Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Κορρές: Επενδύει στην ελληνική φύση και στις ηθικές συνεργασίες

Τα ελληνικά βότανα πρωτοστατούν στη λίστα των φυσικών συστατικών στα οποία βασίζονται οι φόρμουλες ΚΟΡΡΕΣ. Η ελληνική χλωρίδα είναι πραγματικά μία ιδιαίτερα πλούσια πηγή φυτών και βοτάνων –πάρα το μικρό μέγεθός της, η Ελλάδα φιλοξενεί 6.500 διαφορετικά είδη και υποείδη φυτών εκ των οποίων τα 1.200 είναι ενδημικά.



Η επιστημονική μελέτη των ιδιοτήτων των βοτάνων, το διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο ηθικών συνεργασιών στις βιολογικές καλλιέργειες και η παροχή κινήτρων, αλλά και η δημιουργία μίας πρότυπης Μονάδας Εκχυλίσεως των βιολογικών βοτάνων που προέρχονται από αυτές τις συνεργασίες, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας. 

Η επιλογή της εταιρείας να μην καλλιεργεί με δικό της δυναμικό τα φυσικά συστατικά που χρειάζεται, είναι συνειδητή. Στόχος δεν είναι να ανταγωνίζεται, αλλά να στηρίζει τους καλλιεργητές. Η προσπάθεια αξιοποίησης ελληνικών φυσικών συστατικών εγγυημένης ποιότητας και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας είναι συνεχής, οδηγώντας σε πρωτοποριακά προϊόντα που «ταξιδεύουν» τη μοναδικότητα του εγχώριου φυσικού πλούτου στο διεθνή χάρτη. 



Σε συνεργασία με το Eργαστήριο Bιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η εταιρεία εντόπισε τις καταλληλότερες περιοχές για τη βιολογική καλλιέργεια επιλεγμένων βοτάνων. Στη διαδικασία αυτή ελήφθησαν υπόψη πολλαπλές παράμετροι, όπως κλιματολογικές συνθήκες, εδαφολογικές απαιτήσεις, τεχνικές πολλαπλασιασμού, αποδόσεις, αλλά και κοινωνικά κριτήρια, όπως το επίπεδο ανεργίας. 

Στις επιλεγμένες περιοχές η ΚΟΡΡΕΣ συνεργάζεται, υπό όρους συμβολαιακής γεωργίας, με τοπικούς παραγωγούς/βιοκαλλιεργητές, αγροτικούς συνεταιρισμούς, εκπαιδευτικά και κοινωνικά ιδρύματα, παρέχοντας εκπαίδευση στη βιολογική καλλιέργεια και ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη.

Η επεξεργασία των φυτικών υλών, που προκύπτουν από αυτές τις συνεργασίες, γίνεται στη μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, περιβαλλοντικά φιλική Μονάδα Εκχυλίσεως στις εγκαταστάσεις ΚΟΡΡΕΣ. Πρόκειται για μεγαλόπνοο έργο ετών, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή/ Τομέας Φαρμακογνωσίας [Πανεπιστήμιο Αθηνών], αποτελώντας φυσική συνέχεια της κληρονομιάς και εις βάθος γνώσης των βοτάνων που προέρχεται από το ομοιοπαθητικό φαρμακείο-αφετηρία της ιστορίας της ΚΟΡΡΕΣ. 

Το ταξίδι των νέων προϊόντων στις διεθνείς αγορές, μεταξύ των οποίων Αμερική, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Αυστραλία, θα συμβάλλει για άλλη μια φορά στη διάδοση της μοναδικότητας της ελληνικής φύσης.

Η μελέτη λειτουργίας της Μονάδας και η υλικο-τεχνική υποδομή -κάποια από τα μηχανήματα σχεδιάστηκαν ειδικά, ώστε να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές- συνθέτουν τη μοναδικότητα και πρωτοπορία του εγχειρήματος. Χρησιμοποιούνται περιβαλλοντικά φιλικοί διαλύτες σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική χρήσης επιβλαβών οργανικών διαλυτών. Τα απόβλητα της διεργασίας διατηρούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς όλα τα προϊόντα της διαδικασίας εκχύλισης είναι αξιοποιήσιμα στις καλλυντικές φόρμουλες, ενώ τα στέρεα υπολείμματα υπόκεινται ήδη σε μελέτη από το Εργαστήριο Βιολογικής Γεωργίας για την απομόνωση φυσικών ζιζανιοκτόνων στο πλαίσιο των βιολογικών καλλιεργειών.

Η παραπάνω προσπάθεια έχει έντονο περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα, αποσκοπώντας στη διατηρησιμότητα φυτικών πληθυσμών, στην παραγωγή ελληνικών βιολογικών φυτικών εκχυλισμάτων εγγυημένης ποιότητας και στη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων –ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών Χίου εκπροσωπεί 3.000 οικογένειες, ενώ ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης περίπου 1.000 οικογένειες από 20 χωριά γύρω από την Κοζάνη –και οι δύο Συνεταιρισμοί εντάσσονται στο δίκτυο συνεργατών της ΚΟΡΡΕΣ. Άλλα παραδείγματα συμπράξεων περιλαμβάνουν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρωματικών Φυτών Αγρινίου, την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσ/κης, τις Αγροτικές Φυλακές Αγιάς, αλλά και παραγωγούς όπως η κα Κληρονόμου στη Σάμο και ο ο κος Ν. Χατζηανδρέου στη Νάξο.

ΚΟΡΡΕΣ & ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Πιο πρόσφατη είναι η συνεργασία της ΚΟΡΡΕΣ με την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων που οδήγησε στη δημιουργία της σειράς περιποίησης σώματος Αμπέλι Σαντορίνης. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ασύρτικο Σαντορίνης αξιοποιείται για πρώτη φορά σε καταναλωτικό προϊόν, εκτός των, διεθνούς απήχησης, οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη, μεταφέροντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, αλλά και τις εικόνες και αρώματα του δημοφιλούς προορισμού στα νέα προϊόντα. 

Το Ασύρτικο Σαντορίνης, μία γηγενής ποικιλία σταφυλιού με παρελθόν 3.500 ετών, καλλιεργείται στα άγονα ηφαιστειογενή εδάφη του νησιού, επιβιώνοντας με τη βοήθεια ευρηματικών τεχνικών καλλιέργειας και της θαλάσσιας ομίχλης. Μέσω της συνεργασίας των δύο πλευρών, το Ασύρτικο Σαντορίνης αποκτά νέα εμπορική διάσταση ως καλλυντικό συστατικό, που προσφέρει στη νέα σειρά της ΚΟΡΡΕΣ το μοναδικό άρωμά του, αλλά και την προστατευτική της επιδερμίδας δράση, καθώς πρόκειται για τη λευκή ποικιλία σταφυλιού με την υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών. 

Η σειρά Αμπέλι Σαντορίνης αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιο της ΚΟΡΡΕΣ σε μία προϊοντική κατηγορία του χαρτοφυλακίου της που το 2013 κατέγραψε σημαντική αυξητική πορεία, σημειώνοντας πέντε φορές μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης συγκριτικά με την πορεία της συνολικής αγοράς προϊόντων σώματος στο κανάλι του φαρμακείου. 

Το ταξίδι των νέων προϊόντων στις διεθνείς αγορές, μεταξύ των οποίων Αμερική, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Αυστραλία, θα συμβάλλει για άλλη μια φορά στη διάδοση της μοναδικότητας της ελληνικής φύσης, και ειδικότερα της Σαντορίνης, με όχημα τα φυσικά, ποιοτικά, με κλινικά ελεγμένη αποτελεσματικότητα και χαρακτηριστικού design προϊόντα ΚΟΡΡΕΣ.

Πηγή: newsit.gr
Categories: