Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Ο θείος του 'βλέπει' αυτοχειρία. Είναι το bullying που δεν άντεξε ή κάτι άλλο;

Το NEWS 247 στην πόλη των Ιωαννίνων για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Τι αναφέρει ο θείος του, Μάριος Μυρωνάκης. Η χαοτική δασική έκταση, οι "απύθμενες" έρευνες στην Παμβώτιδα, οι καθυστερήσεις, το bullying και η παρέμβαση Β. Μαρκογιαννάκη. "Δεν είναι ο μόνος βουλευτής", σχολιάζει.


Τριάντα επτά ημέρες στο πλευρό των αστυνομικών Αρχών και τους άνδρες των ιδιωτικών ερευνών. Έφυγε από την Ηγουμενίτσα που διαμένει και μετακόμισε σχεδόν μόνιμα στα Γιάννενα. Δεν έφυγε λεπτό. Το κινητό του χτυπάει διαρκώς. «Φύλακας άγγελος» της οικογένειας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, δεν σταματάει να ενημερώνει απευθείας για τις εξελίξεις όχι μόνο τους στενούς συγγενείς, αλλά και φίλους, γνωστούς και μέσα ενημέρωσης σε Κρήτη και Αθήνα.


«Είχα μία ελπίδα. Αλλιώς τα υπολόγιζα και αλλιώς μάς ήρθαν. Τουλάχιστον, αυτός ο φάκελος έκλεισε. Δεν έμεινε ανοιχτός, όπως στην υπόθεση Άλεξ. Τώρα μένει ‘μιλήσουν’ οι ιατροδικαστικές εξετάσεις και να αναλάβει ρόλο η δικαιοσύνη. Χάθηκε μία ψυχή. Ας μην χαθούν και άλλες έτσι άδικα».

Ο Μάριος Μυρωνάκης είναι ο θείος του άτυχου 20χρονου φοιτητή, αλλά και το πρόσωπο – κλειδί που βρέθηκε σχεδόν από τους πρώτους κοντά στο γήπεδο της Ανατολής, ελάχιστα δηλαδή μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή και τον Ιππικό Όμιλο, όταν ένας άνδρας εντοπίστηκε στις 07.40 το πρωί της Κυριακής σε προχωρημένη σήψη. Είναι και ο άνθρωπος που δεν δίστασε να πλησιάσει στο σημείο, προκειμένου να ταυτοποιήσει τη σορό, αλλά και εκείνος που ανέλαβε τον «άχαρο» ρόλο της διάδοσης του δραματικού επιλόγου του 20χρονου ανιψιού του.

Το NEWS 247 βρίσκεται στα Γιάννενα από το απόγευμα της Κυριακής και λίγες ώρες μετά την τραγική είδηση για τον νεαρό Βαγγέλη, συνομίλησε με τον κ. Μυλωνάκη, σε μία πρώτη προσπάθεια να ρίξει περισσότερο φως στο τι έχει μεσολαβήσει κατά την εξέλιξη των ερευνών. Πήγε κάτι στραβά; Σημειώθηκαν καθυστερήσεις ή όχι, όπως επίμονα ισχυρίζεται η τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων, σε μία πρώτη απόπειρα να αποδώσει ευθύνες. Και τελικά, το μαχαίρι που βρέθηκε δίπλα στο πτώμα, πυροδοτεί σενάρια αυτοχειρίας ή περισσότερο εγκληματικής ενέργειας;

«Από την πρώτη στιγμή έλεγα: ‘Όχι στη λίμνη. Δεν θα τον βρούμε εκεί. Δεν είναι το σωστό μέρος». Σε ευθεία αντίθεση με τις μαρτυρίες που οδηγούσαν τους άνδρες της αστυνομίας, τα ΕΜΑΚ και τους δύτες σε συνεχείς έρευνες πέριξ της Γαλακτοκομικής Σχολής, αλλά και εντός της λίμνης, ο ίδιος πίστευε από την πρώτη στιγμή, ότι ο Βαγγέλης θα βρεθεί κοντά στην Ανατολή.

Ιδιοκτήτης της Ιόνιας Ναυαγοσωστικής και Ταχυπλόων Σχολής στην πόλη της Ηγουμενίτσας, αλλά και δάσκαλος κολύμβησης ενημερώνει το NEWS 247 ότι τα συνεργεία των δυτών που τελευταία φορά βούτηξαν στα θολά νερά της Παμβώτιδας το περασμένο Σάββατο, προκειμένου να εντοπίσουν ένα στοιχείο που θα τους έφερνε πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου, είναι δικά του και πως πρόκειται για την τρίτη συνεχή φορά που οι άνδρες του επιχειρούν καταδύσεις κοντά στη θαλάσσια περιοχή της Σκάλας. «Δεν υπήρχε όμως περίπτωση να βρούμε κάτι εκεί. Ήμουν σίγουρος».


Στην εύλογη απορία που γεννά το σημείο εντοπισμού της σορού και πώς δεν έγινε νωρίτερα αντιληπτό το ανθρώπινο κουφάρι από τα εκπαιδευμένα σκυλιά της ΕΜΑΚ, απαντά: «Είναι τεράστια η έκταση. Πάνω από 80 στρέμματα. Χαώδης. Για να πεις ότι ολοκλήρωσες τις έρευνες από τη μία πλευρά, χρειάζεσαι 20 ημέρες. Και άλλες τόσες από την άλλη. Χόρτα, δέντρα, λάσπη, αχανείς εκτάσεις και στρέμματα από κλαδιά και πέτρες. Δεν είναι απλό. Σε ένα τέτοιο σημείο βρέθηκε ο Βαγγέλης. Η δε υγρασία αποτελεί έναν επιπλέον αποτρεπτικό παράγοντα», αναφέρει και συνεχίζει: «Δεν είναι 800 μέτρα από τη σχολή, το σημείο εντοπισμού. Είναι 2 χιλιόμετρα μετρημένα. Και έτυχε απλά οι περαστικοί να πέσουν πάνω στις σωστές συντεταγμένες. Εμείς δεν προλάβαμε να φτάσουμε εκεί πρώτοι».

Αυτοχειρία ή αποτέλεσμα εγκληματικής βίας; «Αυτό δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα. Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε. Το μαχαίρι δεν ξέρω αν είναι δικό του. Το μόνο μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι ο Βαγγέλης δεν έδωσε ποτέ το παραμικρό δικαίωμα και δεν κίνησε ποτέ υποψίες ότι μπορούσε να δώσει τέλος στη ζωή του, έτσι απλά. Ωστόσο, τα τραύματα στο δεξί καρπό, αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε το παιδί, με οδηγούν περισσότερο στο πρώτο σενάριο. Μένει να αποδειχτεί αν οι εκδορές στο δεξί χέρι είναι μεταθανάτιες ή όχι».

Την ίδια στιγμή όμως, η απόδοση τυχόν ευθυνών στους προσωπικούς «διώκτες ή βασανιστές» του Βαγγέλη - όπως αποκαλούν στα Γιάννενα την ομάδα των γνωστών – αγνώστων συντοπιτών του – ίσως είναι «η μόνη ελπίδα και ταυτόχρονα αφετηρία για να δοθεί τέλος στο σχολικό εκφοβισμό, στα 'τέρατα' που γίνονται σε σχολές, αλλά και για να ανοίξει ο φάκελος της σωστής πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης bullying σε κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδα», όπως επισημαίνει στο NEWS 247.

«Γνωρίζεις τι γινόταν με τον Βαγγέλη πέρυσι στη σχολή; Ιμάντες, ξύλο, κλείδωμα σε ντουλάπες και όλα τα ωραία. Πες μου όμως σε παρακαλώ, εφόσον άντεξε 1,5 χρόνο αυτή την κατάσταση, γιατί τώρα που ετοιμαζόταν να φύγει και σε τρεις μήνες το πολύ, έπαιρνε πτυχίο, αποφάσισε να δώσει τέλος; Είναι όντως το bullying που δεν άντεξε ή μήπως κάτι άλλο;», αναφέρει, ανοίγοντας περισσότερα μονοπάτια στο φαύλο κύκλο της συγκλονιστικής ιστορίας.

Όσο για την πολιτική παρέμβαση του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ, Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη, απαντά: «Δεν είναι ο μόνος. Αυτός είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου».

Σήμερα το πόρισμα του ιατροδικαστή

Στο μεταξύ σήμερα, Δευτέρα, μετά τη 13.00 αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τα αίτια θανάτου, αλλά και το πόρισμα των τοξικολογικών εξετάσεων που θα ρίξουν φως στις συνθήκες, κάτω από τις οποίες βρήκε τραγικό τέλος ο Βαγγέλης Γιακουμάκης από τον καθηγητή Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θεόδωρο Βουγιουκλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, κατά τη νεκροψία το μόνο τραύμα που είναι και το μοιραίο, είναι αυτό που φέρει στο δεξί καρπό και είναι προθανάτιο και είναι το μοιραίο τραύμα. Όλα τα άλλα τραύματα είναι προκληθέντα από ζώα και περιμένει και τις τοξικολογικές εξετάσεις για να δει αν υπάρχει εσωτερικός τραυματισμός δηλαδή να δει αν έχει χτυπηθεί ή είχε κάνει χρήση ουσιών.
Ο εισαγγελέας ήδη έδωσε εντολή ο φάκελος όχι απλά να παραμείνει ανοιχτός, αλλά να ξεκινήσει η έρευνα από μηδενική βάση, ώστε να επανεκτιμηθούν οι καταθέσεις και να επεκταθεί ο κύκλος των προσώπων που ερευνώνται για πιθανή σχέση με την υπόθεση.

Οι αστυνομικοί ζητούν πλέον από όσους γνωρίζουν έστω και το παραμικρό που θα τους οδηγήσει στα ίχνη, είτε εκείνων που σκότωσαν, είτε οδήγησαν τον 20χρονο στην αυτοκτονία να μιλήσουν και να βοηθήσουν στην έρευνα. Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής απαγόρευσε στους σπουδαστές να βγουν από τις εγκαταστάσεις και εντός της ημέρας πιθανόν να συνεδριάσει το συμβούλιο των καθηγητών.

Στην τοπική κοινωνία των Αρμένων Ρεθύμνου, που είναι ο τόπος κατοικίας της οικογένειας του νεκρού φοιτητή, δεν μπορούν να πιστέψουν πως ο επίλογος θα γραφόταν με τον πιο τραγικό τρόπο, ενώ στο διαδίκτυο, η σελίδα του φοιτητή στο facebook έχει πλημμυρίσει από συγκινησιακά φορτισμένα μηνύματα.

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια Γιακουμάκη εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ζητώντας παράλληλα να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

news247.gr
Categories: