Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Νόμιμο το ecstasy και η η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη στην Ιρλανδία για μία μέρα

Επικίνδυνες ναρκωτικές ουσίες "νομιμοποιήθηκαν" με δικαστική απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικό έναν νόμο του 1977.


Το έκστασι και πολλές άλλες ναρκωτικές ουσίες "νομιμοποιήθηκαν" σήμερα στην Ιρλανδία, αλλά μόνο για 24 ώρες, μέχρι που το κοινοβούλιο να περάσει κατεπειγόντως έναν νέο νόμο που θα τις απαγορεύει ξανά. Η κεταμίνη, η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και όλα τα ναρκωτικά που απαγορεύονταν από το 1977 —όχι όμως η ηρωίνη, η κοκαΐνη και το χασίς— περιλαμβάνονταν στις ουσίες που ξαφνικά έγινε νόμιμη η κατοχή τους λόγω μιας δικαστικής απόφασης που έσπευσε να "διορθώσει" η κυβέρνηση.

Ο πανικός ξέσπασε εξαιτίας μιας απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό ένα μέρος του νόμου του 1977 που αφορούσε την κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών, επειδή δεν είχε παραπεμφθεί στο κοινοβούλιο για έγκριση.

Με την απόφαση αυτή, ξαφνικά η κατοχή όλων των ναρκωτικών ουσιών έγινε νόμιμη. Η πώληση ωστόσο δεν επηρεάστηκε από την κρίση αυτή του δικαστηρίου και παρέμεινε παράνομη.

Για να διορθωθεί το πρόβλημα ήταν αναγκαίο να περάσει ένας νέος νόμος και το κοινοβούλιο συγκλήθηκε εκτάκτως για να τον εγκρίνει απόψε. Το νομοσχέδιο θα πρέπει κατόπιν να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς.

Το υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί ο νέος νόμος το πολύ μέσα σε 24 ώρες.

news247.gr
Categories: