Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Τουρκία: Ζητά «συνεκμετάλλευση της κοινής θάλασσας»


Στη δήλωση πως θα υπάρξει αποτέλεσμα μόνο εάν αποφασίζουν μαζί, Ελλάδα και Τουρκία, για ενεργειακές έρευνες στο Αιγαίο (το οποίο αποκάλεσε ως «κοινή θάλασσα») προέβη ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος χώρας, Τανέρ Γιλντίζ, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν έχει σχέδια για έρευνες που θα δυσαρεστήσουν την ελληνική πλευρά.
Τουρκία: Ζητά «συνεκμετάλλευση της κοινής θάλασσας»
«Θα έχουμε αποτέλεσμα μόνο αν το συναποφασίσουμε», δηλώνει ο κ. Γιλντίζ σε αποκλειστική συνέντευξή του που δημοσιεύει η αγγλική έκδοση της Χουριέτ, δυο ημέρες μετά την πρώτη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργού στην Τουρκία. 

«Τα ενεργειακά ζητήματα δεν πρόκειται να προκαλέσουν ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», τονίζει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας προσθέτοντας ότι η Άγκυρα διεμήνυσε στην Αθήνα ότι δεν έχει επί του παρόντος καμία πρόθεση να διεξάγει έρευνες στην «κοινή θάλασσα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.
«Επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε ενεργειακά θέματα όχι ως αιτία για να δημιουργήσουμε ένταση, αλλά ως βάση για ανάπτυξη και άνοιγμα. Θα δούμε αν άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αυτή την αρχή», είπε ο κ. Τανέρ στη συνεργάτη της εφημερίδας και συνέχισε λέγοντας ότι «η πραγματοποίηση ερευνών σε περιοχές που είναι ανοικτές προς συζήτηση θα δημιουργούσαν ανησυχία όχι μόνον στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες» είπε ο κ. Γιλντίζ με σαφή υπαινιγμό ως προς την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη ερευνών. «Εμείς λέμε ότι υπάρχουν δυο δρόμοι. Ενισχύεις τη νομική βάση, απομακρύνεσαι από τα επίμαχα σημεία, ή αν βρεις κάτι εκεί, αυτό θα πρέπει να ανήκει σε ολόκληρη την Κύπρο». Αναφερόμενος στις κοινές έρευνες που ξεκίνησε η Αγκυρα με τους Τουρκοκυπρίους επισήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δηλώσει ότι ό,τι βρεθεί θα μοιραστεί στα δυο σε λογική αναλογία.
Η Άγκυρα δεν προτίθεται να κάνει έρευνες στο Αιγαίο προς το παρόν
«Γιατί τα ενεργειακά ζητήματα να γίνουν αντικείμενο έντασης όταν όλο το φάσμα σχέσεών μας με την Ελλάδα βαίνει καλώς;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο κ. Γιλντίζ. Σχετικά με την πιθανότητα η Άγκυρα να προχωρήσει μονομερώς σε έρευνες στο Αιγαίο ο τούρκος υπουργός είναι σαφής: «Επί του παρόντος, δεν πρόκειται να το κάνουμε», λέγει. «Μήπως δεν γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε έρευνα δημιουργεί αμφισβήτηση; Φυσικά και το γνωρίζουμε», προσθέτει.
Σχετικά με τις ξένες εταιρείες που συνεχίζουν τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό της Κύπρου παρά τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας, ο κ. Γιλντίζ είπε ότι «ορισμένες εταιρείες έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις μας και ένας μικρός αριθμός άλλων εταιρειών δεν το έκανε. Θα κάνουν τις επιλογές τους και εμείς τις δικές μας. Νομίζω ότι είναι προς όφελος όλων να γίνει δουλειά μέσα από ομοφωνία (consensus)».
Αναγκαία η συμμετοχή της Κύπρου στις έρευνες στην Αν. Μεσόγειο
Ο κ. Γιλντίζ παρατήρησε ότι υπάρχουν «κάπως πιο αισιόδοξες δηλώσεις» για το θέμα της ομοφωνίας από τη νέα κυπριακή ηγεσία υπό τον κ. Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα μόνο αν αποφασίσουμε μαζί για αυτές τις κοινές περιοχές. Τα κράτη πρέπει να συναντώνται σε πολιτικά εφικτό σημείο».
Σε ερώτηση αν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη ως προς την επίτευξη ομοφωνίας στο θέμα της εξερεύνησης της Ανατολικής Μεσογείου ο κ. Γιλντίζ δήλωσε ότι «τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να λάβουν υπόψη τα πλεονεκτήματα που παρέχει η γεωγραφία της Τουρκίας».
«Αυτού του τύπου τα έργα δεν είναι έργα που μπορεί κανείς να προωθήσει με ισχυρογνωμοσύνη. Δεν είναι έργα που μπορεί κανείς να πει: ας τα κάνουμε με οποιοδήποτε κόστος, ακόμη και αν η τιμή του πετρελαίου φτάσει τα 500 δολάρια. Πιστεύω ότι η τεχνική πλευρά του έργου θα φέρει την πολιτική σε ένα ορισμένο επίπεδο. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα έργα αυτά δεν είναι εφικτά χωρίς τη συμμετοχή της Κύπρου», δήλωσε κλείνοντας.
Πηγή: attikipress.gr
Categories: