Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Tσιπ βάζει «φρένο» στην όρεξη


Ένα εμφυτεύσιμο τσιπ, που βάζει «χαλινάρι» στην όρεξη, επιστρατεύουν οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Όπως υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες του Κολεγίου Ιμπέριαλ, με επικεφαλής τους δρα Κρις Τουμάζου και σερ Στέφεν Μπλουμ, το δημιούργημά τους, το οποίο θα δοκιμαστεί σε πειραματόζωα, είναι ένα μικροτσίπ που εμφυτεύεται στην περιοχή της κοιλιάς, κάτω ακριβώς από το πνευμονογαστρικό νεύρο. Το νεύρο αυτό, μεταξύ άλλων, παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης.


Οι εμπνευστές του πιστεύουν ότι θα αποδειχθεί μια καλή εναλλακτική λύση των χειρουργικών μεθόδων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Το μικροτσίπ μπορεί να «διαβάσει» και να επεξεργαστεί τα ηλεκτρικά και χημικά σήματα της όρεξης που διέρχονται από το πνευμονογαστρικό νεύρο. Στη συνέχεια, μπορεί να επέμβει και τα τροποποιήσει τα σήματα αυτά, στέλνοντας έτσι διαφορετικά ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της όρεξης ή και την πλήρη εξαφάνιση της επιθυμίας για φαγητό.
Το πνευμονογαστρικό νεύρο εμπλέκεται σε ένα πλήθος λειτουργιών του οργανισμού, όπως στην αναπνοή, τον καρδιακό παλμό, την έκκριση οξέων στο στομάχι, τις συσπάσεις του εντέρου κ.ά. Επίσης, ανατροφοδοτεί τον εγκέφαλο με πληροφορίες για την κατάσταση διαφόρων συστημάτων του σώματος.
Ένα παρόμοιο τσιπ έχουν ήδη κατασκευάσει οι ίδιοι ερευνητές, το οποίο μειώνει τις επιληπτικές κρίσεις, παρεμβαίνοντας επίσης στα σήματα που διέρχονται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Οι πρώτες εργαστηριακές δοκιμές πάνω στο νέο τσιπ, που χρηματοδοτείται με 7 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, έχουν θετικά αποτελέσματα.
Πηγή: tokarfi.gr
Categories: