Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Νέα θεωρία για τη δημιουργία της Σελήνης

Είναι αποτέλεσμα πρόσκρουσης σώματος στη γη



Γερμανοί επιστήμονες ανέλυσαν γεωχημικά τα δείγματα επιφανειακών σεληνιακών πετρωμάτων που έφεραν πριν δεκαετίες οι αστροναύτες των αποστολών «Απόλλων» της NASΑ και τα αποτέλεσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη θεωρία που θέλει το φεγγάρι να «γεννήθηκε» βίαια.

Η θεωρία αυτή αναφέρει ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση ενός μεγάλου ουράνιου σώματος, της «Θείας», πάνω στη Γη. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ενστάσεις στον επιστημονικό τομέα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Χέρβαρτς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», φαίνεται πως ανέπτυξαν μία νέα τεχνική ανάλυσης και βρήκαν μια σειρά από αχνά αλλά διακριτά χημικά «δαχτυλικά αποτυπώματα».

Αυτά τα στοιχεία παραπέμπουν σε ένα μεγάλο ξένο σώμα, το οποίο προσέκρουσε στη Γη πριν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, με αποτέλεσμα η κατακλυσμική πρόσκρουση να εκτοξεύσει στο διάστημα τμήματα του πλανήτη μας αλλά και του ξένου σώματος, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου αποτέλεσαν το φεγγάρι.

«Αυτή η ανακάλυψη ενισχύει το σενάριο της γιγάντιας πρόσκρουσης. Είναι σαφώς η πιο πιθανή διαδικασία σχηματισμού του φεγγαριού. Έως τώρα υπήρχε μία μακρόχρονη διαμάχη, επειδή δεν είχαμε βρει ισοτοπικές διαφορές ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη», δήλωσε ο γεωχημικός Αντρέας Πακ.

Πηγή: athensvoice.gr
Categories: