Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Τα πρώτα στοιχεία από την αυτοψία


«Έχει βαθύ κόψιμο στον δεξί καρπό από μαχαίρι. Από αναφορές της οικογένειας γνωρίζουμε ότι ήταν αριστερόχειρας. Το τραύμα συνάδει με την εκτίμηση της αυτοχειρίας. Απομένει η εξερεύνηση του μαχαιριού για να διαπιστωθεί αν υπάρχει DNA και αποτυπώματα, που δεν ανήκουν στον Βαγγέλη Γιακουμάκη» επισημαίνουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάτι που επιβεβαιώνει και ο ιατροδικαστής κ. Θεόδωρος Βουγιουκλάκης.

Τα 5 στοιχεία της ταυτοποίησης

Τα πέντε στοιχεία που οδήγησαν τους αστυνομικούς στην εκτίμηση πως το νεκρό σώμα ανήκει στον άτυχο σπουδαστή, ήταν τα ρούχα, τα οποία είναι ίδια με αυτά που φορούσε την ημέρα της εξαφάνισης, τα κλειδιά της εστίας που είχε πάνω του, ο σωματότυπος, η εκτίμηση της ηλικίας και τα στοιχεία της οδοντοστοιχίας, τα οποία είχαν δώσει μέλη της οικογένειας και οδοντίατρος. 

Ο ιατροδικαστής και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η σορός δεν έχει μεταφερθεί εκεί, αλλά ήταν το σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή, με όποιο τρόπο και αν έγινε αυτό, δηλαδή αυτοχειρία ή εγκληματική ενέργεια, που θα διαπιστωθεί με σχετική σαφήνεια μετά τη νεκροτομή.

Ιχνη από δαγκώματα άγριων ζώων

Το συγκεκριμένο σημείο είχε ερευνηθεί τουλάχιστον δύο φορές αυτές τις 37 ημέρες εξαφάνισης, χωρίς κάποιος αστυνομικός ή πυροσβέστης να εντοπίσει το πτώμα, καθώς ήταν δύσκολα προσβάσιμο με χαμηλή βλάστηση από βάτα και βαλτώδες έδαφος, αλλά και επειδή στο σημείο εδώ και μέρες λίμναζαν νερά από τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι ήταν δύσκολος έως αδύνατος ο εντοπισμός του από άνθρωπο, ενώ και τα εκπαιδευμένα σκυλιά, που είχαν ερευνήσει εκεί αποδείχθηκαν «ανεκπαίδευτα» στον εντοπισμό ανθρώπων, παρότι το σώμα του Βαγγέλη έχει φανερά ίχνη από δαγκώματα άγριων ζώων. Επισημαίνεται όμως πως το σώμα του άτυχου σπουδαστή, εντοπίστηκε από ένα ζευγάρι, το αυτοκίνητο του οποίου κόλλησε στις λάσπες, και ο άνδρας προσπαθούσε να βρει ένα ξύλο μέσα στα βάτα προκειμένου να μπορέσει να θέσει σε κίνηση το όχημά του.

Σε εξέλιξη η νεκροτομή

Ο καθηγητής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας κ. Θεόδωρος Βουγιουκλάκης μαζί με τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας αυτή την ώρα προβαίνουν στην νεκροτομή του σώματος του σπουδαστή, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ώρες. Παράλληλα έχουν ληφθεί δείγματα σπλάχνων για να γίνουν άμεσα τοξικολογικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδεχόμενα νάρκωσης ή δηλητηρίασης.

Από την πρώτη αυτοψία δεν μπορούσε να είναι 100% βέβαιος για τα αίτια θανάτου, εξαιτίας των τοπογραφικών χαρακτηριστικών του σημείου που βρέθηκε, λόγω βλάστησης και βαλτώδους περιβάλλοντος.

Τα κοψίματα στον καρπό του δεξιού χεριού

Ωστόσο από την μακροσκοπική εξέταση, προκύπτουν συμπεράσματα που οδηγούν περισσότερο στο ενδεχόμενο της αυτοκτονίας, καθώς «από τα μέχρι στιγμής ευρήματα εντοπίζονται σοβαρές ενδείξεις αυτοχειρίας» επισημαίνει ο κ. Βουγιουκλάκης στους αστυνομικούς που χειρίζονται τη σοβαρή υπόθεση. Το θύμα, σύμφωνα με τις αναφορές του ιατροδικαστή, έχει εκχυμώσεις σε όλο του το κορμί, που πιθανότατα προέρχονται από δαγκώματα ζώων, «έχει όμως και κοψίματα που προέρχονται, ίσως από το μαχαίρι που βρέθηκε δίπλα του, στον καρπό του δεξιού του χεριού. Πιθανόν έχει κόψει τις φλέβες του» συμπληρώνει ο κ. Βουγιουκλάκης, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

Σημειώνεται πως στο σημείο που βρέθηκε ο Βαγγέλη, έχουν φθάσει κλιμάκια αξιωματικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης και συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, οι οποίοι για τουλάχιστον δύο ημέρες θα ερευνήσουν την περιοχή για τον εντοπισμό αντικειμένων, δειγμάτων αίματος και εντυπωμάτων παπουτσιών.

Εξετάζεται το μαχαίρι

Το μαχαίρι – ουσιαστικά πρόκειται για σουγιά – βρέθηκε σε απόσταση 2μισι έως 3 μέτρων αριστερά από τη σορό του Βαγγέλη. Μεταφέρθηκε αμέσως στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να εξερευνηθεί για DNA και αποτυπώματα. «Θα εξετάσουμε αν πάνω του υπάρχουν δείγματα μόνο του Βαγγέλη ή και άλλων ατόμων» αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

Η δικογραφία είναι ακόμη ανοικτή επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. . Ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση θέλει να εξετάσει την υπόθεση από την αρχή, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να ζητήσει να λάβει νέες καταθέσεις από πολλούς μάρτυρες. Πλέον δεν αποκλείεται η δικογραφία να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον προσώπων, που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν επιτεθεί με διάφορους τρόπους εναντίον του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αν και η νομοθεσία φαίνεται να έχει πολλά «κενά» στην απόδοση κατηγοριών σε βάρος ατόμων που με τη συμπεριφορά τους έχουν οδηγήσει κάποιον στην αυτοχειρία. Τουλάχιστον θα τους βαραίνουν οι τύψεις…

mikroskopio.gr
Categories: