Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Πώς να καταπολεμήσετε το εργασιακό στρες

Δείτε εδώ μερικούς τρόπους για να φορτίσετε τις μπαταρίες σας κατά τη διάρκεια του lunch break!


Πώς να καταπολεμήσετε το εργασιακό στρες

Απαιτητικά project, ενοχλητικοί συνάδελφοι και ένας πελάτης που δε σταματά να πραπονιέται και να γκρινιάζει... Σας ακούγεται γνώριμο το σκηνικό; Μήπως αυτό είναι το εργασιακό σας περιβάλλον;

Ενώ το άγχος σε φυσιολογικά πλαίσια μπορεί να είναι δημιουργικό, διότι σας κρατά σε εγρήγορση για να ανταποκριθείτε σε προθεσμίες και να βελτιώσετε την επαγγελματική σας απόδοση, το χρόνιο στρες που σχετίζεται με τη δουλειά μπορεί να επηρεάσει σε επικίνδυνο βαθμό την πνευματική και σωματική σας υγεία, προκαλώντας αϋπνίες, κατάθλιψη και ακόμη, μακροπρόθεσμα, αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και υψηλή χοληστερόλη, αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα.



«Το χρόνιο εργασιακό στρες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική και συναισθηματική σας υγεία», αναφέρει ο Πολ Ρος Πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου για το Άγχος.



Ένας τρόπος για να αποκτήσετε μια υγιή σχέση με τη δουλειά σας είναι να υιοθετήσετε μία πιο θετική στάση απέναντι σε στρεσογόνους παράγοντες και γεγονότα, απέδειξε η έρευνα. Εν ολίγοις, σταματήστε να αγχώνεστε μην αγχωθείτε!



Αν και δεν μπορείτε να αλλάξετε τη στρεσογόνα αιτία (βλ. πελάτες) μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζετε. Στο μεταξύ δείτε εδώ μερικούς τρόπους να ξε- αγχωθείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας κατά τη διάρκεια του lunch break.

10 Τρόποι να χαλαρώσετε στο διάλειμμα της δουλειάς σας

Καθαρίστε ένα πορτοκάλι: Το άρωμα των εσπεριδοειδών περιορίζει το στρες και το άγχος, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην πέψη και τη ναυτία, αναφέρει το περιοδικό Prevention.



Διαβάστε ένα βιβλίο για 6’: Έρευνες έδειξαν ότι η ανάγνωση λογοτεχνίας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα στρες.



Φάτε ένα αβοκάντο: Τα αβοκάντο μειώνουν την αρτηριακή πίεση, όπως υποστηρίζουν πρόσφατες έρευνες. Άλλα φαγητά που σε βοηθούν να χαλαρώσεις είναι ο σολομός, τα αμύγδαλα και το σπανάκι.



Περπατήστε στο πράσινο: Μια μικρή βόλτα στο πάρκο ή στη θάλασσα μπορεί να σας βοηθήσει να αποβάλλετε το άγχος και να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας μετά από κάποια ένταση.

Αναθέστε ορισμένα καθήκοντα: Δεν είναι κακό να αναθέσετε σε κάποιον άλλο (όταν έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε) κάποια από τα καθήκοντά σας ώστε να αποφορτιστείτε. Μοιραστείτε τα βάρη με τους συναδέλφους σας και σταματήστε να θεωρείτε ότι όλα πρέπει να περνούν από τα χέρια σας.

Δοκιμάστε μια εύκολη στάση στη yoga: Η ευκολότερη στάση στη yoga που λέγεται savasana, ή στάση της ξεκούρασης, απαιτεί μόνο να ξαπλώσεις στο πάτωμα και να χαλαρώσεις με τα χέρια σου στο πλάι. Κάν’ το για 15’ για να αποφορτιστείς.

Κάνετε διαλογισμό: Βρείτε ένα ήσυχο μέρος κοντά στο γραφείο και συγκεντρωθείτε εισπνέοντας και εκπνέοντας για περίπου 10’ ώστε να διώξετε το άγχος.

Κοιμηθείτε: Ένας καλός ύπνος 20’ είναι ικανός να κάνει θαύματα στην αποβολή του άγχους και να τονώσει τη μνήμη, την ικανότητα αντίληψης, τη δημιουργικότητα και τα επίπεδα ενέργειας.

Βγάλτε το σκύλο βόλτα: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι που παίρνουν μαζί στη δουλειά τα σκυλιά τους είναι λιγότερο αγχωμένοι.

Ακούστε Μότσαρτ: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όποιος ακούει Μότσαρτ χαλαρώνει περισσότερο απ’ ό, τι αν ακούει οποιουδήποτε άλλου είδους μουσική κατά τη διάρκεια του lunch break.


Πηγή: ourlife.gr
Categories: