Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Δολοφόνος της ακροδεξιάς κάνει καριέρα ως κρατικός εμπειρογνώμονας


Το φως της δημοσιότητας βλέπει μια υπόθεση δολοφονίας, 33 χρόνια μετά την εκδίκασή της στην Ισπανία.

Δράστης της δολοφονίας, ο 30χρονος τότε Εμίλιο Ελίν Μόρο ο οποίος ανήκε στην ακροδεξιά Ισπανική οργάνωση Φουέρθα Νουέβα.

Το 1982 ο Μορό δολοφόνησε με δύο σφαίρες στο κεφάλι την 19χρονη Γιολάντα Ετενέρ, η οποία ήταν μέλος του αριστερού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.
Η αδελφή της άτυχης φοιτήτρια που ήταν τότε 17, μετά την πρόσφατη αποκάλυψη της ότι ο δολοφόνος συνεργάζεται με κρατικές υπηρεσίες ως νομικός εμπειρογνώμονας, αποφάσισε να ανοίξει ξανά την υπόθεση και να επισκεφτεί το υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο έγινε δεκτή.
Η Αμάια Ετενέρ, μαζί με τον αδελφό της, Ασιέρ Γκονθάλεθ, και το δικηγόρο τους, Χοσέ Μπενίτεθ δε Λούγο, θα συναντηθούν αύριο με τον γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Χαβιέρ Κόντε προκειμένου να του ζητήσουν "να πάψει αυτή η συνεργασία", όπως εξήγησε η ίδια επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Sud Ouest.
"Θέλουμε να μάθουμε πότε ξεκίνησε (η συνεργασία) και ποιος είχε την ευθύνη. Θεωρούμε ότι αυτό συμβαίνει τουλάχιστον από το 2008, επί κυβερνήσεως του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο", πρόσθεσε.
Στις 24 Φεβρουαρίου η ισπανική εφημερίδα El País αποκάλυψε τη νέα ζωή που διάγει ο Εμίλιο Ελίν Μόρο, που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 43 ετών για τη δολοφονία της αριστερής φοιτήτριας Γιολάντα Γκονθάλεθ, για λογαριασμό μιας ομάδας προσκείμενης στην ακροδεξιά Φουέρθα Νουέβα.

"Δεν ξέραμε τίποτα πια για αυτόν. Μετά τη φυγή του (σ.σ. για τρία χρόνια, μεταξύ 1987-1990) στην Παραγουάη και την εκ νέου φυλάκισή του, νομίζαμε ότι εξέτιε την ποινή του. Συνεχίσαμε τη ζωή μας" δήλωσε η Αμάια Ετενέρ.
Αφού εξέτισε 14 χρόνια από την ποινή του ο δράστης αποφυλακίστηκε, άλλαξε το όνομά του σε Λουίς Ενρίκε Ελίν και σήμερα, σε ηλικία 63 ετών, είναι ειδικός σε δικαστικά θέματα. Σύμφωνα πάντα με την Ελ Παΐς, ο Ελίν συνεργάζεται μεταξύ άλλων με την αστυνομία, το υπουργείο Άμυνας και το ειδικό δικαστήριο που εξετάζει υποθέσεις τρομοκρατίας. Έχει ειδικευτεί σε θέματα πληροφορικής και δουλειά του είναι να ερευνά τις αποδείξεις που προέρχονται από κινητά τηλέφωνα και άλλα μέσα.
Η δολοφονία της φοιτήτριας την 1η Φεβρουαρίου 1980, είχε συγκλονίσει την Ισπανία η οποία βρισκόταν τότε σε μεταβατική πολιτικά περίοδο, ύστερα από το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, το 1975, και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Πηγή: crime.gr
Categories: