Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Βρέθηκαν ιδιόχειρες σημειώσεις του Λουθήρου

Από την εποχή που φοιτούσε στην Ερφούρτη (ανατολική Γερμανία), στις αρχές του ΙΣΤ’ αιώνα.Ιδιόχειρες σημειώσεις του Μαρτίνου Λουθήρου, ιδρυτή του Προτεσταντισμού, την εποχή που φοιτούσε στην Ερφούρτη (ανατολική Γερμανία) στις αρχές του ΙΣΤ’ αιώνα, ανακάλυψε η φιλολογική έρευνα στην βιβλιοθήκη του Δούκα Αυγούστου, στο Βόλφενμπιτελ της βόρειας Γερμανίας.


Όπως ανακοινώθηκε από το ίδρυμα, οι σημειώσεις είνια γραμμένες στο περιθώριο ενός ποιήματος και ενός χρονικού και ανακαλύφθηκαν από τον Γερμανό καθηγητή Θεολογίας Ούλριχ Μπούμπενχαϊμερ. 

"Αυτές ανήκουν στο σώμα των παλαιοτέρων σημειώσεων του Λουθήρου οι οποίες σώζονταν", επισήμανε στην ανακοίνωσή της η βιβλιοθήκη, η οποία διατηρεί μία εξόχως πλούσια συλλογή μεσαιωνικών χειρογράφων, κωδίκων και βιβλίων της εποχής της Μεταρρύθμισης. 

Συνολικά, πρόκειται για περίπου μία δωδεκάδα από σημειώσεις που κατέγραψε ο Λούθηρος την εποχή που ήταν φοιτητής. Αυτές εστιάζονται ιδιαιτέρως στην έννοια fides (πιστός, στα Λατινικά) και στα πεπραγμένα μίας Αγίας από την πατρίδα του, της Ελισάβετ της Θουριγγίας, της οποίας καταγράφει την ημερομηνία γέννησης και θανάτου. 

Γεννημένος το 1483 και με ημερομηνία θανάτου το 1546, ο Μαρτίνος Λούθηρος υπήρξε μέγας θρησκευτικός μεταρρυθμιστής και ένας από τους πρώτους και σημαντικότερους συγγραφείς στη γερμανική γλώσσα. Μάλιστα, ήταν ο πρωτος που μετέφρασε για πρώτη φορά τη Βίβλο στην καθομιλουμένη. 

Ο Λουθηρανισμός εξαπλώθηκε στη Βόρειο και Κεντρική Γερμανία, χάρη στην έμπρακτη υποστήριξη των τοπικών πριγκίπων που αντιτάσσονταν στην παπική εξουσία, στη βόρεια Αλσατία και στις Σκανδιναβικές χώρες. 

Categories: