Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Θέμα ωρών η επίθεση στη Συρία. Έντονη ανησυχία στην Αθήνα

Μόνο το «ναι» από τον Μπάρακ Ομπάμα φαίνεται ότι απομένει για να εξαπολυθεί η επίθεση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων κατά της Συρίας. 

Θέμα ωρών η επίθεση στη Συρία. Έντονη ανησυχία στην Αθήνα


Από την Τρίτη οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Μεσόγειο έχουν τεθεί σε πολεμική ετοιμότητα, ενώ μαχητικά αεροσκάφη ετοιμάζονται στις αεροπορικές βάσεις σε Μεσόγειο, ΗΠΑ και Βρετανία.


"Χειρουργικά" πλήγματα ακριβείας, αλλά σε μικρή έκταση προκειμένου να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ, να εξουδετερωθούν κέντρα διοίκησης, στρατόπεδα των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και εγκαταστάσεις αποθήκευσης χημικών όπλων. 

Αυτό είναι το σκιαγράφημα της -υπό προετοιμασία- στρατιωτικής επέμβασης κατά της Συρίας. Από χθες τα αμερικανικά ΜΜΕ παρουσιάζουν σενάρια σύντομης επίθεσης, που ενδεχομένως να ξεκινήσει την Πέμπτη και να διαρκέσει τρεις μέρες.

Οι Σύροι αντικαθεστωτικοί ανέφεραν πως δυτικοί αξιωματούχοι τους ενημέρωσαν πως επίκειται επέμβαση των δυνάμεών τους. 

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ από τη δική του πλευρά προειδοποιεί ότι η απάντηση της Συρίας σε ενδεχόμενη επίθεση θα είναι άμεση και θα χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο διαθέτουν οι δυνάμεις της χώρας.

Συρία: Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ συνεχίζουν την αποστολή τους

Ιταλία: Δεν θα εμπλακούμε στην υπόθεση της Συρίας
Αυστραλία: Δεν συμμετέχει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας

Διπλωματικό πόκερ

Σε διπλωματικό επίπεδο οι χώρες της Δύσης φαίνεται ότι τηρούν κοινή γραμμή, μαζί με τις αραβικές χώρες υπέρ της επέμβασης. Με τις ΗΠΑ συντάσσονται Βρετανία και Γαλλία. Μόνη εξαίρεση η Ιταλία που δήλωσε πως δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε επιχειρήσεις, ενώ και η Τουρκία έχει ήδη αναφέρει πολεμική ετοιμότητα.

Στον αντίποδα, Ρωσία και Κίνα τάσσονται στο πλευρό της Συρίας. Μάλιστα η Μόσχα, μετά την δημοσιοποίηση των πληροφοριών για επικείμενη στρατιωτική επέμβαση, έκανε λόγο για «καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή της Μέσης Ανατολής». Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να υπαναχωρήσουν από την αρχική τους θέση και τελικά να μην προχωρήσουν στη στρατιωτική επέμβαση. 

Η Κίνα χαρακτηρίζει μια ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία «ανεύθυνη και επικίνδυνη», ενώ το Ιράν – σύμμαχος του Μπασάρ αλ Άσαντ – προειδοποιεί πως θα υπάρξουν συνέπειες σε όλη την περιοχή.

Χθες το βράδυ η αμερικανική κυβέρνηση προλείανε ακόμα περισσότερο το έδαφος για την επίθεση, επιχειρώντας να αμβλύνει και τις διεθνείς αντιδράσεις. Ο εκπρόσωπος του Μπάρακ Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι «σκοπός της επέμβασης δεν είναι η απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, αλλά η παραδειγματική τιμωρία του καθεστώτος για τη χρήση χημικών που αντιβαίνει κάθε κανόνα ηθικής».

Βρετανία: Η χημική επίθεση στη Συρία απειλεί την ασφάλειά μας
Συμφώνησαν για τους στόχους

Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πλέουν αυτή τη στιγμή τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους cruise τύπου Tomahawk που μπορούν να καταφέρουν "χειρουργικά" πλήγματα βαθιά στο έδαφος του αντιπάλου. 

Αυτή αναμένεται να είναι η αιχμή του δόρατος του πρώτου κύματος της επίθεσης κατά της Συρίας. Στον Περσικό Κόλπο πλέουν δυο αμερικανικά αεροπλανοφόρα τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να κατευθυνθούν στις ακτές της Συρίας. 

Ταυτόχρονα, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι βάσεις του Ινσιρλίκ στην Τουρκία, στη Νάπολη της Ιταλίας, αλλά και η βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, σε περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον αεροπορικά πλήγματα.

Έντονη ανησυχία στην Αθήνα

Σε ανοιχτή επικοινωνία με τους ευρωπαίους ηγέτες βρίσκεται ο πρωθυπουργός ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία. Παράλληλα ο Α. Σαμαράς ενημερώνεται διαρκώς για όλες τις εξελίξεις από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την αγωνία του για τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή της Μεσογείου στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε παράγοντα περιφερειακής σταθερότητας προς τα έξω, και αυτό είναι πολύ σημαντικό».


Παράλληλα τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά» τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Οι Ευ. Βενιζέλος και Δ. Αβραμόπουλος συνομιλούν διαρκώς με τους ομολόγους τους αλλά είχαν και αργά το απόγευμα μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειες τους και να εκτιμήσουν την μέχρι τώρα κατάσταση.

Η συνομιλία Βενιζέλου - Αβραμόπουλου έγινε σε καλό κλίμα και επικεντρώθηκε αποκλειστικά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης εν όψει μιας πιθανής στρατιωτικής επέμβασης. Ο υπουργός Εξωτερικών που είχε τηλεφωνική επαφή με τον Πατριάχρη Αντιοχείας και σήμερα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Δαμιανό, σε δηλώσεις του υποστήριξε πως «πρέπει να διαφυλαχτεί η προοπτική της πολιτικής διαδικασίας».


Η χώρα μας βρίσκεται σε σημείο-κλειδί και όπως οφείλει θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από τις διατλαντικές συμφωνίες, την αξιοποίηση δηλαδή των στρατιωτικών βάσεων στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ.

Το αίτημα από την Ουάσιγνκτον, για χρήση των αεροπορικών βάσεων της Σούδας και της Καλαμάτας μπορεί να διαψεύδεται επισήμως από κυβερνητικές πηγές, ωστόσο όλα δείχνουν πως η βάση της Σούδας θα χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ και τις Νατοϊκές δυνάμεις.

Πηγή: madata.gr
Categories: