Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Έκκληση από την οικογένεια του Μπεν στο ελληνικό κοινό για τον εντοπισμό του

Η οικογένεια και εκπρόσωποι της αστυνομίας του Νότιου Γιορκσάιρ στην Αθήνα για συνεντεύξεις 


Στην Αθήνα θα βρίσκονται τις επόμενες ημέρες η μητέρα, η γιαγιά και η αδελφή του Μπεν Νίνταμ καθώς και αξιωματικοί της αστυνομίας του Νότιου Γιορκσάιρ στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό του αγοριού που εξαφανίστηκε σε ηλικία 21 μηνών κατά τη διάρκεια των διακοπών της οικογένειάς του στην Κω το 1991. 

Ο Μπεν, από το Σέφιλντ, ήταν μόλις 21 μηνών όταν εξαφανίστηκε από την περιοχή Ηρακλής στις 24 Ιουλίου 1991. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες και τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, ο Μπεν δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

Το Ιανουάριο 2015 η αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ εξασφάλισε βρετανική κρατική χρηματοδότηση για τη συνέχιση των ερευνών στην Ελλάδα σχετικά με την υπόθεση του Μπεν Νίνταμ. 

Οι Βρετανοί αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση και η οικογένεια Νίνταμ βρίσκονται στην Ελλάδα για να κάνουν έκκληση στο ελληνικό κοινό για πληροφορίες. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 16 Μαΐου θα παραχωρήσουν συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης από τις 11:00 έως τις 15:00 σε χώρο κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας. 

Την Παρασκευή μάλιστα ο αστυνομικός διευθυντής Matthew Fenwick και ο επιθεωρητής Jon Cousins θα συμμετάσχουν στην εκπομπή του Alpha: «Φως στο Τούνελ». Η μητέρα του, η γιαγιά του και η αδερφή του θα είναι επίσης εκεί.

Η ανεξάρτητη φιλανθρωπική αρχή Crimestoppers έχουν επίσης επιβεβαιώσει ότι προσφέρουν μία αμοιβή έως 10.000 λίρες σε οποιονδήποτε προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη του Μπεν.

Η μητέρα του, είπε: «Ελπίζω πως η έκκληση στο ελληνικό κοινό αυτή την εβδομάδα θα οδηγήσει σε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη στον Μπεν. Γνωρίζω πως κανείς δεν μπορεί να με βεβαιώσει ότι θα ανακαλύψουν τι έγινε στον γιο μου, αλλά ξέροντας ότι η αστυνομία προσπαθεί να βρει απαντήσεις έχει αναπτερώσει τη δύναμη και τις ελπίδες μου απεριόριστα. Σημαίνει τα πάντα για μένα και ξέρω πως η αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαιρ δουλεύει με την ελληνική αστυνομία και θα κάνουν το καλύτερο για εμάς. Εγώ και η οικογένειά μου δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να βρούμε τι έγινε στον Μπεν και πιστεύω πως καποιός εκεί έξω γνωρίζει τι του συνέβη. Θα τους παρακαλούσα να επικοινωνήσουν με την αστυνομία».

Οι ερευνητές θα κάνουν έκκληση στο κοινό για πληροφορίες στην ελληνική τηλεόραση, αλλά και απευθείας σε όποιον πιστεύει πως θα μπορούσε να είναι ο Μπεν Νίνταμ.

Ο αστυνομικός διευθυντής Matthew Fenwick, που είναι επικεφαλής της έρευνας είπε: «Ο Μπεν θα ήταν ένας 25χρονος ενήλικας σήμερα, έτσι είναι σημαντικό να κάνουμε έκκληση και σε αυτόν. Ρωτάμε οποιοδήποτε εκεί έξω εάν είχαν ποτέ αμφιβολίες για το ποια είναι η καταγωγή τους, εάν είναι τελείως διαφορετικοί εμφανισιακά από την οικογένειά τους ή ίσως δεν έχουν φωτογραφίες τους από όταν ήταν μώρο.

Θα θέλαμε οποιοσδήποτε με αυτές τις αμφιβολίες να έρθει σε επαφή.  Έχουμε δείγμα DNA του Μπεν, οπότε μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε εάν κάποιος είναι όντως ο Μπεν. Η ζωή για την οικογένεια του Μπεν έχει διαλυθεί  από τότε που εξαφανίστηκε περισσότερο απο 20 χρόνια πριν και η αποφασιστικότητά τους  να τον βρουν δεν έχει εξασθενήσει. Είναι απελπισμένοι περισσότερο από ποτέ να βρουν απαντήσεις σχετικά με το τι του συνέβη. 

Είναι πιθανόν ότι κάποιος εκεί έξω γνωρίζει τι του συνέβη και θα κάνουμε έκκληση σε οποιοδήποτε με πληροφορίες να έρθει σε επαφή και να μας πει τι γνωρίζει.

Η αρχή μας συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για να βεβαιωθούν ότι ένας αριθμός υφιστάμενων ερευνών θα ερευνηθούν.

Επίσης ελπίζουμε ότι η προσφορά της αμοιβής από τους Crimestoppers των 10.000 λιρών θα είναι ένα κίνητρο για κάποιον να δώσει επιτέλους πληροφορίες μετά από τόσα χρόνια. Δεν είναι πολύ αργά να μας πουν τι έγινε και να μας επιτρέψουν να ξεσκεπάσουμε την αλήθεια.

Ο Roger Critchell, ο διευθυντής λειτουργίας των Crimestoppers, πρόσθεσε: «Η οικογένεια του Μπεν ζουν με την ελπίδα ότι μια μέρα θα ξαναενωθούν μαζί του, και μέσω της σημαντικής αμοιβής που προσφέρουμε, ελπίζουμε ότι κάποιος θα επικοινωνήσει για να μας πει πού βρίσκεται.

Δεν θα ζητήσουμε κανένα από τα στοιχεία σας, και το σημαντικότερο δεν θα χρειαστεί ποτέ να καταθέσετε στην αστυνομία ή να εμφανιστήτε σε δίκη. Γι' αυτό σας παρακαλώ κάντε αυτό που είναι σωστό και τηλεφωνήστε στο +44800 555 111 και πείτε μας πού βρίσκεται ο Μπεν, ἐτσι ώστε η οικογένειά του να καλύψει τον χρόνο που χάσανε μακριά του».

Η αγγλική αστυνομική αρχή θα χρησιμοποιήσει μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κάνει έκκληση στο ελληνικό κοινό και θα στέλνει μια σειρά από tweets στην ελληνική γλώσσα. Θα ενθαρρύναμε το κοινό να χρησιμοποιήσουν το #BenNeedham στο Twitter.


protothema.gr