Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

«Αν ο Γιακουμάκης αυτοκτόνησε, δεν θα τιμωρηθεί κανείς-Υπάρχει νομικό κενό»

Κανένας δεν θα τιμωρηθεί για το θανάτο του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη, αν τελικά πρόκειται για αυτοκτονία, καθώς υπάρχει νομικό κενό. Αυτό είπε με λίγα λόγια στην εκπομπή LIVE U, ο Βασίλης Χειρδάρης, Ποινικολόγος, ειδικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, προκαλώντας σε όλους μας οργή.


​«Αν ο ιατροδικαστής αποφανθεί περί αυτοκτονίας, τότε θεωρώ ότι τελειώνουμε και δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι και αν το παιδί βίωνε έναν εφιάλτη τόσο καιρό στα χέρια των βασανιστών του; Τι κι αν η συμπεριφορά αυτή μπορεί να τον οδήγησε σε αυτοκτονία; Στην Ελλάδα του 2015, δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη για τιμωρία των ηθικών αυτουργών ενός τέτοιου τραγικού περιστατικού!

«Υπάρχει νομικό κενό που δεν προβλέπει ποινική ευθύνη σε περίπτωση που βασανιστήρια οδηγούν κάποιον σε αυτοκτονία, παρά μόνο αν υπάρχει άμεση σύνδεση, κατί που είναι δύσκολο να υπάρξει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όταν έχουμε αυτοκτονία, δεν υπάρχουν ποινικές διώξεις τρίτων, παρότι μπορεί να υπάρχει μια ευθύνη για το ότι οδηγήθηκε κάποιος σε αυτή.» προσέθεσε στη συνέχεια ο κ.Χειρδάρης .

Όπως ξεκαθάρισε, «αν έχουν προηγηθεί ενέργειες όπως βασανισμός, σωματικές βλάβες ή εξύβριση, εις βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, τότε μπορεί να αποδοθούν ευθύνες για αυτό. Όχι όμως για την συνέπεια όλων αυτών, την αυτοκτονία δηλαδή. Οι εν λόγω ευθύνες είναι σε βαθμό πλημμελήματος, ήσσονος σημασίας.»

star.gr
Categories: