Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Το σύμπαν είναι πολύχρωμο

Το Hubble και η NASA δίνουν μια εντυπωσιακή εικόνα



Συνθέτοντας πολλές επιμέρους εικόνες οι επιστήμονες του  Hubble κατάφεραν να δώσουν μια ολοκληρωμένη αλλά και πολύχρωμη εικόνα του σύμπαντος, που θυμίζει συλλογή από πολύτιμους λίθους.

Οι επιστήμονες έδωσαν στην εικόνα  το όνομα «Υπεριώδης Κάλυψη του Πολύ Βαθέος Πεδίου του Hubble» και σημειώνουν ότι παρέχει τον κρίκο που λείπει για τη διαδικασία του σχηματισμού των άστρων.  

Όπως τονίζουν, το υπεριώδες φως προέρχεται από τα πιο ενεργά, μεγαλύτερα και νεότερα άστρα.  Έτσι ρίχνουν μια άμεση ματιά στο πώς σχηματίζονται τα αστέρια και πώς συγκροτούν τους γαλαξίες.

Έως τώρα οι εικόνες του Hubble συνδύαζαν φωτογραφήσεις στο ορατό και σχεδόν υπέρυθρο φάσμα, ενώ η νέα εικόνα ενσωματώνει τα δεδομένα από το υπεριώδες τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, χάρη στην κάμερα ευρέος πεδίου 3 του διαστημικού τηλεσκοπίου.  

Αυτή η τελική εικόνα, περιέχει περίπου 10.000 γαλαξίες, και ταξιδεύει στο πολύ μακρινό κοσμικό παρελθόν, μέχρι και λίγες εκατοντάδες χρόνια μετά το big bang.


Η εικόνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, από τον υπεύθυνο της επιστημονικής ομάδας Χάρι Τέπλις του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech). 

Πηγή: www.lifo.gr
Categories: