Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΒΙΝΤΕΟ – Παγκόσμιος συναγερμός για τη Φουκουσίμα

Η ιαπωνική υπηρεσία ατομικής ενέργειας ανέβασε για πρώτη φορά από το 2011 το συναγερμό στο επίπεδο 3 – Νέα διαρροή στις δεξαμενές που φυλάσσεται το ραδιενεργό νερό – Είναι τόσο μολυσμένο που αν κάποιος βρεθεί σε απόσταση 60 εκατοστών μέσα σε 10 ώρες θα νοσήσει.
video pagkosmios synagermos foukosima
Νέος παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη διαρροή ραδιενεργού νερού είτε στο έδαφος είτε στο υπέδαφος από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το πυρηνικό ατύχημα του 2011, η Ιαπωνική υπηρεσία ατομικής ενέργειας προτείνει την αύξηση των επιπέδων συναγερμού από το “1” της «ανωμαλίας» στο “3” του «σοβαρού ραδιενεργού περιστατικού».
Εκτός από τη διαρροή συνολικά 300 τόνων νερού στο υπέδαφος που μπορεί να έχει φτάσει και στον Ειρηνικό Ωκεανό, αυτό που φοβίζει πλέον τους επιστήμονες είναι η διαρροή νερού που καταγράφηκε σε μια από τις συνολικά 300 δεξαμενές που χρησιμοποιεί η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco για να αποθηκεύει το νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο διαρροές, είναι ότι στη μεν πρώτη το νερό εκτιμάται ότι περιέχει μικρές ποσότητες ραδιενεργών υλικών ενώ στη δεύτερη το νερό είναι τόσο μολυσμένο ώστε, όπως γράφει το Reuters, όποιος βρεθεί σε απόσταση 60 εκατοστών από τη δεξαμενή μέσα σε μια ώρα θα προσλάβει πενταπλάσια ποσότητα από την επιτρεπτή για τους εργαζομένους σε πυρηνικά εργοστάσια ενώ μέσα σε 10 ώρες θα αρρωστήσει έχοντας ναυτία και πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων.
«Δεν έχουμε καθόλου χρόνο να χάσουμε» δήλωσε εκπρόσωπος της Ιαπωνικής υπηρεσία ατομικής ενέργειας περιγράφοντας την κατάσταση. 
Τα βέλη της κριτικής πέφτουν τώρα εκ νέου στην Tepco, η οποία φαίνεται ότι απέτυχε να εντοπίσει τη διαρροή για ημέρες ή και εβδομάδες πάρα το γεγονός ότι κάθε δεξαμενή θα πρέπει να ελέγχεται δύο φορές την ημέρα.
Το νερό που εντοπίστηκε ότι έχει διαρρεύσει την Τετάρτη περιέχει 80 εκατομμύρια μπεκερέλ ανά λίτρο, σύμφωνα με την Tepco, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η άντληση των υδάτων από την επίμαχη δεξαμενή, ότι συνεχίζεται η απομάκρυνση του βρεγμένου εδάφους αλλά και ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το μολυσμένο νερό να έχει φτάσει στη θάλασσα.
Τρισεκατομμύρια μπεκερέλ η ποσότητα των ραδιενεργών υλικών που έχει διαρρεύσει
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την παραδοχή των στελεχών της εταιρίας ότι η συνολική ποσότητα των ραδιενεργών υλικών καισίου και στροντίου που μπορεί να έχει διαρρεύσει  στον Ειρηνικό Ωκεανό από τον Μάιο του 2011 μαζί με το μολυσμένο νερό που έχει συγκεντρωθεί στη βάση των αντιδραστήρων μπορεί να φτάνει τα 30 τρισεκατομμύρια μπεκερέλ.
Ο αριθμός αυτός δεν αφορά τα ραδιενεργά στοιχεία που μεταφέρονται με τη διαρροή των υπόγειων υδάτων.
Η Tepco παραδέχθηκε πριν από ένα μήνα ότι το νερό αυτό που έχει συγκεντρωθεί στο υπέδαφος μετά την πυρηνική καταστροφή που προκλήθηκε από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011 δεν είναι στάσιμο, όπως είχε ισχυριστεί προηγουμένως, αλλά ότι ρέει στον Ωκεανό με ρυθμό περίπου 300 τόννων την ημέρα.
Πριν από το δυστύχημα κατά την κανονική λειτουργία, ο σταθμός δεν μπορούσε να απορρίψει περισσότερα από 220 μπεκερέλ κατ’ έτος.
Δείτε το ρεπορτάζ του CNN
Πηγή: allaksogolies.gr
Categories: