- Την Δευτέρα η ανακοίνωση για τον ανασχηματισμό, αν δεν γίνει η... έκπληξη απόψε το βράδυ
- Δείτε ποιοί είναι οι επικρατέστεροι για να αντικαταστήσουν τον Γ. Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονομικών
- Πολύωρες διαβουλεύσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που σήμερα βρέθηκε στην Αίγυπτο
- Όλα τα ονόματα: Ποιοί μένουν, ποιοί φεύγουν και ποιές οι... νέες προσθήκες στο κυβερνητικό σχήμα
Η επί ώρες παραμονή του Αντώνη Σαμαρά και το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τον Υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, καταδεικνύει πως ολοκληρώνεται το παζλ του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ συχνότατη είναι και η επικοινωνία του με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως με την επιστροφή στην Αθήνα του Ευάγγελου Βενιζέλου, από το Κάιρο, νωρίς σήμερα το απόγευμα, ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για τον επικείμενο ανασχηματισμό με τις ίδιες πηγές να... στοιχηματίζουν πως Τρίτη πρωί θα υπάρχει νέο Υπουργικό Συμβουλίο.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, Σαμαράς και Βενιζέλος να συναντηθούν ακόμη και απόψε το βράδυ, επισημοποιώντας πως ο ανασχηματισμός είναι, πλέον, θέμα ωρών.
Οι στόχοι του Πρωθυπουργού για το νέο κυβερνητικό σχήμα
Ο Αντώνης Σαμαράς σταθμίζει όλα τα δεδομένα εντός και εκτός συνόρων και επιδιώκει σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες να αξιοποιήσει τις επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της κυβέρνησης συνεργασίας στην κατεύθυνση του απεγκλωβισμού από τα Μνημόνια και της έναρξης της διαδικασίας αποκατάστασης των σοβαρών κοινωνικών αδικιών.
Εξ ου και θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βεβαία η αλλαγή σελίδας στο Υπουργείο Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα να τίθεται επικεφαλής της ΤτΕ, από όπου, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, θα συνεχίσει να προσφέρει στη μάχη της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο νέος ένοικος του 6ου ορόφου στην Οδό Νίκης θα είναι πολιτικό στέλεχος και όχι τεχνοκράτης, με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν ως επικρατέστερους να καταλάβουν τη συγκεκριμένη θέση τους Χρήστο Σταικούρα, νυν Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και πρόσωπο, που απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου, τον Νίκο Δένδια, πρόσωπο που εκτιμά ιδιαίτερα ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ σενάρια συντηρούν ακόμη στην επιφάνεια το όνομα του Χρύσανθου Λαζαρίδη.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν πως "δεν έχουν υποσχεθεί τίποτα και σε κανέναν" και τονίζουν πως δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί ο ανασχηματισμός σε μικροπολιτικές διευθετήσεις και σε τήρηση μικροκομματιικών ισορροπιών, στέλνοντας μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και σε αυτό του ΠΑΣΟΚ, καθώς, οι διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη, που κάνουν λόγο για ενισχυμένη συμμετοχή της στο νέο κυβερνητικό σχήμα... ερεθίζουν γαλάζια στελέχη. Την ίδια ώρα, πάντως, όπως κάθε ανασχηματισμός έτσι και ο επερχόμενος κρύβει πλούσιο παρασκήνιο, παζάρια και συμφωνίες, με το βλέμμα στα προσεχή κρίσιμα ορόσημα των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.
Ποιοι οι "σίγουροι" και ποιοι έτοιμοι για... αλλαγή
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, αμετακίνητοι φέρονται οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Μανιάτης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Φώφη Γεννηματά, ενώ φαίνεται πως την ύστατη ώρα "διιασώζεται" ο Χαράλαμπος Αθανασίου, που μέχρι πρότινος φερόταν να εγκαταλείπει το κυβερνητικό σχήμα.
Εντός κυβέρνησης, αλλά άγνωστο ακόμη σε ποιο πόστο φέρονται οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας και Γιάννης Μιχελάκης, ενώ ασαφές παραμένει τι θα γίνει με τους Άδωνι Γεωργιάδη, Πάνο Παναγιωτόπουλο και Μιλτιάδη Βαρβιτσίωτη. Κοντά στην έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα φέρονται οι Αθανάσιος Τσαυτάρης και Γιάννης Βρούτσης, ενώ δεν θα παραμείνει στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο Κωστής Χατζηδάκης, που φλερτάρει με τη θέση του Έλληνα επιτρόπου, έχοντας, πάντως, να αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από τις κυρίες Μπακογιάννη και Δαμανάκη.
Προβάρουν υπουργικό κοστούμι οι Μάκης Βορίδης, τον οποίο οι σχετικές πληροφορίες φέρουν διάδοχο του Κωστή Χατζηδάκη στον 7ο όροφο της Οδού Νίκης, Ανδρέας Λοβέρδος, που φέρεται να διαδέχεται τον Αθανάσιο Τσαυτάρη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Άννα Ασημακοπούλου, της οποίας οι επικοινωνιακές επιδόσεις έχουν εκτιμηθεί δεόντως από το Μέγαρο Μαξίμου.
Άρης Σπηλιωτόπουλος και Γιώργος Κουμουτσάκος είναι δύο γαλάζια στελέχη τα οποία οι πληροφορίες φέρουν να βρίσκονται στον προθάλαμο του κυβερνητικού σχήματος ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Πάρις Κουυκουλόπουλος ακούγεται έντονα για το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ θέση στο κυβερνητικό σχήμα διεκδικεί με πολλές αξιώσεις και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Προς αξιοποίηση φέρονται και οι Κυριάκος Πιερακκάκης, Συλβάνα Ράπτη και Παντελής Καψής.
Το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι επόμενες εθνικές εκλογές
Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν παραγνωρίζουν πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να υπερπηδήσει σοβαρά πολιτικά και οικονομικά εμπόδια, ως εκ τούτου, όπως υπερθεματίζουν στενοί συνεργάτες τους, οι επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να "προσαρμοστούν" και σε στόχους υπερκείμενους του καθαυτού ανασχηματισμού, όπως είναι η εκλογή του νέου ΠτΔ από την παρούσα Βουλή.
Οι δύο κεφαλές της κυβέρνησης θα επιθυμούσαν να σηματοδοτήσουν μέσω του ανασχηματισμού και τη διεύρυνση της κυβερνητικής στήριξης, προκειμένου να προλειάνουν το έδαφος για την επίτευξη του πολυπόθητου "180" στις αρχές του 2015.
Υπό αυτό το πρίσμα δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και εκπλήξεις, που θα νοηματοδοτούνται από την προσπάθεια της κυβέρνησης να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της έως το 2016, ή τουλάχιστον να διατηρήσει η ίδια την πρωτοβουλία των κινήσεων και όχι να συρθεί σε πρόωρες εκλογές παρά τη θέληση της.
Οι τεκτονικές αλλαγές, που επισυμβαίνουν μετεκλογικά στη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και η ολοένα αυξανόμενη ομάδα των Ανεξαρτήτων βουλευτών "υπόσχονται" ακόμη και θεαματικές αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της χώρας τους επόμενους μήνες.
Πηγή: newsit.gr