Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Οι έφηβοι που έχουν δεχθεί cyberbullying είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη και τον αυτοτραυματισμό

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός και το «sexting» (μηνύματα με προκλητικό περιεχόμενο) μπορεί να οδηγήσουν, αργότερα στη ζωή τους, πολλούς νέους ανθρώπους στην κατάθλιψη, σύμφωνα με άρθρο του βρετανικού δικτύου BBC.


Η ψυχίατρος Νατάσα Μπιτζλάνι, του Νοσοκομείου Πράιορι στο Ροχάμπτον, υποστηρίζει ότι είναι πιθανή μια ραγδαία αύξηση στους νέους και τους ενήλικες, οι οποίοι προκαλούν οι ίδιοι τραυματισμούς στον εαυτό τους, εξαιτίας της έκθεσής τους στον διαδικτυακό εκφοβισμό. Όπως επισημαίνει η ίδια, μεγάλος αριθμός ανήλικων παιδιών που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, φοβούνται να το αναφέρουν, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται συχνά από άγχος και στρές και να οδηγούνται στην κατάθλιψη.

«Sexting» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται όταν έφηβοι μοιράζονται με συνομήλικούς τους φωτογραφίες με προκλητικό περιεχόμενο, κάτι που θεωρείται ως μια μορφή «φλέρτ», εξηγεί η Μπιτζλάνι. Ωστόσο, αυτό, σε συνδυασμό με τον διαδικτυακό εκφοβισμό, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. «Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εκφοβισμού μπορεί να είναι παρατεταμένες και διάχυτες», υποστηρίζει η ίδια.

«Είναι αναγκαίο να δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αποστολή προκλητικών φωτογραφιών σε αγνώστους μέσω του διαδικτύου». «Το sexting φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί σε ένα είδους νόσου και δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες», προσθέτει η ψυχίατρος.

Βάσει των αποτελεσμάτων ερευνών, η Δρ. Μπιτζλάνι προειδοποιεί ότι η κατάθλιψη και το άγχος επηρεάζουν πλέον τα παιδιά περισσότερο από ποτέ πριν. Σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού Κέντρου Πληροφόρησης Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (HSCIC), το 2014 υπήρξαν 15.668 εισαγωγές σε νοσοκομεία νεαρών κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών που είχαν προκαλέσει στον εαυτό τους τραύματα, σε σύγκριση με τα 9.255 παρόμοια περιστατικά 10 χρόνια πριν. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικών της Βρετανίας (ONS), ένας στους 5 εφήβους στη χώρα ηλικίας 16 έως 24 ετών αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους ή στρες.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών που καλούν σε γραμμές βοήθειας επειδή αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα αποτελεί θέμα ιδιαίτερα ανησυχητικό», δήλωσε στο BBC ο Πίτερ Γουόλενς της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την καταπολέμηση της παιδικής κακοποίησης NSPCC. «Γνωρίζουμε ότι ορισμένα παιδιά τα οποία έχουν υποστεί κακοποίηση και εκφοβισμό ή έχουν δεχτεί αδυσώπητες πιέσεις να στείλουν σεξουαλικές φωτογραφίες των εαυτών τους, πολλές φορές καταφεύγουν στον αυτοτραυματισμό, κάτι που μελλοντικά ενδέχεται να τα οδηγήσει στην κατάθλιψη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όποια κι αν είναι η αιτία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια και να επενδύσουμε στο να τους παρέχουμε την απαραίτητη βοήθεια, όσο το δυνατόν νωρίτερα. Εάν αγνοήσουμε το πρόβλημα αυτό, κινδυνεύουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με μια γενιά που θα βρίσκεται στα πρόθυρα της απόγνωσης», προειδοποίησε ο Γουόλενς.


infokids.gr