Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ο Γιάννης Μπουτάρης και σταρ του σινεμά


Ήταν η εποχή που η Ελλάδα άρχισε να στροβιλίζεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου όταν ο κορυφαίος οινοπαραγωγός, βραβευμένος για την οικολογική του δράση και απεξαρτημένος αλκοολικός Γιάννης Μπουτάρης έθεσε υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2010. 

Ο Γιάννης Μπουτάρης και σταρ του σινεμά


Εκείνη ακριβώς την εποχή, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθυρίδης άρχισε να «παρακολουθεί» τον Μπουτάρη επί 10 εβδομάδες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών του 2010. Το αποτέλεσμα του πονήματος είναι το ντοκιμαντέρ «Ενα βήμα μπροστά» που προσφάτως επελέγη για να παιχτεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ (14 έως τις 25 Νοεμβρίου). 


Πιο συγκεκριμένα, η ταινία εντάσσεται στο τμήμα Reflecting Images: Panorama, το οποίο φιλοξενεί ταινίες που θα προκαλέσουν και θα συζητηθούν. 

Με φόντο τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, το «Ενα βήμα μπροστά» παρουσιάζει την προσωπικότητα του «πρωταγωνιστή» της αλλά και την ξεχωριστή κουλτούρα της πόλης του, στοχεύοντας στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων και αντιφάσεων της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας σε μια κρίσιμη και αποφασιστική στιγμή.

Σύμφωνα με την παραγωγή του «Ενα βήμα μπροστά», «προβάλλοντας μια προσωπική ιστορία στο κοινωνικό της ανάλογο, η ταινία αναζητά τη συνάφεια εννοιών όπως αδιέξοδο, κρίση, εξάρτηση, εκλογές, απόφαση, απεξάρτηση. Στις σημερινές κοινωνίες, η κρίση έχει χαρακτηριστεί συχνά σαν κρίση αξιών και η ιστορία του Γιάννη Μπουτάρη, η απεξάρτησή του, σαν αποτέλεσμα μιας ηθικής μεταστροφής μέσω της δράσης και της προσφοράς, μας δίνει το θάρρος να κοιταχτούμε στο καθρέφτη και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την αδυναμία σε δύναμη. 

Και τη δύναμη σε αγάπη.» Το ντοκιμαντέρ «Ενα βήμα μπροστά» θα προβληθεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες τον χειμώνα του 2013, ενώ τον Μάιο της ίδιας χρονιάς θα προβληθεί στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE, στο πλαίσιο της θεματικής ημέρας «Μια ημέρα για την Ελλάδα - Une journée en Grèce». 

Οι συντελεστές του «Ενα Βήμα μπροστά» 
Παραγωγοί: Μαρία Δρανδάκη - Δημ. Αθυρίδης 
Executive Producer: Κωνσταντίνος Μωριάτης 
Μοντάζ: Αρτεμις Αναστασιάδου 
Μουσική: Τέρρυ Παπαντίνας, Σταύρος Γασπαράτος 
Σχεδιασμός και μίξη ήχου: Αρης Λουζιώτης & Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος 
Παραγωγή: PAN ENTERTAINMENT AE & Δημήτρης Αθυρίδης 
σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ/YLE/ZDF 
σε συνεργασία με την ARTE και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Πηγή: cityportal.gr

Categories: