Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Δεν έχουν να πληρώσουν την ασφάλεια και παραδίδουν πινακίδες


Αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα στους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν μπόρεσαν να φροντίσουν για την ασφάλεια τους. Ο νέος νόμος ορίζει τσουχτερά πρόστιμα, αφαίρεση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας και βέβαια κανείς δε θέλει να βρεθεί στα νύχια του νόμου και πολύ περισσότερο στα δόντια των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους σε μία εποχή που δεν υπάρχει ... μία.
Έτσι από χθες οι ουρές των ιδιοκτητών οχημάτων στην Α και Β ΔΟΥ στο Ηράκλειο είναι τεράστιες. Οι πολίτες σπεύδουν, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο συγκεκριμένο έξοδο, να καταθέσουν πινακίδες και να παροπλίσουν τα οχήματα τους θεωρώντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουν και τα πρόστιμα – σε περίπτωση που τους πιάσει η αστυνομία ανασφάλιστους- αλλά και την ασφάλεια, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να καλύψουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στις ασφαλιστικές, έχουν μειωθεί σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα - περίπου 60%- αφού ο κόσμος περιόρισε σημαντικά τις μετακινήσεις του, ενώ στην Ελλάδα των 8 εκατομμυρίων οχημάτων, τα 2 εκατομμύρια κυκλοφορούν ανασφάλιστα και καλούνται τώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να διασταυρώσουν άμεσα τα στοιχεία που διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών με αυτά του αρχείου ασφαλισμένων οχημάτων των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ωστόσο κανείς δε γνωρίζει πόσο γρήγορα και άμεσα μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία. Αυτό θα φανεί, λένε τώρα οι ασφαλιστές, από τα μπιλιετάκια που θα φτάσουν στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων. Στο μεταξύ φαίνεται ότι εκτός από το χρονικό περιθώριο που υπάρχει για να καταθέσει κανείς πινακίδες, υπάρχει ακόμα χρόνος για να κάνει και ασφάλεια στο όχημα του, έστω κι αν αυτό ήταν ανασφάλιστο για καιρό.

Μάλιστα οι ασφαλιστές επισημαίνουν στους καταναλωτές ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι αυτή την εποχή κυκλοφορούν στην πιάτσα και ... επιτήδειοι που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την οικονομικοί ανέχεια και θα πλασάρουν στον κόσμο δήθεν φτηνές ασφάλειες.

Ας προσέξουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων. Οι τιμές στις ασφάλειες των οχημάτων έχουν πέσει τόσο πολύ που δε χρειάζεται να απευθυνθούν σε μία εταιρεία χωρίς ... πρόσωπο, χωρίς φερεγγυότητα. Υπάρχουν ευρωπαϊκές, ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες που μπορούν να τους καλύψουν με τα ίδια ίσως χρήματα που κάποιοι τους υπόσχονται σε εταιρείες που όμως δεν πρόκειται να τους έχουν καμία ουσιαστική παροχή. Ας είναι προσεκτικοί λοιπόν ... δε θα κερδίσουν τίποτα αν πάνε σε μία αφερέγγυα εταιρεία, επεσήμανε στο prismanews.gr ασφαλιστικός σύμβουλος, σχολιάζοντας παράλληλα με τον τρόπο αυτό τις απάτες που έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Ηράκλειο με θύματα ασφαλισμένους τέτοιων εταιρειών.

Πάντως όπως επισημαίνουν οι ασφαλιστές τώρα, μία ασφάλεια γίνεται πάρα πολύ γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες έτσι ώστε ο κάτοχος του οχήματος να είναι εξασφαλισμένος και απέναντι στο νόμο. Προλαβαίνουν να φτιάξουν ασφάλεια αρκεί να απευθυνθούν και να μην αδιαφορήσουν, επεσήμανε ο ασφαλιστικός σύμβουλος.


Οι κυρώσεις για τα ανασφάλιστα

Να υπενθυμίσουμε ότι από χθες είναι εξαιρετικά αυστηρές οι κυρώσεις για τους οδηγούς που κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα. Σύμφωνα με το νόμο κάθε αυτοκίνητο που έχει άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας πρέπει να είναι ασφαλισμένο ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιείται ή παραμένει εν τοις πράγμασι ακίνητο.

Έτσι οι ιδιοκτήτες ΙΧ που θα εντοπιστούν από την διασταύρωση των στοιχείων να έχουν στην κατοχή τους ανασφάλιστο όχημα θα λαμβάνουν ειδοποιητήριο, με το οποίο θα καλούνται εντός 8 ημερών να προχωρήσουν στην ασφάλισή του, καταβάλλοντας και παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 250 ευρώ.

Εφόσον εντοπιστούν από έλεγχο των αστυνομικών αρχών να κυκλοφορούν ανασφάλιστοι θα αφαιρείται το δίπλωμα και η άδεια κυκλοφορίας για δέκα ημέρες και θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ, εάν το ανασφάλιστο όχημα είναι επιβατικό ΙΧ, και πρόστιμο 250 ευρώ, εάν αφορά δίκυκλα.

Εάν τα ανασφάλιστα οχήματα εμπλακούν σε ατύχημα θα αφαιρείται το δίπλωμα και η άδεια κυκλοφορίας για δυο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία έτη.


Πηγή: blog.gr
Categories: