Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Η εγκυμοσύνη αλλάζει το μέγεθος των ποδιών!


Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που υποψιάζονταν ήδη πολλές γυναίκες: κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα πέλματα των ποδιών αλλάζουν μόνιμα σε σχήμα και μέγεθος!Το αυξημένο βάρος του σώματος αλλά και οι ορμόνες που εκκρίνονται στην εγκυμοσύνη με στόχο τη χαλάρωση των συνδέσμων έχουν συχνά σαν αποτέλεσμα τα πέλματα των ποδιών να φαρδαίνουν και η καμάρα να «εξαφανίζεται». 

Μια νέα μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Άιοβα στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης, δείχνει ότι αυτές οι αλλαγές δεν αποκαθίστανται με το τέλος της κύησης αλλά είναι μόνιμες

Για τις ανάγκες της έρευνας, επιστήμονες έκαναν μετρήσεις στα πέλματα εγκύων στην αρχή της εγκυμοσύνης και πέντε μήνες μετά τον τοκετό και διαπίστωσαν ότι είχαν προκύψει μόνιμες αλλαγές. Συγκεκριμένα, στο 60 έως 70% των περιπτώσεων τα πόδια είχαν γίνει κατά 2 έως 10 χιλιοστά πιο μακριά και πιο φαρδιά. Ωστόσο, οι μεταβολές στην κατανομή της πίεσης πιο ασκεί στα πέλματα το βάρος του σώματος ήταν άνευ σημασίας. 

 Η ίδια έρευνα υποστηρίζει επίσης ότι είναι πιθανότερο οι αλλαγές αυτές να προκύπτουν στην πρώτη εγκυμοσύνη, ενώ ο επόμενες δεν φαίνεται να μεταβάλλουν περαιτέρω την κατάσταση. Μάλιστα οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις που προκαλούνται κατά την εγκυμοσύνη είναι πιθανό να ευθύνονται για το γεγονός ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τους άντρες με πόνους στη μέση και από ασθένειες όπως η αρθρίτιδα σε πόδια, γόνατα και γοφούς.


Πηγή: imommy.gr
Categories: