Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ανακαλύφθηκε βραχογραφία στην Αστυπάλαια ηλικίας 5000 ετών!


Απεικονίζει κωπήλατα πλοία, εγχειρίδια και σπείρες

Ανακαλύφθηκε βραχογραφία στην Αστυπάλαια ηλικίας 5000 ετών!

Ο αρχαιολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ανδρέας Βλαχόπουλος έφερε στο φως βραχογραφίες, μήκους 70 εκατοστών στην περιοχή Βαθύ της Αστυπάλαιας. Στα ευρήματα που χρονολογούνται από την 3η χιλιετία π.Χ. απεικονίζονται πλοία, κατακόρυφα εγχειρίδια και σπείρες. Βρέθηκαν σε 3 διαμορφωμένες ατραπούς (περάσματα), οι οποίες κατέληγαν στην είσοδο της πρωτοκυκλαδικής ακρόπολης του νησιού. 

Στις βραχογραφίες τα πλοία που απεικονίζονται είναι κωπήλατα και 3 από αυτά έχουν στην πλώρη τους ψάρια, καθώς και άλλες θεματικές. Οι συγκεκριμένες απεικονίσεις είναι παρόμοιες με εκείνες που βρίσκονταν στα σκεύη της προϊστορικής ακρόπολης της Χαλανδριανής Σύρου και σε βραχογραφίες της Νάξου.
Ανάλογα ευρήματα ανακαλύφθηκαν και σε άλλες περιοχές της Αστυπάλαιας, «επεκτείνοντας έτσι την γεωγραφική έκταση του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού», όπως ανέφερε ο Ανδρέας Βλαχόπουλος.
Βραχογραφίες και μάλιστα αρχαιότερες από εκείνες της Αστυπάλαιας (χρονολογούνται από την νεολιθική εποχή) έχουν βρεθεί και στην Στρόφιλα της Άνδρου από την αρχαιολόγο Χριστίνα Τελεβάντου.
Πηγή: thesout.gr
Categories: