Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Η πρώτη καταδίκη στη Ρουμανία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του κομμουνισμού

Ο πρώην διευθυντής ενός από τα πιο φοβερά σωφρονιστικά καταστήματα στην Ρουμανία της εποχής του Τσαουσέσκου,  ο Alexandru Visinescu , καταδικάστηκε την Παρασκευή σε ποινή φυλάκισης 20 ετών για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", μια άνευ προηγουμένου απόφαση, δεδομένου ότι η χώρα ανέκτησε τη δημοκρατία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.   


Ο 89χρονος Visinescu, καταδικάστηκε, όπως αναφέρει η El Mundo, για τον τρόπο διαχείρισης της φυλακής  Ramnicu Sarat μεταξύ του 1956 και του 1963 . Σε αυτή τη φυλακή πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι κρατούνταν σε απάνθρωπες συνθήκες, και τουλάχιστον 14 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της διεύθυνσης από τον 89χρονο.   

Η πολιτική αγωγή είχε ζητήσει φυλάκιση 25 ετών ενώ  η υπεράσπιση έχει τώρα περιθώριο 10 ημερών προκειμένου να ασκήσει έφεση.   

Οι κρατούμενοι στο Ramnicu Sarat ήταν σε απομόνωση, τους απαγορευόταν  να μιλούν και συχνά υπέφεραν από ξυλοδαρμούς που είχαν υποστεί ή από  την πείνα που οφειλόταν στην κακή τροφή που τους είχε παρασχεθεί.   

Ο Visinescu, δεν ήταν στο δικαστήριο όταν διαβάστηκε η ποινή του ενώ  ανέκαθεν υποστήριζε ότι απλώς ακολουθούσε τις οδηγίες και δεν έχει δείξει σημάδια μετάνοιας.   

Εκτιμάται ότι έως και 200.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν στη Ρουμανία για τις πολιτικές πεποιθήσεις τους μεταξύ του 1945 και του 1989, όταν έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς.   

Ο Visinescu είναι το πρώτο πρόσωπο του κομμουνιστικού καθεστώτος που καταδικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δεδομένου ότι ο Νικολάε Τσαουσέσκου και η σύζυγός του Έλενα εκτελέστηκαν μετά από μια συνοπτική δίκη στην επανάσταση του 1989 που τερμάτισε τη δικτατορία.   

"Είναι μια ηθική νίκη για μας," είπε στα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης ο  Anca Cernea, του οποίου ο πατέρας και ο παππούς βρέθηκαν σε αυτή τη φυλακή. 



lifo.gr
Categories: