Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Β. Ιρλανδία: Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών


Τουλάχιστον 47 αστυνομικοί τραυματίστηκαν προσπαθώντας να χωρίσουν καθολικούς και προτεστάντες οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε επεισόδια στην διάρκεια μιας πορείας στη Βόρεια Ιρλανδία, ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα Δευτέρα.
Β. Ιρλανδία: Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών
Η αστυνομία ανέφερε ότι χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να αμυνθεί έναντι των ανθρώπων που της επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα, πέτρες, τούβλα, μπουκάλια κ.ά. στην διάρκεια των επεισοδίων που διήρκεσαν σχεδόν 12 ώρες.
Τα επεισόδια προκλήθηκαν από προσκείμενες στη Βρετανία ομάδες προτεσταντών που διαδήλωσαν εναντίον μιας παρέλασης Ρεπουμπλικάνων, πρόσθεσε η αστυνομία.

Στην περιοχή επικρατεί ένταση εδώ και μία εβδομάδα, αφού σημειώθηκαν επεισόδια με επτά αστυνομικούς τραυματίες σε μια πορεία προτεσταντών που πέρασε μπροστά από μια εκκλησία καθολικών παίζοντας μουσική παρά την απαγόρευση της αρμόδιας επιτροπής που δίνει άδειες για την πραγματοποίηση πορειών και παρελάσεων, σύμφωνα με το newpost.gr
Εκατοντάδες μεγάλα πυροτεχνήματα και 34 βόμβες μολότοφ ερρίφθησαν εναντίον αστυνομικών που προσπαθούσαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους ώστε να μην εμπλακούν, ανέφερε ο αρχιεπιθεωρητής της αστυνομίας Τζορτζ Κλαρκ.
Ο Κλαρκ χαρακτήρισε τα επεισόδια «βάρβαρα, φρικιαστικά και λυπηρά».
Ο Τζέρι Κέλι του κόμματος Σιν Φέιν κατηγόρησε την Δύναμη Εθελοντών του Όλστερ (Ulster Volunteer Force, UVF) και την Ένωση για την Άμυνα του Όλστερ (Ulster Defence Association, UDA), δύο προτεσταντικές παρατάξεις πιστών στο στέμμα βορειοϊρλανδών, ότι ενορχήστρωσαν τα επεισόδια.
Πηγή: tsantiri.gr
Categories: