Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Στις 3 του Σεπτέμβρη ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε τον πραγματικό του χαρακτήρα


Στις 3 του Σεπτέμβρη ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε τον πραγματικό του χαρακτήρα
Όσοι αφελώς πίστευαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποχωρώντας από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα άφηνε και το κόμμα του πατέρα του στην ησυχία, μπας και ορθοποδήσει, πήραν την αποστομωτική απάντησή τους στην εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη, στο Μουσείο Μπενάκη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε την πιο απρεπή είσοδο στο αίθριο του μουσείου, εισερχόμενος τουλάχιστον δέκα λεπτά αφότου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αρχίσει την ομιλία του. Με τον τρόπο αυτό δήλωσε προς άπαντες ότι η ώρα ΠΑΣΟΚ, όπως την εννοεί αυτός, ακόμη δεν έχει έρθει.
Οι κλακαδόροι οπαδοί του Γιώργου Παπανδρέου, ακροβολισμένοι στο αίθριο και στο μπαρ του μουσείου Μπενάκη που τον χειροκροτούσαν με ένταση καθώς έφτανε καθυστερημένος, προφανώς επικρότησαν την αργοπορημένη άφιξή του. Ίσως και να ισχυριστούν ότι στην πολιτική ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αλλά, ακόμη και στην πολιτική υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς και ευπρέπειας.

Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αρχίσει την ομιλία του και λογικά η ομιλία ενός αρχηγού δεν διακόπτεται από περατζάδες πρώην αρχηγών. Προς τιμήν του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν η προσφώνηση «έλα Γιώργο» και τα συγχαρητήρια για την επανεκλογή του στη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Ο έτερος πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, ήταν εκεί έγκαιρα, τυπικότατος, και πάντα συνετός.
Όλα τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία συνεργάστηκαν με τον πατέρα του και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και στην πλειοψηφία τους είναι μεγαλύτερης ηλικίας από τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν επίσης εκεί στην ώρα τους. Εισήλθαν όλοι ήρεμα και διακριτικά, όπως απαιτούσε η εκδήλωση.
Ήταν μια εκδήλωση απότισης φόρου τιμής στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, στην ιστορία του και στις ηγετικές προσωπικότητες του συγκεκριμένου κόμματος πέραν του αρχηγού του, όπως την Μελίνα Μερκούρη, τον Γιώργο Γεννηματά, τον Αντώνη Τρίτση, την Αμαλία Φλέμιγκ, τον Αλέξανδρο Μαγκάκη και τόσους άλλους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, λοιπόν, όφειλε να εμφανιστεί στο αίθριο του μουσείου Μπενάκη εντός του προβλεπόμενου χρόνου προσέλευσης. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες σεβασμού της ιστορίας του πολιτικού κόμματος του οποίου ο ίδιος διετέλεσε αρχηγός. Αυτό επιβάλλουν και οι κανόνες καλής συμπεριφοράς, που δεν δικαιολογείται να τους αγνοεί ως προερχόμενος από μια οικογένεια με αρχές και τρόπους. Στο αντεπιχείρημα ότι ήρθε καθυστερημένα γιατί μόλις έφτασε από το Κέιπ Τάουν όπου παρευρέθηκε για τις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ε τότε ας πήγαινε κατευθείαν στο σπίτι του. Δεν θα παρεξηγούσε κανείς την απουσία του. Μετά από ένα τόσο μακρινό ταξίδι και τόσες επίπονες εργασίες στη Σοσιαλιστική Διεθνή, εύλογα να είναι κουρασμένος. Προφανώς, όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου ελάχιστο σεβασμό ποιεί περί της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ και των καλών τρόπων. Το πιθανό ζητούμενο του δεν είναι να πάρει το αίμα του πίσω για την εκθρόνισή του, αλλά η επαναδιεκδίκηση της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώσει ακόμη μια θλιβερή ήττα στην επόμενη εκλογική μάχη.
Άλλωστε, το μακρύ καλοκαίρι των διακοπών του ανά την Ελλάδα, το αποδεικνύει. Άλλοτε στηΛευκάδα να περιδιαβαίνει ανυποψίαστα, άλλοτε στην Πάτμο να συντρώγει ενώ από τα γύρω τραπέζια τον κριτικάρουν, άλλοτε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να σέρνει μόνος του σιωπηλά το καρότσι των αποσκευών (η αμερικανιά) ενώ οι γύρω συνεπιβάτες να τον κράζουν, ο Γιώργος Παπανδρέου όλο το καλοκαίρι μέσα από την αρνητική επικοινωνία επιχείρησε την επαναφορά του στην ελληνική πολιτική σκηνή. Εγχείρημα, που δεν έχει πράξει κανείς πρώην πρωθυπουργός στην μεταδικτατορική Ελλάδα. Το πολύ-πολύ να έβγαζαν ένα δύο βιβλία για την περίοδο που κυβέρνησαν και μετά να έπεφταν στη σιωπή ή στις εκτός προσκηνίου κινήσεις.
Έτσι, λοιπόν, η καθυστερημένη άφιξη του Γιώργου Παπανδρέου στο αίθριο του μουσείου Μπενάκη και ομιλούντος του νέου αρχηγού δικαιολογημένα εκλαμβάνεται ως το επιστέγασμα όλης αυτής της θερινής περιοδείας-δίκην ολικής επαναφοράς. Το ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη έδειξε ότι έχει ακόμη τη σπίθα ζωντανή μέσα του για να επανακάμψει, πέραν νυν και πρώην αρχηγών.
Άλλωστε και η δια της αντιγραφικής μεμβράνης συγκέντρωση του Τσίπρα με τις περιφερόμενες Πασοκατζούδες (όρα Σοφία Γιαννακά, Νίνα Κασιμάτη κλπ) ήταν μια παταγώδης αποτυχία, που σηματοδοτεί τα επόμενα αναμενόμενα ολισθήματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Περιπτώσεις, όμως, αμετανόητων πρώην αρχηγών κινδυνεύουν να στοιχίσουν στο ΠΑΣΟΚ την ανασύνταξή του. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς, αν θέλει σύντομα να μπει σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας.
Δημήτρης Μαχαιρίδης
Πηγή: tsantiri.gr