Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Απεβίωσε ο ιστορικός Τέχνης Θάνος Χρήστου

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 53 ετών, άφησε στο σπίτι του στην Κέρκυρα ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Θάνος Χρήστου, αφήνοντας πίσω του πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο για την εξέλιξη της ελληνικής Τέχνης, ειδικά στα Επτάνησα και την Κέρκυρα όπου τη δεκαετία του '90 αναστήλωσε τη Δημοτική Πινακοθήκη της και συνέβαλε στην ανάδειξη του έργου δεκάδων εικαστικών καλλιτεχνών.



Ο Θάνος Χρήστου ήταν αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τους τελευταίους μήνες είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, το έργο της οργάνωσης του Ιδρύματος Χαρακτικής «Άρια Κομιανού» στο νησί των Φαιάκων.

Εκφράζοντας την οδύνη των Ελλήνων χαρακτών και των Κερκυραίων εικαστικών καλλιτεχνών για τον χαμό του Θάνου Χρήστου, γιου του υπέργηρου καταξιωμένου Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης, Χρύσανθου Χρήστου, ο γνωστός Κερκυραίος χαράκτης Γιώργος Κεφαλληνός ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στον εκλιπόντα οφείλει πολλά πριν απ' όλους η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, το έργο της οποίας ανέδειξε με ενάργεια, σοφία και ζέση.

«Η απώλειά του είναι πραγματική απώλεια για την ελληνική Τέχνη», κατέληξε.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Θάνος Χρήστου γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1960. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Θεσσαλονίκη και ακολούθως τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην Ιστορία της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα το 1995, όπου και δίδαξε στη συνέχεια το μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης στα Τμήματα Ιστορίας και Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας.

Το 2001 είχε εκδώσει στην Κέρκυρα μελέτη με θέμα «Η γλυπτική στα Ιόνια Νησιά» (εκδ. Απόστροφος, Κέρκυρα, σελ. 300).


Πηγή: zougla.gr
Categories: