, «ζει» σε έναν υπερ-υπολογιστή, μπορεί να παίξει απλά παιγνίδια, να ζωγραφίζει απλά σχέδια, να κάνει απλή αριθμητική.

dimiourgisan-montelo-anthropinoy-egkefaloy-

Οι ομοιότητες του με τον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι μάλιστα τέτοιες, ώστε να έχει ανάλογες συμπεριφορές, μέχρι και αδυναμίες. Για παράδειγμα, απαντά σε ερωτήσεις συνήθως μετά από ένα δισταγμό, ενώ δεν αποφεύγει τα λάθη! 

Αν κληθεί να θυμηθεί μια σειρά αριθμών και να τις επαναλάβει, θα ξεχάσει μερικές σε περίπτωση που η λίστα είναι μακριά. Και, όπως οι άνθρωποι, θυμάται καλύτερα τους αριθμούς στην αρχή και στο τέλος της λίστας, παρά στη μέση!

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, είναι ότι πετυχαίνει όλα τα παραπάνω χάρη σε μόλις εκατομμύρια ψηφιακούς νευρώνες, δηλαδή εικονικά εγκεφαλικά κύτταρα, τη στιγμή που ο ανθρώπινος διαθέτει περίπου 86 δισεκατομμύρια.

Ο υπερυπολογιστής μέσα στον οποίο ζει, οριακά καλύπτει τις επεξεργαστικές ανάγκες του, καθώς για ένα δευτερόλεπτο προσομοίωσης, πρέπει να δουλεύει εντατικά για δύο ώρες.
Ο Spaun αποτελεί το «πνευματικό παιδί» ερευνητών του Κέντρου Θεωρητικής Νευροεπιστήμης, του πανεπιστημίου του Γουότερλου, ενώ επικεφαλής είναι ο Κρις Έλιασμιθ.

Αν και οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι μας χωρίζει ακόμη απόσταση από το να έχουμε μιαπραγματική προσομοίωση των εγκεφαλικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, θεωρούν πως έχουν κάνει ένα ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το βασίζουν, κυρίως στις ανθρώπινες αδυναμίες που παρουσιάζει το μοντέλο τους. Ας σημειωθεί ότι αν και άλλοι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει πολύ πιο ισχυρές προσομοιώσεις, εντούτοις δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν την ποικιλία «σκέψης» και «δράσης» που έχει ο Spaun.

Το μοντέλο λογισμικού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη μελέτη των ανθρώπινων συμπεριφορών, καθώς και για τη έρευνα των εγκεφαλικών διαταραχών.

Η εξέλιξή του θα συνεχιστεί, με το επόμενο βήμα να είναι η ανάπτυξη του hardware που θα του δώσει τη δυνατότητα λειτουργίας σε πραγματικό χρόνο. Στο μέλλον, δεν αποκλείεται να ενσωματωθεί κανονικά σε ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ. Ίσως, το φανταστικό μέλλον πλήθος ταινιών επιστημονικής φαντασίας με ρομπότ που στέφονται και λειτουργούν όπως οι άνθρωποι να μην είναι μακριά…

Πηγή: newpost.gr