Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Λύθηκε το μυστήριο του θανάτου της γυναίκας του Όσκαρ Ουάιλντ

Ένα μυστήριο που χρονολογείται από το 1898 έλυσαν ο μοναδικός εγγονός του ιρλανδού συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ και ένας γιατρός από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, στη Νότιο Αφρική.



Το μυστήριο αφορά τη γυναίκα του Ουάιλντ και γιαγιά του Μέρλιν, Κόνστανς, η οποία πέθανε σε ηλικία 39 ετών από άγνωστη έως πρότινος αιτία.

Στα 116 χρόνια που μεσολάβησαν από τον θάνατό της διατυπώθηκαν αρκετές θεωρίες για τα πιθανά αίτιά του – μεταξύ αυτών σοβαρές βλάβες στη σπονδυλική στήλη έπειτα από πτώση στο σπίτι της και σύφιλη την οποία της μετέδωσε ο διάσημος σύζυγός της.

Η αλήθεια, ωστόσο, ως φαίνεται είναι πως η Κόνστανς Χόλαντ (σ.σ. άλλαξε το επίθετό της σε Χόλαντ έπειτα από τη φυλάκιση του συζύγου της) πέθανε από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αυτό αποκαλύπτουν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» ο εγγονός της Μέρλιν Χόλαντ, και ο φαρμακολόγος και νευρολόγος-ψυχίατρος δρ Άσλεϊ Χολμς, ο οποίος εξέτασε μία σειρά από 130 επιστολές που αντάλλαξε η Κόνστανς με τον αγαπημένο της αδελφό, Ότο, από το 1878 έως τον θάνατό της.

Οι επιστολές αποκαλύπτουν όλα τα συμπτώματα της σκληρύνσεως κατά πλάκας, τα οποία όμως δεν διέγνωσαν σωστά οι γιατροί της, παρότι η νόσος ήταν ήδη γνωστή εκείνη την εποχή.

Η Κόνστανς μιλάει στα γράμματά της για ολοένα και μικρότερη ικανότητα βάδισης και πόνους σε όλο το σώμα, που την αφήνουν με εξαντλητικούς πονοκεφάλους και ακραία κόπωση.

Οι δύο γιατροί στους οποίους είχε απευθυνθεί, όμως, δεν είχαν αντιληφθεί την σοβαρότητα της καταστάσεώς της.

Έτσι, ο πρώτος (ένας Γερμανός «ειδικός στα νεύρα» που δεν κατονομάζεται) την υπέβαλλε σε λουτρά και ηλεκτροσόκ, ενώ ο δεύτερος (ένας Ιταλός που λεγόταν Λουϊτζι Μαρία Μπόσι) την υπέβαλλε σε χειρουργικές επεμβάσεις για αφαίρεση ινομυωμάτων μήτρας, διότι πίστευε ότι τα νευρολογικά και τα ψυχικά νοσήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τέτοιου είδους γυναικολογικές επεμβάσεις.

Μέσα σε λίγες ημέρες έπειτα από την δεύτερη τέτοιου είδους επέμβαση, η οποία ήταν τραγικά επικίνδυνη εκείνη την εποχή, η Κόνστανς έπεσε σε κώμα και πέθανε.

Η ύπαρξη των επιστολών ήταν γνωστή στην οικογένεια του Ουάιλντ, αλλά η μητέρα τού Χόλαντ (σ.σ. είχε παντρευτεί τον Βίβιαν, τον δεύτερο γιο του Ουάιλντ με την Κόνστανς) αρνιόταν κατηγορηματικά να δημοσιοποιηθούν όσο εκείνη ήταν ακόμα ζωντανή.

newsitamea.gr
Categories: