Ένας νεαρός άνδρας πέθανε αφού αυτοπυρπολήθηκε στην Λωρίδα της Γάζας, σε μια ακραία πράξη διαμαρτυρίας για τις οικονομικές συνθήκες στον παλαιστινιακό θύλακα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία και ανέφεραν μέλη της οικογένειάς του σήμερα.
Ο Έχαμπ Αμπού Νάντα, 18 ετών, έφυγε από το σπίτι του την Πέμπτη αφού λογόφερε με τον πατέρα του, που απαιτούσε να βρει δουλειά για να βοηθήσει να εξασφαλίζει τα προς το ζην η φτωχή οικογένειά του.
Απελπισμένος από την άκαρπη προσπάθειά του να βρει δουλειά ο Αμπού Νάντα περιλούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο νοσοκομείο Σίφα στην Γάζα, σύμφωνα με το kathimerini.gr
Γείτονές του εκτίμησαν ότι μπορεί να επέλεξε να προβεί στο διάβημα αυτό μέσα στο νοσοκομείο διότι ήθελε μάλλον να κάνει μια δήλωση παρά να αυτοκτονήσει, αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον σώσουν.
Απεβίωσε χθες Κυριακή.
«Έφυγε να ψάξει δουλειά και δεν ξαναγύρισε. Η καρδιά μου έγινε κομμάτια», είπε ο πατέρας του σε παλαιστινιακό ραδιοφωνικό σταθμό. «Ζούμε σε συνθήκες ανέχειας. Ζούμε σε ένα νοικιασμένο σπίτι και με δυσκολία καταφέρνω να εξασφαλίζω τα χρήματα για το ενοίκιο», ανέφερε.
Ένας αξιωματούχος της αστυνομίας του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς, που κυβερνά στη Γάζα, είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το θάνατο του Αμπού Νάντα, ενώ πρόσθεσε ότι η ανεργία πιθανότατα αποτέλεσε το κίνητρο της πράξης του.
Η αυτοκτονία του 18χρονου αποτελεί άλλη μια ένδειξη της απελπισίας για την έλλειψη προοπτικής στην παράκτια περιοχή, όπου ένας ακόμα πολίτης είχε αυτοπυρποληθεί την περασμένη χρονιά, χωρίς όμως να χάσει τη ζωή του.
Ο θάνατος του εφήβου θυμίζει την αυτοπυρπόληση του φτωχού οπωροπώλη Μοχάμεντ Μπουαζίζι στην Τυνησία τον Δεκέμβριο του 2010, ενέργεια που αποτέλεσε τη σπίθα για την εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι στην απαρχή της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, παρατηρεί το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Δύο αυτοκτονίες ανθρώπων που επίσης αυτοπυρπολήθηκαν στο γειτονικό Ισραήλ φέτος συνέπεσαν με μια σειρά κινητοποιήσεων με αίτημα κοινωνική δικαιοσύνη.
Ωστόσο ελάχιστοι στη Γάζα αναμένουν να υπάρξει εκτεταμένη αναταραχή στην περίπτωση της πάμπτωχης, αλλά αυστηρά αστυνομευόμενης Λωρίδας, η οποία υφίσταται τον ισραηλινό οικονομικό αποκλεισμό εδώ και χρόνια.
Μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι η φτώχεια πλήττει το 40% μεταξύ του 1,6 εκατ. κατοίκων της Γάζας, εκ των οποίων το 80% εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια. Κατά την ίδια πηγή, σχεδόν το 30% πλήττεται από την ανεργία.
Μένει να φανεί αν και πώς ο θάνατος του Αμπού Νάντα θα μπορούσε να επηρεάσει τις πολιτικές της Χαμάς — η οποία είχε καταλάβει την εξουσία το 2007, έπειτα από μια σύντομη εμφύλια σύρραξη με δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και την Φάταχ, παράταξη που ασκεί την εξουσία στην Δυτική Όχθη.
Οι Παλαιστίνιοι θέλουν οι δύο περιοχές αυτές και η Ανατολική Ιερουσαλήμ να συμπεριληφθούν σε ένα μελλοντικό κράτος, κάτι όμως που απομακρύνει τόσο το χάσμα Φάταχ-Χαμάς, όσο και η διεκδίκηση από το Ισραήλ ολόκληρης της Ιερουσαλήμ.
Πηγή: tsantiri.gr