Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών δρούσε στο «Ελ. Βενιζέλος»

-Υπάλληλοι αεροπορικής εταιρείας έστησαν ολόκληρη «επιχείρηση»  -Ήθελαν να βάλουν στο κόλπο και αστυνομικό που υπηρετεί στο αεροδρόμιο -Πώς τους μετέφεραν στο Ελ. Βενιζέλος και τους επιβίβαζαν στο αεροπλάνο



Ολόκληρη «επιχείρηση» διακίνησης παράνομων μεταναστών φαίνεται πως είχε στηθεί στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Ελ. Βενιζέλος. Πίσω από την υπόθεση κρύβονταν, τόσο πρώην όσο και νυν υπάλληλοι αεροπορικής εταιρείας, οι οποίοι σύμφωνα με την Αστυνομία εφοδίαζαν με πλαστά έγγραφα διαμονής τους μετανάστες και στη συνέχεια τους προωθούσε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του αεροδρομίου, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν την Παρασκευή 

  • 33χρονη, πρώην υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας με ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα,
  • τέσσερις γυναίκες ηλικίας 39, 33, 29 και 25 ετών και ένας 36χρονος, όλοι εργαζόμενοι σε αεροπορική εταιρεία, 
  • τέσσερις άνδρες, από τους οποίους ένας 34χρονος αλλοδαπός υπήκοος Πακιστάν, με οργανωτικό – ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα και τρεις Έλληνες ηλικίας 40, 36, 28 και 31 ετών.

Την ίδια στιγμή, οι άνδρες της Αστυνομίας πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών ακόμα ατόμων, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση. Πρόκειται για μία γυναίκα επίσης υπάλληλος της ίδιας αεροπορικής εταιρείας και δύο άνδρες, μέλη του κυκλώματος.

Πώς προσπάθησαν να βάλουν στο κόλπο αστυνομικό του αεροδρομίου

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης, μετά από την καταγγελία στο Τμήμα Εκβιαστών ενός αστυνομικού του αεροδρομίου. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε μία 33χρονη πρώην υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας τον προσέγγισε και του πρότεινε να ενταχθεί, έναντι αμοιβής, σε «ομάδα» που προωθεί μη νόμιμους μετανάστες στο εξωτερικό, μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως ενημερώθηκε ο αστυνομικός από την 33χρονη, που φέρεται να έχει οργανωτικό – ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα, η μεθοδολογία δράσης που εφάρμοζαν, περιελάμβανε τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών δύο με τρεις ώρες πριν την πτήση στο χώρο αφίξεων του αεροδρομίου.

Πώς τους "έβαζαν" στο αεροπλάνο

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στη συνέχεια, την κατάλληλη στιγμή τους μετέφεραν στο χώρο αναχωρήσεων στις πύλες επιβίβασης, όπου και τους παραλάμβαναν οι συνεργοί τους - εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία επιβιβάζοντάς τους απευθείας στο αεροσκάφος . Για την περίπτωση του ελέγχου, τους εφοδίαζαν με πλαστά διαβατήρια, που εξέδιδαν κάποια από τα μέλη της οργάνωσης.
Μάλιστα, από τον αστυνομικό ζητήθηκε σε δεδομένη περίπτωση, να απουσιάζει από τις Πύλες για να μην διενεργηθεί έλεγχο ή αν σε ενδεχόμενο έλεγχο διαπίστωνε πλαστό διαβατήριο ή ταυτότητα, να τα αγνοούσε και να επέτρεπε τη διέλευση του ατόμου. Με αυτό τον τρόπο θα λάμβανε για κάθε παράνομο μετανάστη ως αμοιβή το ποσό των 150 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε ο αστυνομικός με την 33χρονη και τον 34χρονο αλλοδαπό από το Πακιστάν, ενημερώθηκε ότι σε περίπτωση που κατάφερνε να εντάξει και άλλους αστυνομικούς στην ομάδα θα αμειβόταν επιπροσθέτως κατά 50 ευρώ για κάθε έναν από αυτούς. Μάλιστα όπως του ανέφεραν, στην περίπτωση που κατάφερνε να ενσωματώσει στην ομάδα και τον Προϊστάμενό του, θα λάμβανε ποσό ύψους 1.500 ευρώ.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας οργανώθηκε «ελεγχόμενη» προώθηση παράνομου μετανάστη. Σε συνεννόηση με τον αστυνομικό, όταν αυτός εκτελούσε υπηρεσία σε συγκεκριμένες πύλες του αεροδρομίου, αλλοδαπό άτομο ταξίδεψε παράνομα με προορισμό την Ιταλία.

Οι Ιταλικές Αρχές, που είχαν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για την ελεγχόμενη προώθηση, συνέλαβαν τον αλλοδαπό και εφάρμοσαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες επαναπροώθησής του. Ο αστυνομικός στην περίπτωση αυτή έλαβε ως «αμοιβή» το ποσό των 160 ευρώ.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • Ενα πιστόλι των 9 mm, περίστροφο 357 magnum και (69) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • 3 οχήματα (δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα),
  • 69,2 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης & ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας,
  • 3 βιβλιάρια τραπέζης, 1.635 ευρώ, 197 δολάρια Η.Π.Α. και 5 Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,
  • 3 ταξιδιωτικά αιτήματα για Μιλάνο,
  • 6 σελίδες με στοιχεία υπαλλήλων σε αεροπορική εταιρεία και το εργασιακό τους πρόγραμμα,
  • 3 έγγραφα αεροπορικής εταιρείας με στοιχεία και μητρώα υπαλλήλων της,
  • έγγραφα με στοιχεία εισιτηρίων και φάκελος με χειρόγραφες σημειώσεις,
  • Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή,
  • Διαβατήριο για το οποίο είχε δηλωθεί απώλεια και πλαστό διαβατήριο Η.Π.Α.,
  • 2 φορητοί ηλεκτρονικού υπολογιστές, τέσσερις εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και μια συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων USB,
  • κεντρική μονάδα Η/Υ και εκτυπωτής,
  • 13 κινητά τηλέφωνα και πακέτο σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα απεστάλησαν στα Εγκληματολογικά εργαστήρια για την περαιτέρω εξέτασή τους.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα – κατά περίπτωση – για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, πλαστογραφία, ενεργητική δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παρασιώπηση εγκλημάτων, παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Πηγή: newsbomb.gr
Categories: