Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Πως να "σβήσεις" προσωπικά σου δεδομένα από το Google

Η Google υποχρεώθηκε, μετά από τελεσίδικη δικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λανσάρει μια φόρμα την οποία θα μπορεί να συμπληρώνει οποιοσδήποτε Ευρωπαίος χρήστης προκειμένου να ζητά την αφαίρεση συνδέσμων ή πληροφοριών από τη μηχανή αναζήτησης που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα του.


Πρόκειται για το «δικαίωμα των χρηστών στη λήθη», απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πριν μερικές ημέρες και υποχρεώνει τις μηχανές αναζήτησης να συμμορφώνονται σε σχετικά αιτήματα από τους χρήστες.

Πάντως, η διαδικασία φαίνεται αρκετά γραφειοκρατική για την ώρα, αφού θα μετά την αίτηση του χρήστη θα γίνεται σχετικός έλεγχος για την αφαίρεση των δεδομένων.

Ουσιαστικά, θα γίνεται έλεγχος για την αφαίρεση πληροφοριών που αφορούν κάποιον χρήστη και μπορεί να είναι άσχετες ή πλέον παρωχημένες, αλλά η Google τονίζει ότι πολλές φορές υπάρχουν στοιχεία για κάποιους που θα πρέπει να τα γνωρίζει ο κόσμος για το κοινό συμφέρον (π.χ. απάτες, εγκλήματα κλπ.), δείχνοντας έτσι με έμμεσο τρόπο την ουσιαστική αντίθεσή της σε αυτό το θέμα.

Πηγή: attikipress.gr