Για τους περισσότερους γονείς, αποτελεί άθλο από μόνο του το να ετοιμάσουν εγκαίρως τα παιδιά για το σχολείο και να εξασφαλίσουν πως δεν τους λείπει τίποτα πριν από το πρώτο κουδούνι. Για τους ειδικούς, όμως, επιτακτική ανάγκη είναι να… ζυγίσουν τη σχολική τους τσάντα.
Όπως δείχνουν τα υπάρχοντα στοιχεία, τα περισσότερα σημερινά παιδιά κινδυνεύουν να γίνουν ενήλικες με «τσακισμένη» πλάτη, εξαιτίας της υπερβολικά βαριάς και συχνά κακοσχεδιασμένης σχολικής τσάντας.
Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά συχνό: έξι στα δέκα παιδιά του Δημοτικού στη χώρα μας ταλαιπωρούνται από πόνους στην πλάτη εξαιτίας κυρίως της βαριάς σχολικής τσάντας, και δευτερευόντως της κακής στάσης του σώματος όταν διαβάζουν.
Πόσο βαριά είναι πια αυτή η τσάντα; Ζυγίζει από τέσσερα έως επτά κιλά, σύμφωνα με δεδομένα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας – και παρότι δεν φαίνεται πολύ, η ζημιά που θα κάνει στην πλάτη του παιδιού, εξαρτάται από το σωματικό του βάρος.
Ο «χρυσός» κανόνας της προστασίας της σπονδυλικής στήλης είναι να μην υπερβαίνει το βάρος της σάκας το 10% του βάρους του παιδιού, ενώ είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο πως την φθείρει οτιδήποτε υπερβαίνει το 15% του σωματικού βάρους του.
Το μέσο βάρος των παιδιών στο Δημοτικό, όμως, είναι 22 έως 35 κιλά, γεγονός που υποδηλώνει ότι για τα περισσότερα παιδιά η σχολική τσάντα είναι απλώς ασήκωτη.
Οι ειδικοί στην υγεία της σπονδυλικής στήλης προειδοποιούν πως βρισκόμαστε μπροστά σε μία επιδημία προβλημάτων στην πλάτη, όταν αρχίσουν να γίνονται εμφανείς οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της αναγκαστικής… άρσης βαρών στην παιδική ηλικία.
«Βλέπουμε ολοένα περισσότερους 20άρηδες με τρομερά προβλήματα στην μέση και γενικά στην σπονδυλική στήλη και συχνά μας λένε ότι πέρασαν τα σχολικά τους χρόνια κουβαλώντας πολύ βαριές σάκες», λέει στην εφημερίδα «DailyMail» ο δρ Πίτερ Σκιου, αντιπρόεδρος του βρετανικού οργανισμού BackCare, που προσφάτως δημοσιοποίησε στοιχεία τα οποία έδειξαν ότι ένα στα δέκα παιδιά μεταφέρουν τσάντα που ζυγίζει το 20% του σωματικού βάρους τους!
«Ο σκελετός ενός παιδιού βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης και το περπάτημα με μια βαριά σάκα να κρέμεται από τον ένα ώμο μπορεί να ασκήσει αφύσικες πιέσεις στην σπονδυλική στήλη, τους μυς και τους συνδέσμους της. Είναι σαν να γυμνάζει κάποιος στο γυμναστήριο μόνο τη μία πλευρά του σώματός του – σύντομα θα αντιμετωπίσει προβλήματα ανομοιόμορφης ανάπτυξης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ο πόνος στη μέση, οι ανισοϋψείς ώμοι (ο ένας είναι πιο χαμηλά από τον άλλο), η κύφωση και η επονομαζόμενη λειτουργική σκολίωση εκ στάσεωςείναι μερικές από τις απειλές για τα παιδιά. Πολλά εξάλλου βασανίζονται από ενοχλήματα στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή στο τμήμα της που αντιστοιχεί στον θώρακα.
Το χειρότερο, όμως, είναι πως αυτού του είδους οι κακώσεις συχνά αφήνουν μόνιμες βλάβες: μελέτες λ.χ. έχουν δείξει πως τα παιδιά με οσφυαλγία ή/και ισχιαλγία, έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από την μέση τους ως ενήλικες.
Ο δρ Σκιου λέει ότι τα σημερινά παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα στα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης για έναν πρόσθετο λόγο: κάθονται ακίνητα επί ολοένα περισσότερες ώρες (όχι μόνο εξαιτίας του σχολείου και των μαθημάτων, αλλά και λόγω των κομπιούτερ και των βιντεοπαιχνιδιών), με συνέπεια οι μύες τους να μην αναπτύσσονται σωστά και να μην στηρίζουν καλά την σπονδυλική στήλη.
Τι να προσέξετε
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το βάρος της τσάντας που πρέπει να έχετε κατά νου. Το είδος της επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Η ιδεώδης σχολική τσάντα, κατά την κυρία Λόρνα Τέιλορ, παιδιατρική φυσιοθεραπεύτρια στο Λονδίνο, είναι μια όχι πολύ μεγάλη τσάντα πλάτης, με φαρδείς, επιστρωμένους ιμάντες που θα μοιράζουν εξίσου το βάρος στην ράχη, καθώς και με ζώνη που θα την δένει στη μέση και έτσι θα μεταφέρει λίγο βάρος στην πύελο.
Σύμφωνα, εξάλλου, με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, για να είναι κατάλληλη μια τσάντα για το παιδί, το κάτω μέρος της πρέπει να σταματά πάνω από τους γοφούς – συνεπώς απαιτείται προσαρμογή των ιμάντων.
Το παιδί θα πρέπει να μεταφέρει πάντα την τσάντα στην πλάτη, φορώντας και τους δύο ιμάντες στους ώμους, ενώ τα σχολικά είδη θα πρέπει να μοιράζονται σε όλα τα τμήματα της τσάντας, τοποθετώντας τα πιο βαριά στην κεντρική θήκη που ακουμπά στην πλάτη.
Αν το βάρος που πρέπει να μεταφέρει το παιδί υπερβαίνει το 10% του σωματικού του βάρους (συνεπώς, πρέπει να ζυγίσετε την τσάντα), καλό είναι να επιλέξετε τσάντα με ρόδες, την οποία όμως θα σπρώχνει μπροστά του και δεν θα σέρνει από το χερούλι προέκτασης, διότι κάτι τέτοιο απαιτεί στροφική κίνηση της σπονδυλικής στήλης και συνεπώς επιβαρύνει τη μέση.
Πηγή: tsantiri.gr