Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Πικρό «Μάθημα», στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Το αριστούργημα του Ευγένιου Ιονέσκο, σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά

Οι ηθοποιοί Κατερίνα Χατζηκυριάκου και Χρήστος Σαπουντζής, σε συνεργασία με το «ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης» και το «Χαμόγελο του Παιδιού», τιμούν τη μνήμη του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Με το «Μάθημα», ένα έργο, που μιλάει για τη βαθιά ενδοσχολική βία και το παράλογο της Παιδείας, όπως αυτό αποτυπώνεται από τα χρόνια του Ευγένιου Ιονέσκο μέχρι σήμερα και φτάνει να κοστίζει ανθρώπινες ζωές, οι ηθοποιοί Κατερίνα Χατζηκυριάκου και Χρήστος Σαπουντζής, σε συνεργασία με το «ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης» και το «Χαμόγελο του Παιδιού», τιμούν τη μνήμη του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Το κλασικό αριστούργημα του γαλλορουμάνου συγγραφέα παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, το Σάββατο 30 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Ρέθυμνο, την Κυριακή 31 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα και στις 9 το βράδυ, και στο Βενιζέλειο Ωδείο των Χανίων, από την Παρασκευή 12 έως και την Κυριακή 14 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, με μέρος των εσόδων από τις παραστάσεις στο Ρέθυμνο να διατίθενται στο «Χαμόγελο του Παιδιού».


Στο πέρασμά τους, αφήνουν μόνο νεκρούς

Μια κοινωνία που νοσεί. Νοσηρή παιδεία - νοσηρή οικογένεια. Σάπιοι πανεπιστημιακοί που λυμαίνονται την Παιδεία, αδιαφορώντας για ουσιαστική επικοινωνία. Δάσκαλοι που «κακοποιούν» τα παιδιά, δάσκαλοι που αναζητούν μόνο τους ικανούς μαθητές. Σάπιες οικογένειες αστών και μεγαλοαστών που αγοράζουν μόρφωση. Αγοράζοντας πληροφορία και αδιαφορώντας για πραγματική γνώση. Στο πέρασμά τους από τη ζωή, αφήνουν μόνο νεκρούς. Τα ίδια τα παιδιά τους.
Όπως γίνεται πάντα…

Στο έργο του Ιονέσκο, ξετυλίγεται η ιστορία ενός ιδιαίτερου μαθήματος εισαγωγής σε Πανεπιστήμιο. Ήρωες της είναι ένας καθηγητής και μία μαθήτρια που ζητάει τη βοήθειά του. Δύο κόσμοι που δεν καταφέρνουν να συνεννοηθούν, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Δύο κόσμοι σάπιοι. Η μη κατανόηση τον θυμώνει, τον οδηγεί στην παραφροσύνη και, τελικά, στον φόνο. Όπως έγινε και με τις υπόλοιπες μαθήτριές του. Όπως γίνεται πάντα…


Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Τατιάνα Δημητρίου - Κατερίνα Χατζηκυριάκου, διασκευή - εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Χατζηκυριάκου, σκηνοθεσία - στίχοι: Χρήστος Σαπουντζής, πρωτότυπη μουσική: Sancho 003 (Φώτης Σιώτας -  Κώστας Παντέλης), επιμέλεια κίνησης: Έλσα Σίσκου, σκηνικά - κοστούμια: Αρετή Μουστάκα - Χριστίνα Πανοπούλου, σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου, φωτογραφίες: Χριστίνα Πανοπούλου -  Κωνσταντίνος Γουναρίδης. trailer / βίντεο - μοντάζ: Ανδρέας Σαραβάνος, teaser / βίντεο - μοντάζ: Σπύρος Ζαχαράκης, γραφιστικά: Αγγελική Δημακαράκου, παραγωγή: Re - Act (με τη στήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.). Παίζουν: Χρήστος Σαπουντζής, Κατερίνα Χατζηκυριάκου.
Πληροφορίες

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων: 10 ευρώ. Τηλ. κρατήσεων: 6974 072081.


naftemporiki.gr