Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Αποκαλύφθηκε κρυμμένο έργο τέχνης στο Λούβρο

Σαρωτής αεροδρομίου που χρησιμοποιήθηκε στο μουσείο του Λούβρου έφερε στο φως μία ευχάριστη έκπληξη καθώς με τη βοήθειά του αποκαλύφθηκε ένα κρυμμένο έργο τέχνης κάτω από τοιχογραφία.



Η Μπιάνκα Τζάκσον και οι συνεργάτες της, που ειδικεύονται στη συντήρηση και την αποκατάσταση έργων τέχνης, μελετούσαν μία ιταλική τοιχογραφία γνωστή ως «Tρεις άνδρες οπλισμένοι με λόγχες».
Υποψιάζονταν πως η τοιχογραφία έκρυβε κάποιο άλλο έργο, καθώς προέρχεται από τον συλλέκτη του 19ου αιώνα, Τζιανπιέτρο Καμπάνα, για τον οποίο είναι γνωστό πως συνήθιζε να δουλεύει πάνω σε κάποια από τα έργα που αποκτούσε. Προαίσθημα που αποδείχθηκε σωστό, καθώς κάτω από τις πτυχές του χιτώνα μίας εκ των μορφών της μεταγενέστερης τοιχογραφίας ανακάλυψαν ένα θολό πρόσωπο.

Η ομάδα είχε χρησιμοποιήσει διάφορες τεχνικές, αλλά καμία τους δεν είχε αποδώσει μέχρι πρότινος. Για αυτό κατέφυγαν σε λύση που δίνει την δυνατότητα να διεισδύσει κανείς στα υλικά χωρίς να τα καταστρέφει, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ένα είδος σαρωτή παρόμοιο με εκείνο που υπάρχει στα αεροδρόμια για τον έλεγχο των επιβατών.

Έτσι, είδαν μπροστά τους ένα σημείο από αρχαία ρωμαϊκή τοιχογραφία που εκτιμάται πως είναι χιλιάδων ετών.


Πηγή: zougla.gr
Categories: