Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Οι τζιχαντιστές καταστρέφουν και την αρχαία πόλη Χάτρα

Συνεχίζεται η πολιτιστική καταστροφή από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ 

Φωτογραφία αρχείου από την αρχαία πόλη Χατρά, που βρίσκεται στην έρημο του βορείου Ιράκ, ανάμεσα στη Μοσούλη και Σαμάρα. Στα μνημεία της πόλης δέσποζε η ελληνιστική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική. ΑΠΕ. 

Μετά την ισοπέδωση της αρχαία ασσυριακής πόλης Νιμρούντ, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους καταστρέφουν τώρα την αρχαία πόλη Χάτρα στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με σημερινή αποκάλυψη του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας.   


Αξιωματούχος του υπουργείου είπε στο Reuters ότι σύμφωνα με αναφορές υπαλλήλων από τη Μοσούλη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, οι τζιχαντιστές κατεδάφισαν την Χάτρα το Σάββατο. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι αναφορές αυτές.   Ωστόσο, κάτοικος της περιοχής είπε στο Reuters ότι άκουσε ισχυρές εκρήξεις το Σάββατο και πως άλλοι κάτοικοι ανέφερε ότι μέλη του Ισλμαικού Κράτους κατέστρεψαν κάποια από τα μεγαλύτερα μνημεία της αρχαίας πόλης και χρησιμοποιούν μπουλντόζες για να ισοπεδώσουν άλλα σημεία.   Φωτογραφία αρχείου.     


Νωρίτερα, αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) είπε σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν ξεκινήσει να καταστρέφουν την τοποθεσία. «Η πόλη της Χάτρα είναι πολύ μεγάλη και πολλά αντικείμενα της περιόδου βρίσκονταν προστατευμένα στην τοποθεσία» είπε ο Σαΐντ Μουαζίνι, τονίζοντας ότι οι τζιχαντιστές έχουν ήδη πάρει τον χρυσό και το ασήμι που υπήρχε στη Χάτρα.   

Η Χάτρα βρίσκεται περίπου 110 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης και ιδρύθηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια από το βασίλειο των Σελευκιδών. Έχει ανακηρυχθεί μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς από την UNESCO. 

lifo.gr
Categories: