Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση… θανάτου του Χανιώτη δημοσιογράφου Χαράλαμπου Ξεκουκουλωτάκη.
Στα Χανιά το 2006 εργαζόταν ως Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Δημοκράτης» και είχε γίνει γνωστός στο Πανελλήνιο ύστερα από ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, που είχε δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2006 όπου φιλοξενούσε δηλώσεις του τότε υφυπουργού Δημόσιας Τάξης από εκδήλωση στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. Καστελίου.
Εκεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης εξαπέλυε βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινού παρουσία κόσμου, δημοσίευμα που λίγο μετά οδήγησε τον κ. Μαρκογιαννάκη στην παραίτησή του από τα καθήκοντά του στο υπουργείο.
Σε δηλώσεις στον τύπο εκείνης της περιόδου ανέφερε ότι «Απογοητεύτηκα πολύ από ανθρώπους που μου έταξαν δουλειά και δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους και απ’ όλους αυτούς που με απείλησαν σε μια κρίσιμη για μένα περίοδο», καθότι μετά την αποκάλυψη των δηλώσεων Μαρκογιάννακη προς το Λινό, είχε γίνει γνωστό ότι του είχαν τάξει δουλειά σε αρκετά μεγάλα ΜΜΕ δουλειά που όμως ποτέ δεν του δόθηκε.
Μάλιστα εκείνη την περίοδο φάνηκε να δέχεται πιέσεις από τα γεγονότα μετά το ρεπορτάζ και μάλιστα η εφημερίδα «Πατρίδα» είχε δημοσιεύσει δηλώσεις του που έλεγαν ότι απειλείται η ζωή του: «Φοβάμαι για την ζωή μου, δέχομαι απειλές…
Μου είπαν ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για μένα και μου το μεταφέρουν όλοι, με παίρνουν και στο τηλέφωνο και με απειλούν». Ωστόσο όσοι τον γνώριζαν, ήξεραν ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο άτομο με ιδιαίτερη προσωπικότητα, που μάλλον η πίεση και οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν τον οδήγησαν στο να εγκαταλείψει τα Χανιά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Brighton της Βρετανίας, στο οποίο εργαζόταν τα τελευταία χρόνια, ο Ξεκουκουλωτάκης πέθανε τον Απρίλιο του 2013, κάτω από τραγικές συνθήκες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το newsletter του ιδρύματος.
Το newsletter για τη μνήμη του Ξεκουκουλωτάκη, το οποίο δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2013, δηλαδή δύο μήνες μετά το θάνατό του, δεν κάνει αναφορά στα αίτια, εγείροντας ερωτήματα. Το κείμενο απλά εκθειάζει τη δουλειά του Χανιώτη δημοσιογράφου, τονίζοντας ότι μόνο μετά το χαμό του φάνηκε πόσο πολύτιμη ήταν η εργασία του και η προσφορά του στο ίδρυμα.
Ο 41χρονος δημοσιογράφος είχε γίνει γνωστός στο πανελλήνιο με την υπόθεση Μαρκογιαννάκη το 2006. Ο τότε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης σε ομιλία του στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. Καστελίου στην Κρήτη είχε αναφερθεί με απαξιωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό.
Ο Μαρκογιαννάκης είχε αρνηθεί σε επικοινωνία του με τον θορυβημένο Θοδωρή Ρουσόπουλο ότι έκανε τέτοιες δηλώσεις, αλλά ο Ξεκουκουλωτάκης είχε ηχητικό ντοκουμέντο από τους χαρακτηρισμούς. Η δημοσιοποίηση της κασέτας είχε οδηγήσει στην παραίτηση Μαρκογιαννάκη από την κυβέρνηση, δημιουργώντας τριγμούς στη Νέα Δημοκρατία. Από την στιγμή εκείνη ο Ξεκουκουλωτάκης σε κάθε εμφάνισή του εξέφραζε το φόβο του για τη ζωή του, καθώς όπως υποστήριζε δεχόταν απειλές.
Η κατάσταση αυτή τον είχε οδηγήσει το 2008 στην φυγή του από την Ελλάδα και την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο του Brighton στη Μεγάλη Βρετανία, όπου εργαζόταν ως International Officer στον φορέα UNISOR που έχει αντικείμενο την απασχόληση εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στην Αγγλία ενώ στις αναφορές φαίνεται να είχε και εργασιακή σχέση και με το School of Pharmacy and Biomolecular Sciences. Μετά από 5 μήνες ήρθε η αινιγματική ανακοίνωση του πανεπιστημίου σχετικά με το θάνατό του κάτω από τραγικές συνθήκες και τις αναφορές κρητικών μέσων για δολοφονία του δημοσιογράφου.
Πηγή: to-mati.net