Η έρευνα σε ομάδα αλλοδαπών, το κρίσιμο τηλεφώνημα και το «μυστικό» της λίμνης. Ολοκληρώθηκε η έρευνα του κλιμακίου της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στα Ιωάννινα σχετικά με τις συνθήκες εξαφάνισης του 22χρονου από την Κρήτη σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Βαγγέλη Γιακουμάκη, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν από το μεσημέρι της 6ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται από αξιωματικούς της Ηπείρου που έχουν εξετάσει περισσότερα από 60 «σενάρια» για τον τρόπο και τον χώρο εξαφάνισης του νεαρού ενώ έχουν αναζητήσει υλικό από περισσότερες από 30 κάμερες.
Οι αστυνομικοί μιλούν για έρευνα που διαφοροποιείται κατά πολύ από τις αναφορές σε ΜΜΕ για τον τρόπο και τον λόγο εξαφάνισης του 22χρονου που περιγράφεται ως «ιδιαίτερα ευαίσθητο και κλειστό άτομο». Τις τελευταίες ώρες έρευνα φέρεται να γίνεται και σε μία ομάδα αλλοδαπών που κινούνταν κοντά στη Γαλακτοκομική Σχολή και ορισμένοι από τους οποίους φέρεται να γνώριζαν τον νεαρό σπουδαστή.
Οι χαμηλοί βαθμοί και τα σχόλια
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν σφόδρα πιθανόν ο νεαρός να προχώρησε σε απονενοημένο διάβημα πιθανόν κάτω από την πίεση που αισθανόταν για τη χαμηλή βαθμολογία του σε πρόσφατες εξετάσεις ή σε δεύτερη περίπτωση λόγω συνεχών περιπαικτικών σχολίων από συντοπίτες συμφοιτητές του.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. όμως πιστεύουν ότι «οι αναφορές κυρίως από ΜΜΕ για την ενοχλητική συμπεριφορά των συμφοιτητών του είναι υπερβολικές και αρκετές φορές αντιφατικές. Δεν έχουν δε επιβεβαιωθεί από καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία».
Από το μεσημέρι της Τρίτης βρίσκεται στην ηπειρωτική πόλη δικηγόρος της Αθήνας, νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να πραγματοποιήσει ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για τα τεκταινόμενα εντός της Γαλακτοκομικής Σχολής η οποία ανήκει στο εν λόγω υπουργείο.
Τα ίχνη στην πόλη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι διωκτικές αρχές, ο 22χρονος αναχώρησε πεζός γύρω στις 2:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου από τη σχολή του με κατεύθυνση προς το κέντρο της ηπειρωτικής πόλης αφήνοντας στο δωμάτιό του το κινητό, το πορτοφόλι και τις τραπεζικές κάρτες του. Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι -αντίθετα με ορισμένες ασαφείς μαρτυρίες- ο σπουδαστής δεν ξαναγύρισε από τότε στη σχολή του και τα ίχνη του χάνονται στο κέντρο της πόλης.
Οι ίδιοι θεωρούν κρίσιμο στοιχείο όσα διαμείφθηκαν στο τηλέφωνο που είχε ο 22χρονος με συγγενικό πρόσωπό του το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας της εξαφάνισής του. Εκεί φέρεται -σύμφωνα με ορισμένους αστυνομικούς- να υπήρξε συζήτηση για το θέμα της βαθμολογίας του αλλά και για άλλο ένα θέμα που δεν έχει διευκρινισθεί.
Την ημέρα που χάθηκε φαινόταν ιδιαίτερα προβληματισμένος. Οι αστυνομικοί εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο ότι «το ίδιο συγγενικό πρόσωπο που τηλεφώνησε στον 22χρονο πάλι το απόγευμα της κρίσιμης ημέρας, μόλις δεν τον βρήκε έσπευσε να δηλώσει σε αστυνομικό τμήμα της Κρήτης την εξαφάνισή του, δίχως να περάσει χρόνος για να εξαντλήσει τις πιθανότητες να τον εντοπίσει σε φίλους, γνωστούς κτλ.».
Συμπεριφορά συμφοιτητών
Όσον αφορά τις καταγγελίες για «καψώνια» που φέρεται να είχε δεχθεί ο 22χρονος από συντοπίτες του, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει καμία σαφής μαρτυρία. Πολλοί έχουν πει ότι το κρίσιμο στοιχείο για την εξαφάνισή του ήταν η επανεμφάνιση ενός παλιού συμφοιτητή του που του συμπεριφερόταν με βίαιο τρόπο και ο οποίος πλέον υπηρετούσε σε στρατόπεδο στα σύνορα με την Αλβανία. Όμως από την άρση του απορρήτου στο τηλέφωνό του δεν προέκυψε ότι το συγκεκριμένο κρίσιμο διάστημα ο σπουδαστής είχε απομακρυνθεί από το στρατόπεδο. Είχε αναφερθεί επίσης το ότι ίσως οι κρητικοί συμφοιτητές του μπήκαν στο δωμάτιό του και άρπαξαν κάποιο σημείωμα που θα εξηγούσε τους λόγους εξαφάνισής του. Όμως και αυτό δεν φαίνεται να τεκμηριώνεται από πουθενά...»
Επιπλέον υπήρξαν αναφορές ότι «η ίδια ομάδα Κρητικών στην έκνομη συμπεριφορά τους είχαν την κάλυψη βουλευτών του νησιού που απέτρεψαν την αποβολή από τη Γαλακτοκομική Σχολή».
«Το Βήμα» επικοινώνησε με τον συγκεκριμένο βουλευτή, ο οποίος επεσήμανε ότι «αυτή η επικοινωνία μου με υπεύθυνο της σχολής έχει υπάρξει προ τριετίας για ήδη αποφοιτήσαντα σπουδαστή. Αφορούσε την αναγραφή ονομάτων φοιτητών σε χώρους της φοιτητικής εστίας και υπήρχε απειλή λόγω αυτού του παραπτώματος να μην παραλάβει το πτυχίο του και να επαναλάβει μία χρονιά. Καμία σχέση δεν είχαν με τον 22χρονο εξαφανισθέντα σπουδαστή ή αυτό που λένε για "καψώνια"».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούν τεράστια έρευνα για να εντοπίσουν τα ίχνη του 22χρονου, στην οποία συμμετέχουν και οι ιδιωτικοί αστυνομικοί κκ. Γιώργος Τσούκαλης και Φώντας Βρόσγος. Έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 11.000 πληροφορίες, που θεωρούνται όμως μη αξιοποιήσιμες.
Η Παμβώτιδα
Οι αστυνομικοί στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην περιοχή της λίμνης Ιωαννίνων όπου εκφράζονται φόβοι ότι ίσως έπεσε ο άτυχος 22χρονος στην προσπάθειά του να θέσει τέλος στη ζωή του.
Όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν ασχοληθεί με την έρευνα, «αν υποθέσουμε το απευκταίο, ότι έπεσε στη λίμνη για να βάλει τέρμα στη ζωή του, από προηγούμενες περιπτώσεις ξέρουμε ότι οι σοροί των άτυχων ανθρώπων ανασύρονται μετά από τρεις ημέρες έως ένα ή δύο μήνες.
Ωστόσο μάθαμε ότι ο 22χρονος ήξερε καλό κολύμπι και έτσι αν προχώρησε σε μία τέτοια δραματική ενέργεια, ίσως χρησιμοποίησε κάποια πέτρα ή κάτι άλλο για να εξασφαλίσει ότι θα μείνει στον βυθό. Και αυτό φυσικά θα δυσχεράνει τον εντοπισμό του.
Ακόμη σας θυμίζουμε την περίπτωση της εξαφάνισης προ μερικών ετών στη λίμνη ενός Γάλλου κωπηλάτη που από τότε δεν έχει βρεθεί η σορός του. Ωστόσο εμείς ερευνούμε και άλλα σενάρια για την εξαφάνιση του 22χρονου και τις επιλογές του. Με τον φόβο βεβαίως μήπως αργήσει ή δεν δοθεί ποτέ απάντηση στο τι ακριβώς συνέβη...»
tovima.gr