Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Έφυγε από τη ζωή η "βασίλισσα του πάλκου" ...

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή η «βασίλισσα του πάλκου», μια τραγουδίστρια που έγραψε τη δική της ιστορία στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.Ο λόγος για την...

Άννα Χρυσάφη, που συνεργάστηκε με ιερά τέρατα του ελληνικού τραγουδιού όπως οι Τσιτσάνης, Καλδάρας, Χιώτης, Βαμβακάρης, Μπέλλου, Ζαμπέτας, Παπαϊωάννου, Μητσάκης, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Διονυσίου....

Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1921 στην Αθήνα. Η καταγωγή της «κρατούσε» από τη Μικρά Ασία και η οικογένειά της είχε τη δική της παράδοση στη λαϊκή μουσική.

Ξεκίνησε να δουλεύει ως μοδίστρα της (τότε) υψηλής κοινωνίας.

Στην καριέρα της ηχογράφησε περισσότερα από 400 τραγούδια!!


Έκανε το ντεμπούτο της στη δισκογραφία στα «Πεταλάκια» του Μανώλη Χιώτη. Έκανε δεύτερη φωνή.


Ήταν όμως ο Γιώργος Μητσάκης αυτός με τον οποίο έγιναν ένα από τα πιο γνωστά ντουέτα του ρεμπέτικου τραγουδιού. Συνεργάστηκαν μέχρι το 1950.

"Ροσινιόλ", "Φαληρικόν", "Λουζιτάνια", "Κουλουριώτης" ήταν μερικά από τα πιο γνωστά κέντρα που την είχαν στο πάλκο τους.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που τραγούδησε σε ρεμπέτικη κομπανία των Γ. Μητσάκη και Γ. Ζαμπέτα στην ταινία του ελληνικού κινηματογράφου "Πύργος των Ιπποτών" του Ν. Τσιφόρου (1952) και η πρώτη τραγουδίστρια που σηκώθηκε "όρθια" στο πάλκο.

Μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ήταν:
Το δαχτυλίδι (Γιώργος Ζαμπέτας)
Ξημερώματα στη στράτα (Γιώργος Ζαμπέτας)
Τα νησιά (Βασίλης Τσιτσάνης)
Ο μήνας έχει 13 (Μάνος Χατζηδάκις)
Το τραγούδι της Αθήνας (Σταύρος Ξαρχάκος)

Η κηδεία της έγινε τη Δευτέρα στα Καλύβια Αττικής.           


ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ:


Categories: