Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Οικονομολόγος έκπληξη έρχεται να «ταράξει» τον ανασχηματισμό

Φήμες και σενάρια θέλουν τις τελευταίες ώρες τον  διεθνούς φήμης Έλληνα οικονομολόγο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Νικόλα Οικονομίδη, να αναλαμβάνει κάποιο πόστο εν όψει του ανασχηματισμού.


Το επιχείρημα πέρα από την επαγγελματική πορεία του οικονομολόγου βασίζεται σε δύο επιπλέον λεπτομέρειες: Ο κ. Νικόλας Οικονομίδης είναι φίλος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ενώ πληροφοριες αναφέρουν ότι βρίσκεται στην Ελλάδα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει πάντως εάν τα σενάρια αφορούν  για το «πόστο» του υπουργείου Οικονομικών ή της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Ο κ. Οικονομίδης με ένα πλούσιο βιογραφικό 49 σελίδων έχει ξεχωρίσει στο εξωτερικό για τις οικονομικές του γνώσεις αλλά και δεξιότητες.

Με σπουδές στο LSE και το Berkeley έχει διδάξει στο Columbia και στο Stanford. Έχει διατελέσει σύμβουλός της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ αλλά και των κυβερνήσεων της Ελλάδας, Ιρλανδίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδίας, και Πορτογαλίας. Επίσης έχει εργαστεί για τους  Γενικούς Εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και του Τέξας, τις Ομοσπονδιακές Τράπεζες των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Ελλάδας, χρηματιστήρια, και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεφωνίας.

Ο κ. Οικονομίδης παρακολουθεί από κοντά τα τελευταία χρόνια το «ελληνικό ζήτημα» και πολλές φορές έχει τοποθετηθεί δημόσια όπως παραμονές των εκλογών του 2012 όταν με συνέντευξή του στον Εθνικό Κήρυκα είχε εκπέμψει SOS για την περίπτωση που όπως έλεγε επικρατήσουν κόμματα «όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή»

«Ενώπιον των εκλογών υπάρχουν μερικά κόμματα και συγκεκριμένα τρία τουλάχιστον, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, τα οποία ουσιαστικά θέλουν η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και να βρεθεί στη δραχμή, το λέγει λίγο διαφορετικά ο καθένας, αλλά στην πραγματικότητα οι πολιτικές τις οποίες προτείνουν με μαθηματική βεβαιότητα θα πάνε την Ελλάδα στη δραχμή, πράγμα το οποίο κατά τη γνώμη και των άλλων δέκα οικονομολόγων που συνυπογράψαμε το άρθρο είναι καταστροφή», έλεγε χαρακτηριστικά.

Πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στη χώρα και μίλησε στο συνέδριο του ΚΕΠΕ με τίτλο «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Όπως είχε γράψει τότε η Καθημερινή (29/05/2014) «ο κ. Οικονομίδης σημείωσε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστούν μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων: του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, του να επιτραπούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, της απλοποίησης των διαδικασιών της κεντρικής κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις, της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, της μεταρρύθμισης στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, του περιορισμού της φοροδιαφυγής, της δημιουργίας φορολογικών δικαστηρίων που θα λαμβάνουν αποφάσεις σε διάστημα 6 μηνών και ενδεχομένως της απαλλαγής της φορολογίας για νέες επιχειρήσεις».

Πηγή: briefingnews.gr
Categories: