Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Σήμερα η πρεμιέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων


Ξεκινά σήμερα η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία είναι υποχρεωτική για όλους.
Σήμερα η πρεμιέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
Από την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων εξαιρούνται οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, που θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., είτε ταχυδρομικά είτε αυτοπροσώπως, μόνο εφόσον δεν αναθέσουν τη συμπλήρωση σε λογιστές.


Για την ηλεκτρονική υποβολή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

O υποψήφιος νέος χρήστης του Taxisnet συμπληρώνει ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής του και μετά θα πρέπει να μεταβεί στη Δ.Ο.Υ., για να παραλάβει τον κλειδάριθμο.

Φέτος είναι υποχρεωτική η υποβολή δηλώσεων για όλους τους νέους άνω των 18 ετών ακόμη και αν δεν έχουν εισόδημα με εξαίρεση όσοι είναι προστατευόμενα τέκνα (φοιτητές, φαντάροι, άτομα με ειδικές ανάγκες).
Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις που πρέπει να έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι αυτές ανέρχονται στο 25% του ετήσιου εισοδήματος με ανώτερο ποσό 15.000 €.

Από την άλλη, οι γονείς έχουν υποχρέωση για να λάβουν το οικογενειακό επίδομα να συμπληρώσυν ηλεκτρονικά και το έντυπο Α21 με τα στοιχεία των παιδιών τους όπως είναι η ηλικία, ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, τις σπουδές τους κ.τ.λ..

Επίσης, για πρώτη φορά θα πρέπει να δηλωθεί ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος της κύριας, δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα δουν στην ηλεκτρονική δήλωση που θα υποβάλλουν προσυμπληρωμένα κάποια βασικά στοιχεία όπως είναι τα καθαρά ποσά από μισθούς συντάξεις, το φόρο που παρακρατήθηκε, το φόρο που αναλογεί.

Τεκμήρια

Έξτρα φόροι θα προκύψουν και φέτος αν τα πραγματικά εισοδήματα είναι λιγότερα από τα τεκμαρτά εισόδημα με βασικές κατηγορίες τεκμηρίων την οικογενειακή κατάσταση (άγαμος ή έγγαμος), τα ακίνητα. τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής.

Να σημειωθεί πως ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών ούτε έχει δοθεί στη δημοσιότητα το «βιβλιαράκι» της εφορίας που κάθε χρόνο περιλαμβάνει τις οδηγίες υποβολής των εντύπων της εφορίας.

Οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013.

Πηγή: madata.gr
Categories: